Ana SayfaToplumsal CinsiyetAdalet Bakanlığı nafakayı 6 yılla sınırlandırmak istiyor

Adalet Bakanlığı nafakayı 6 yılla sınırlandırmak istiyor

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanlığı, uzun süredir tartışılan nafaka düzenlemesine ilişkin yeni bir öneri getirdi. Bakanlığın, AKP içinde yapılan toplantılarda getirdiği öneriye göre nafaka süresi 6 yılla kısıtlanacak, alt sınır da 2 yıl olacak.

Yoksulluk nafakasının kaldırılması ya da sınırlandırılması ile ilgili tartışmalar yeniden AKP tarafından gündeme getirildi.

Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı ve AKP grubunda toplantılar yapıldı.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre Adalet Bakanlığı nafaka süresini 6 yılla kısıtlayan bir öneri getirdi. Bakanlığın önerisinde, alt sınır da 2 yıl olarak öngörüldü

Toplantıda, “Süre koymak doğru değil, bazı boşanmalarda nafaka vermeye gerek yokken, bazı davalarda ömür boyu nafaka ödemek zorunda bırakılması gerekebilir. Bu konuda takdir hâkimlere bırakılmalı” denildi.

Bakanlık tarafından daha önce yapılan alternatif çalışmada, ‘nafakanın 5 yıl süreli olması’, ‘evliliğin süresiyle sınırlandırılması’, ‘evliliğin yarısı kadar süreyle sınırlandırılması’ önerileri yer almıştı.

Öte yandan Kadın Dayanışma Vakfı’nın “Yoksulluk Nafakası Araştırması Raporu”, hükmedilen nafaka ortalamasının basında bahsedildiği yüksek rakamlar olmadığını ortaya koydu.

Rapor, 11 ilde, 1994-2019 tarihleri arasında açılmış 140 boşanma davası üzerinden hazırlandı.

Buna göre hükmedilen nafakanın yüzde 66.4’ü 0-500 TL, yüzde 10’u 500-1000 TL arasında, yüzde 2.1’i 1000-2000 TL arasında, yüzde 2.2’si ise 2000 TL’den yüksek. Nafaka ortalamasının 370 TL olduğu görüldü.

Bakanlığın önerisini AKP’liler desteklemiyor

Yine Hürriyet’ten Fulya Soybaş’ın aktardığına göre Adalet Bakanlığı’nın ‘2- 6 yıl arası süre sınırı’ önerisi, AKP’li vekiller tarafından desteklenmiyor.

Çoğunluk, nafaka süresinin davanın durumuna göre hakim inisiyatifine bırakılmasını isteyenler.

Avukat Selin Nakıpoğlu ise nafaka konusunda asıl mağdurun erkekler değil, kadınlar olduğunu söyledi.

‘Nafaka vermemek için şiddet uygulayan erkekler var’

Nakıpoğlu, boşandığı ya da boşanma aşamasında olduğu kadına 200-300 lira nafaka vermemek için baskı yapan ve hatta şiddet uygulayan erkekler olduğunu ifade etti.

Nafaka miktarları kadınları yoksulluktan kurtaracak ya da çocukların bakımını karşılayacak düzeyde değil. Nafaka ödemekle yükümlü erkeklerin çoğu gelirlerini asgari ücretten göstermek, kayıt dışı çalışmak ve malvarlıklarını başkasının üzerine yapmak gibi yöntemler ile nafaka miktarını düşürmekte. Nafakasını düzenli alamayan kadınların çoğu icra takibi yoluna gitmemekte, gidenlerin ise çoğunun erkeğin ikametgâh adresini değiştirip tebligatı almaması gibi nedenlerle eli boş kalmakta.

Nakıpoğlu, ünlülerin ya da magazin figürlerinin yahut iki üç zenginin boşandığı erkeklerden aldığı nafakalardan yola çıkarak kadınların genelinin nafaka ile zenginleştiğini düşünmenin toplum gerçeğini yansıtmadığını belirterek şunları dile getirdi:

Türkiye’de yüksek nafaka oranı yüzde 1, geriye kalan yüzde 99’un 200 liralık nafakayı dahi alamadığını biliyoruz. Diyelim kadın çalışmak istedi, iş de buldu. Çocuğunu nereye bırakacak? Bakım emeğini kim üzerinden alacak?

6. maddede nafakanın kaldırılmasına ilişkin şartlar belli. Buna göre nafakasını ödeyemeyecek durumdaki kişi, dava açıp durumunu ispatlaması halinde bu yükümlülükten kurtulabilir. Ayrıca nafaka yükümlülüğü evlilik ve ölüm durumunda otomatik, nafaka alanın yoksulluktan kurtulması ve şartlarının iyileşmesi halinde ise dava ile ortadan kalkar.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yine Metro Turizm: Çocuğa cinsel istismarda bulunan muavin tutuklandı
Sonraki Haber
Büyükçekmece Gölü kıyısına eğitim uçağı düştü