Ana SayfaEkolojiBakan Pakdemirli: Hatay’daki yangınlar kontrol altında

Bakan Pakdemirli: Hatay’daki yangınlar kontrol altında

HABER MERKEZİ – Orman Bakanı Pakdemirli, Hatay’daki orman yangınlarının tam olarak kontrol altına alındığını açıkladı, çok ciddi kasıt şüphelerinin de ortaya çıktığını belirtti. Gözaltına alınan dört kişiden ikisinin serbest bırakıldığını söyleyen Pakdemirli, iki kişi ile ilgili ise işlem yapılacağını dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dün gece saatlerinde yaptığı açıklamada, Hatay’da üç ilçeye yayılan orman yangınlarının 33 saat sonra tam olarak kontrol altına alındığını duyurdu.

Yangınının etkili olduğu Hatay’ın Belen, Arsuz ve İskenderun ilçelerinde incelemelerde bulunduktan sonra açıklama yapan Pakdemirli, Nergizlik, Müftüler, Karahüseyinli mahalleleri ile Belen ilçe merkezinin yangında zarar gördüğünü belirtti.

Ev, işyeri, araçlar, fabrikalar ve tarlalar ile hayvanların yangında zarar gördüğünü söyleyen Bakan Pakdemirli, çok ciddi kasıt şüphelerinin de ortaya çıktığını dile getirdi.

Bununla ilgili Valiliğimiz çok yönlü soruşturma yürütüyor. 4 şüpheli gözaltında. 2’si savcılık tarafından serbest bırakıldı, 2’siyle ilgili de işlem yapılacak. İnsansız Hava Aracı (İHA) dünden beri süreci kontrol etmemizde büyük fayda sağlıyor. Şu an itibarıyla yangın tam anlamıyla kontrol altında. İhbarlar son derece önemli. İnsansız orman kuleleri gibi birçok teknolojiyi kullanıyoruz ama Alo 177’yi hatırlatmış olalım.

Çok speküle edilir bir konu daha var. Ormanlar anayasayla korunduğu için ormanların imara açılması, madene, turizme tahsis edilmesi söz konusu değildir. Orman alanları daraltılamaz. Vatandaşlarımızın buna kulak asmamasını rica ediyorum. Meteorolojik şartlar, evet, bizi zorladı ama batılı ülkeler dediğimiz ülkelerin birçoğunda milyonlarca hektar alan yandı ve aylarca süren yangınlar var. ABD başta olmak üzere Avustralya’sından Brezilya’sına tutun birçok yangınla karşı karşıya kalındı, büyük can ve mal kayıpları yaşandı.

Hatay Valiliği de söndürme çalışmaları devam ettiği sırada yangınla ilgili açıklama yapmıştı.

Valiliğin internet sitesinden yayımlanan açıklamada, “Yangında sabotaj ihtimaliyle ilgili gözaltına alınan şahıslar olup konuyla ilgili soruşturma devam etmektedir. Henüz sabotaj ile ilgili kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır. Hem yangının seyrini hem de sabotaj ihtimalini araştırmak için bölgemizde İHA’lar görev yapmakta kolluk kuvvetlerimizde kapsamlı bir şekilde konuyu araştırmaktadır” denilmişti.

CHP heyeti bölgede incelemelerde bulundu

Kontrol altına alınan orman yangınında soğutma çalışmaları devam ederken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ile beraberindeki heyet yangında zarar gören alanları inceledi.

Böke, yangın nedeniyle oluşan zararın telafi edilmesi konusunda çağrıda bulunarak, “Mutlaka vatandaşlarımızın bu hasar tespit sonrasında hasarlarının giderilmesi, telafi edilmesi, can ve mal güvenliğinin yeniden sağlanması için bütün bunların takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Öztunç ise kentte 1,5 ay içerisinde ikinci büyük yangın çıktığını hatırlatarak, şunları söyledi:

Birileri yakıyorlar, birileri sabotaj peşindeler. Sabotaj yapıyorlar. Kimdir, kimlerdir bunların bulunması gerekiyor. Devletin bunları bir an önce bulması gerekiyor. Belli ki birileri Hatay üzerinden bir karışıklık istiyor ve buna Hataylı izin vermez. Hatay Türkiye’nin en önemli mozaik kentlerinden birisidir. Birlik ve beraberliğin olduğu bir kenttir, buna asla kimse izin vermeyecektir. Sanki önceden planlanmış, hesaplanmış ince bir ayar yapılmış gibi durum var ama tabii ki yetkili merciler, devletimiz bunları ortaya çıkaracaktır.

HDP: Doğaya yönelik saldırılar asla kabul edilemez

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ise Hatay’daki orman yangınlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Doğaya yönelik saldırılar asla kabul edilemez, asla hoş görülemez” diyen HDP eşbaşkanları, “Doğa, ormanlar ve eko-sistem bütün canlılara aittir. Nerede ve hangi nedenle olursa olsun, doğaya karşı geliştirilen her türlü saldırı bütün insanlığa karşı yapılmış saldırılar kadar ağır bir suçtur. O nedenle doğaya yönelik her türlü saldırıyı, kimden gelirse gelsin kınıyoruz” diye vurguladı.

Açıklamalarının devamında ise şunları kaydettiler:

Bu iktidarın ormana, doğaya ve eko sisteme bakışı son derece sorunludur. Şaibeli ihalelerle satılan yangın söndürme uçakları; güvenlik bahanesiyle yakılan hektarlarca arazi; günlerce, haftalarca bilerek müdahale edilmeyen yangınlar ve tahrip edilen yaşam alanları; imara açılsın diye rant alanı yaratmak için çıkarılan yangınlar; maden sahası yaratmak için yakılan ormanlar…

Ormanlık alanlar yandıktan sonra o topraklarda yükselen otelleri ve villaları; açılan maden ve taş ocaklarını, kısacası rant uğruna ülkenin geleceğini yakan anlayışı unutmuyoruz.

Bu vesileyle bir kez daha, kimden gelirse gelsin ve hangi nedenle olursa olsun, ormanların yakılmasının ve eko sistemin tahrip edilmesinin karşısında kararlı tutumumuzu sürdüreceğiz. Nerede olursa olsun, ekolojik dengelerin ve sistemin korunması mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz.




Önceki Haber
Ağrı'da çatışma: Bir asker yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Dağlık Karabağ’da Türkiye Azerbaycan’ı yendi