Ana SayfaCezaevleriAntalya Cezaevi’de tutukluların sağlığa erişimleri yok, OHAL uygulamaları var

Antalya Cezaevi’de tutukluların sağlığa erişimleri yok, OHAL uygulamaları var

HABER MERKEZİ – Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklular, sağlığa erişim haklarının engellendiğini, yemeklerden kum ve taş çıktığını, OHAL uygulamalarının tekrar devreye sokulduğunu anlattı.

Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklular, gönderdikleri mektupla cezaevinde maruz kaldıkları hak ihlallerini aktardı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre tutuklular, sağlığa erişim haklarının engellendiğini, temizlik koşullarının sağlanmadığını, yemeklerde taş ve kum çıktığını, ayrıca Kürtçe mektupların verilmediğini anlattı.

Tutukluların aktardığı hak ihlalleri şöyle:

  • Pandemi nedeniyle temizlik ürünü olarak sadece günde yarım su bardağı çamaşır suyu dağıtılıyor. Bazen (ayda en fazla 1 defa) bir çorba kâsesi kadar sulandırılmış sıvı sabun veriliyor. Koğuş mevcudumuz ise 20 kişi.
  • Yeni gelen mahkûmlara nevresim takımı ve yastık gibi malzemeler verilmezken sadece kullanılmış, kirli bir yatak veriliyor. Yataklar insan anatomisine uygun olmadığı için birçok arkadaşımızda bel, kaş, omurga ve eklem ağrıları oluşmuş durumda. Ayrıca duruş bozukluğu, kamburluk gibi rahatsızlıklar da oluşuyor.
  • Revire çıkmak çok zor. Hastane ise imkânsız. Yani sağlığa erişim hakkı tamamen engellenmiş durumda.
  • Yemekler az, kalitesiz ve lezzetsiz. Çoğu zaman yemekte taş, kum vb. maddelere rastlamak mümkün. Örneğin; kırmızı et çok nadir veriliyorken, balık vb. deniz ürünleri hiç verilmiyor.
  • Bilgisayar çıktısı olarak gelen mektupları almamız ve Kürtçe mektupların gelip gitmesi gayri resmi uygulamalarla engelleniyor. Mektuplarımızın çoğu ya kayboluyor ya da el koyuyorlar.
  • OHAL’de uygulanan uygulamalar tekrar devreye sokuldu. Kitap, çorap, iç çamaşırı vb. eşyaların kargo ile gelmesi veya ziyaretçiler tarafından getirilmesi yasaklandı. Bunları ancak kurum kantininden alabiliyoruz.
  • Kantin fiyatları çok yüksek ve neredeyse her hafta değişiyor. Örneğin; geçen hafta 50 TL’ye aldığımız futbol topu şimdi 75 TL’ye satılıyor.
  • Muhalif hiçbir TV kanalını izleyemiyoruz. Yeni Yaşam Gazetesi BİK’ten ilan alma hakkı olmadığı gerekçesiyle verilmiyor. Kısa dalga yayın yapan radyolar OHAL’den beri yasaklanmış durumda. OHAL’den önce almış olduklarımıza da el konuldu.



Önceki Haber
Öğrencisine cinsel istismarda bulunan erkeğe 'iyi hal' indirimli 25 yıl hapis
Sonraki Haber
Tutuklu gazeteci tahliye edilecekken hücreye atıldı