Ana SayfaGüncelBaro Başkanı: Söylenecek söz kalmadı, savunma yargılanıyor

Baro Başkanı: Söylenecek söz kalmadı, savunma yargılanıyor

HABER MERKEZİ – Urfa’da müvekkilleriyle yaptıkları görüşmeler nedeniyle yargılanan avukatların duruşmasına katılan Baro Başkanı Abdullah Öncel, artık söyleyecek sözün olmadığını belirterek, “Bu mahkemede savunma yargılanıyor. Çok kötü bir sürece doğru gidiyoruz” dedi.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “PKK/KCK Zindan Komitesi ve Cezaevi iç ve dış koordinasyon ile bağlantı kurma” adı altında yürüttüğü soruşturma kapsamında yargılanan beşi avukat 14 kişi, hakim karşısına çıktı.

Dava dosyası kapsamında tek tutuklu olan yazar Halil Çay, tutuksuz yargılanan 13 kişi ile birlikte “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılanıyor.

Urfa 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşma salonunda tutuksuz yargılanan avukatlar Hidayet Enmek, Cemo Tüysüz ve Emin Baran bulunurken, avukat Hüseyin İzol duruşmaya SEGBİS ile Siverek Adliyesi’nden katıldı.

Avukat Metin Özbadem’in katılmadığı duruşmaya, Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halil Çay da getirildi. Tutuksuz yargılanan isimlerin yanı sıra Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel de duruşma salonunda yerini aldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, ilk olarak söz alan yazar Çay, yürüttüğü siyasi çalışmaların ve cezaevindeki kızına gönderdiği mektubun ‘örgüt üyeliği’ne delil olarak gösterildiğini belirterek, yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti.

Yine cezaevinde vasisi olan kişilerle gerçekleştirdiği görüşmesinin suç olarak gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Çay, kendisi hakkında “yaşlı olmasaydı dağa giderdi” beyanlarında bulunan gizli tanığın yalan ithamlarda bulunduğunu dile getirerek, beraatini talep etti.

Daha sonra söz alan Çay’ın avukatı Mikail Yavuz, müvekkilinin cezaevinde yaşamını yitiren 65 yaşındaki Emine Aslan Aydoğdu’nun cenaze işlemeleri ile ilgilenmesinin tamamen insani olduğunu ve bunun suç sayılmasının vicdansızlık olduğunu söyledi.

Yavuz, “Müvekkilimin yaşı ilerlemiştir. Birçok kez tutuklandı, yargılandı ama bir kez bile buraları terk etmedi” diyerek müvekkilinin tahliyesini talep etti.

‘İddianamenin hukuki temeli yok’

Aynı dosya kapsamında yargılanan avukat Hidayet Enmek, savunmasında cezaevinde müvekkili ile yaptığı görüşmelerin avukatlık faaliyetleri kapsamında olduğunu dile getirerek, iddianamede suç unsuru olarak gösterilmesine tepki gösterdi.

Enmek, savunmasının devamında şunları söyledi:

Cezaevindeki müvekkillerim ile görüşmemin nesi suç. Ben avukatlık yapıyorum. Müvekkillerim ile tabi ki görüşeceğim. Yine yaşamını yitiren bir kişinin cenazesinin alınması için aile bana başvuruda bulundu. Bu yasal bir durumdur. Suç sayılamaz. Sosyal medya hesaplarımda yaptığım paylaşımlar suç sayılmış. Lakin hiçbiri suç unsuru oluşturmuyor.

‘Savunma yargılanıyor’

Daha sonra söz alan Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, “Artık söyleyecek söz bulamıyorum. Bugün bu mahkemede savunma yargılanıyor. Avukatların müvekkilleri ile görüşmesi suç delili olarak dosyaya eklenmiş. Bu avukat müvekkil görüşme gizliliğinin ihlalidir. Yani çok kötü bir sürece doğru gidiyoruz. Ergenekon-Balyoz davalarında bile savunma dik durdu ve eğilmedi. Dolayısıyla savunmanın yargılanması kabul edilemez” diye konuştu.

Savunma yapan müdafi avukatları da, müvekkillerinin dosyadan beraat etmesini talep etti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, yazar Halil Çay’ın tahliyesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 15 Ocak 2021 tarihine erteledi.

Ne olmuştu?

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, 2018 tarihinde yürütülen soruşturma kapsamında aralarında tutuklu, hükümlü, gardiyan, belediye eşbaşkanı, avukat ve siyasetçilerin bulunduğu 136 kişi için gözaltı kararı vermişti.

Gözaltı kararının verildiği 12 Mart’ta Urfa, Batman, Diyarbakır ve Şırnak’ta eşzamanlı yapılan ev baskınlarında toplam 40 kişi gözaltına alınmıştı.

Adliyeye çıkarılan isimlerden Kürt yazar Halil Çay, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği düşürülen Mehmet Akdoğan ve Cevdet Demiroğlu ile avukat Sevda Çelik Özbingöl tutuklanmıştı.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “PKK/KCK Zindan Komitesi ve Cezaevi iç ve dış koordinasyon ile bağlantı kurma” adıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında 75’i hükümlü, 14’ü avukat, 10’u infaz koruma memuru ve 37’si Kürt siyasetçi olmak üzere toplam 136 kişi hakkında iddianame hazırlanmıştı.

Hazırlanan iddianame, 23 ilin savcısına gönderilerek yargılanmaların yapılması istenmişti.


Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Yayınları engellenebilir: RTÜK'ten Spotify ve FOXplay'e ihtarname
Sonraki Haber
Metetoroloji’den üç kent için ‘turuncu’ uyarı