Ana SayfaGüncelABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Cantürk’e hapis cezası

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Cantürk’e hapis cezası

HABER MERKEZİ – ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda güvenlik görevlisi olarak görev yapan Nazmi Mete Cantürk’e ‘FETÖ’ye yardım’ suçundan beş yıl iki ay 15 gün hapis cezası verildi. Cantürk’ün eşi ve kızı ise beraat etti.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda güvenlik görevlisi olarak görev yapan Nazmi Mete Cantürk ile eşi ve kızının yargılandığı davanın karar duruşması İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya Cantürk, eşi Sevim Cantürk ve kızı Kevser İrem Cantürk ile avukatlarının yanı sıra ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier ve konsolosluk çalışanları da katıldı.

Duruşmada son savunması alınan Cantürk, suç işlemediğini, sadece görevini yaptığını ifade ederek, “Bu suçu işlemediğim ortaya çıktı. Bu zamana kadar olan soruşturmalarda dava açılmadı. 17 ay ev hapsinde kalmak beni derinden yaraladı” dedi.

“Görevim gereği görüşmelerim oldu”

Görevi gereği makam koruma, mekan koruma ve güvenlik soruşturmaları yaptığı bilgisini veren Cantürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu görevlerimin gereği olarak resmi yerlerle görüşmelerimiz olmaktaydı. Görevim kapsamında Amerikan birimleri, Türkiye ile irtibat kurmak isterse İstanbul Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube, Özel Harekat, Trafik Şube müdürlüğünü ziyaret sebebiyle emniyet mensuplarıyla toplantı yapılıyordu. Müdürün talimatı olmadan Türk yetkililerle bağlantı kuramam.

Görüştüğü kişilerin makamda bulunan kamu görevlileri olduğunu ve bu kişilerin suça karışıp karışmadığını bilemeyeceğini aktaran Cantürk, “2015 yılında Adana-Antalya seyahatte FETÖ’den soruşturma geçiren kişilerle aynı otelde kaldığım zaman toplantı yapıldığı söylenmiş. Ben orada ABD Dışişleri Bakanı’nın güvenliği için bulundum. Örgütsel toplantıya katılmadım. Suçlamayı kabul etmiyorum” diye konuştu.

“Fethullah Gülen’le görüşmedim”

Metin Topuz (aynı suçtan hüküm giyen eski konsolosluk çalışanı) ile samimiyetinin olmadığını ve bu kişinin beyanına göre suç işlediğinin kabul edildiğini savunan Cantürk, savunmasını şöyle bitirdi.

Ben hiçbir zaman Zaman gazetesine üye olmadım. Kimsenin talimatıyla hesap açıp para yatırmadım. 2001 yılında açılan Bank Asya hesabını ailem ve evimle ilgili ödemeler için kullandım. Benim maaşım başka bir bankaya yatıyordu. Oradan Bank Asya’ya yollayıp otomatik ödeme yapardım. Başka bankada param olmasına rağmen talimat üzerine para çekip Bank Asya’ya yatırmadım. Annem ve kayınpederim Zaman gazetesi okurdu. Onların kartı olmadığı için oradan ödeme yaptım.

Kimse Yok mu Derneği’ne devlet desteği ve projeler için bağışta bulundum. FETÖ’ye üye olduğum iddiasını kabul etmiyorum. ByLock kullanmadım, bu programı medyadan duydum. Digitürk veya Tivibu üyeliğini talimat doğrultusunda iptal etmedim. Türkçe Olimpiyatlarına katılmadım, yardım etmedim. Onların kurum veya kuruluşlarında çalışmadım. Gazetelerine abone olmadım, abone kazandırmadım. FETÖ’nün hiçbir toplantı ve etkinliğine katılmadım. Fethullah Gülen’le görüşmedim. Örgüt içi evlilik yapmadım.

Doktor kızım benimle aynı soyismi taşıdığı için bu dosyaya dahil edildi. Bu sebeple açığa alındı. Hiçbir baba benim yerimde olmak istemez. Beraatimi istiyorum.

Mahkeme heyeti, Cantürk’ün, ‘FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçu işlediğine hükmederek beş yıl iki ay 15 gün hapis cezası verdi. Sevim Cantürk ve Kevser İrem Cantürk ise delil yetersizliğinden beraat etti.

Cantürk, ABD diplomatik temsilciliklerinde çalışırken Gülen cemaatine üyelikle suçlanan ve ceza alan üçüncü kişi oldu.

Daha önce “terör suçlamasıyla” Hamza Uluçay dört buçuk yıl, Metin Topuz da yaklaşık 9 yıl hapis cezası almıştı.




Önceki Haber
Kılıçdaroğlu: Emine hanım Fransız çantasını sarayın bahçesinde yaksın
Sonraki Haber
Urfa’da tarım işçileri kaza yaptı: Bir ölü, 11 yaralı