Ana SayfaGüncelAİHM eğitmeni avukat Ürküt: Süreci HDP’nin kapatılmasına doğru götürüyorlar

AİHM eğitmeni avukat Ürküt: Süreci HDP’nin kapatılmasına doğru götürüyorlar

HABER MERKEZİ – Altı yıl önceki Kobani eylemleri gerekçe gösterilerek HDP’ye dönük soruşturma kapsamında 17 siyasetçi tutuklandı. Soruşturmayı değerlendiren avukat Erhan Ürküt, “HDP’nin o dönemki karar mekanizmasının tamamı bu soruşturmada tutuklu olduğuna göre, süreci HDP’nin kapatılmasına doğru götürdüklerini görüyoruz” dedi.

‘Kobani’ soruşturması kapsamında aralarında Ayhan Bilgen’in de bulunduğu 17 HDP’li siyasetçinin tutuklanması, akabinde ise Bilgen’in görevden alınarak Kars Belediyesi’ne kayyum atanması sonrası tartışmaya açılan “HDP kapatılabilir mi?” sorusu gündemde.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eğitmenlerinden Erhan Ürküt’ün, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi olan babası Ali Ürküt de soruşturma kapsamında tutuklandı.

Aynı zamanda Diyarbakır Barosu‘na bağlı olarak çalışan Ürküt, soruşturmanın hukuki olarak tartışılacak bir boyutunun olmadığını, cezaevine konulan 17 kişinin ‘ağır tecrit koşulları altında’ olduğunu söyledi.

Medyascope’tan Ferit Aslan‘ın sorularını yanıtlayan avukat Ürküt, Ankara Sincan Cezaevi’ne konulan 17 siyasetçinin, havalandırmaya tek tek çıkarılmalarını protesto ettiklerini ve bu yüzden her birinin tek kişilik hücrelere yerleştirildiğini belirtti.

Avukat Erhan Ürküt

Bu hafta içinde tutukluluğa itiraz edeceklerini de sözlerine ekleyen Ürküt, şöyle devam etti:

Biz soruşturma ile birlikte tutuklama çıkacağını biliyorduk. Tutuklanma gerekçeleri, ne şüphelilere ne de avukatlarına bildirildi. Sorgu hâkimi dosyanın esasına girmeyeceğini söyledi. Tutuklamaya sevk edilen şüphelilerden neden salıverilmelerinin istendiğini sordu. Yani tutuklama kararının önceden verildiği belliydi. Ocak 2018 tarihinden sonra dosya için kısıtlama kararı getirilmiş. Dosyada bütün deliller toplanmasına rağmen neden kısıtlama kararı verildiği belli değil. Anayasal hak ve hürriyetler tamamıyla ihlal edildi. 6-8 Ekim olaylarında yaşanan her şeyden müvekkiller sorumlu tutuluyor.

Avukat Ürküt, sorguda yöneltilen sorular ile resmi bir parti olan HDP’nin yasadışı örgüt olarak lanse edilmeye çalışıldığını da belirterek, “PKK ile HDP arasında bağ kurulmaya çalışılıyor” dedi ve ekledi:

HDP’nin o dönemki eşbaşkanları dahil karar mekanizmasının tümünün tutuklu olduğuna bakılırsa, süreci HDP’nin kapatılmasına doğru götürüyorlar. Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen bu soruşturmada hukuk ve temel hak ve hürriyetler ihlal ediliyor.

yeniden tv’de yayımlanan ‘Ayşegül Doğan Soruyor’ programında “HDP kapatılabilir mi?” tartışmalarını değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise bu tartışmayı çok anlamlı bulmadığını ancak her ihtimale göre hazırlık yaptıklarını söylemişti.

Sancar, “Halkımız bu konuda en ufak bir karamsarlığa düşmesin, kesinlikle her türlü mücadele için ve her türlü saldırıya karşı biz hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gücümüzü halkımızdan alıyoruz, halkımızın desteği devam ettikçe de hiçbir konuda HDP’ye baş eğdirilmesi, diz çöktürülmesi mümkün olmayacaktır” ifadelerini kullanmıştı.


Mithat Sancar yanıtladı: HDP kapatılabilir mi?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Polisler tarafından darp edilen kadına 9 yıla kadar hapis
Sonraki Haber
Prof. Dr. Akdeniz: Facebook Türkiye'de temsilcilik açmayacak