Ana SayfaDünyaAKPM’den çağrı: Gözaltındaki HDP’lileri serbest bırakın

AKPM’den çağrı: Gözaltındaki HDP’lileri serbest bırakın

HABER MERKEZİ – AKPM Türkiye gözlemcileri gözaltındaki HDP’lilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye eş raportörleri Thomas Hammarberg ve John Howell, “HDP’nin 101 üyesi hakkında 25 Eylül ve 1 Ekim 2020 tarihlerinde çıkarılan gözaltı kararlarından, özellikle 2014′ Kobane protestolarında sorumlu oldukları iddialarından büyük endişe duyuyoruz” dedi.

Raportörlerin yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Kars Belediye Eşbaşkanları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca, eski AKPM üyesi Nazmi Gür ve eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında bulunduğu önde gelen partililer ve seçilmiş temsilciler ciddi soru işaretleri uyandıran gerekçelerle gözaltına alındı. Bu gözaltılar, HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın soruşturma kapsamında aldığı önceki mahkumiyetlerin üzerine geldi. Ayrıca, aynı davada bir önceki tutukluluğunun ardından Ayhan Bilgen’in haklarının ihlal edildiğine karar veren Türkiye Anayasa Mahkemesi’nin 2017 kararıyla da çelişiyor.

Siyasi muhaliflerin bu şekilde gözaltına alınması siyasetçilerinin haklarını kullanma ve hem parlamento içinde hem de dışında demokratik rollerini yerine getirme yeteneklerini daha da azaltacak, engelleyecek veya zayıflatacaktır. Bu belirleme Parlamenterler Meclisinin Ocak 2019 kararında da yapılmıştır. Aynı şekilde Savcılığın, protestolar sırasında HDP’li 7 milletvekilinin partilerinin Merkez Yönetim Kurulu’nda üstlendikleri görevler nedeniyle dokunulmazlıklarının kaldırılması talebi de büyük endişe kaynağıdır.

Siyasi muhalefet, iyi işleyen canlı bir demokrasinin temel bileşenidir. Bu nedenle Türk makamlarını, gözaltına alınan siyasi seçilmiş temsilcileri ve parti üyelerini derhal serbest bırakmaya, parlamento dokunulmazlığına saygı göstermeye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını tam olarak uygulamaya ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı serbest bırakmaya çağırıyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Servet Turgut’un taziyesini basan polisten gözaltı tehdidi
Sonraki Haber
Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca ve altı kişi görevden uzaklaştırıldı