Ana SayfaGüncelBilgen: AYM kararını yok saydıklarını gayet açık bir biçimde gösterdiler

Bilgen: AYM kararını yok saydıklarını gayet açık bir biçimde gösterdiler

HABER MERKEZİ – ‘Kobani’ soruşturması kapsamında tutuklanmasının akabinde görevden alınarak yerine kayyum atanan HDP’li Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, kentte hiçbir kazanımın kaybedilmeyeceğini vurguladı, tutuklama kararı alan mahkeme heyetinin AYM kararını yok saydığını da söyledi.

Altı yıl önceki Kobani eylemleri gerekçe gösterilerek başlatılan soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2014 yılı Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) yer alan 17 siyasetçi tutuklanmış, hemen ardından da tutuklanan isimlerden HDP’li Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen görevden alınarak yerine kayyum atanmıştı.

Bilgen, avukatları aracılığıyla Twitter üzerinden bir mesaj yayımladı.

Kars’taki hiçbir kazanımın kaybedilmeyeceğini vurgulayan Bilgen’in mesajı şöyle:

AYM ‘hak ihlali’ demişti

Ayhan Bilgen’in, daha önce de aynı soruşturma kapsamında 7 ay cezaevinde tutuklu kaldığı ve Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda 20 bin TL tazminat kazandığı ortaya çıkmıştı.

Bilgen, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kobani eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 1 Şubat 2017 tarihinde “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanmış ve sonrasında AYM’ye bireysel başvuru yapmıştı.

“Uygulanan tutuklama tedbirinin hukuki olmaması ve soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, tutuklama dolayısıyla milletvekilliği görevinin yerine getirilememesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiği” gerekçesiyle yapılan başvuru, AYM tarafından kabul edilmişti.

Anayasa Mahkemesi, “Tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna” karar vermişti.


‘Kobani’ soruşturması: HDP’li siyasetçilerden 17’sine tutuklama

Kars Belediyesi’ne kayyum atandı

HDP’li siyasetçiler tutuklandı, Kars’a kayyum atandı: Kim ne diyor?

AB’den HDP’li siyasetçilerin tutuklanması ve Kars’a kayyum atanmasına tepki

Mithat Sancar yanıtladı: HDP kapatılabilir mi?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adana'da kadın cinayeti: Boşandığı erkek tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
77 barodan ortak açıklama: Avukatların iradelerine ipotek koyuluyor