Ana SayfaDünyaBM, Türkiye ile Libya arasındaki deniz sınırı anlaşmasını kayda geçirdi

BM, Türkiye ile Libya arasındaki deniz sınırı anlaşmasını kayda geçirdi

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz sınırı anlaşmasını kayda geçirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye ve Libya arasındaki deniz sınırı anlaşmasını kayda geçirdi.

BM tarafından yayımlanan tescil belgesine göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve Libya arasında imzalanan uluslararası anlaşmayı 30 Eylül’de BM Şartı’nın 102’nci maddesi gereği onayladı.

Türkiye ile Libya’da BM’nin tanıdığı Ulusal Mutabkat Hükümeti, 27 Kasım 2019’da “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalamış ve anlaşmayı tescil edilmesi için BM’ye göndermişti.

Anlaşmanın kayda geçirildiğinin bilgisini, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed el-Kiblavi de Twitter üzerinden doğruladı

Libya’da ne oluyor?

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Libya’da Türkiye’nin destek verdiği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin başbakanı Fayiz es Serrac, Ekim ayı sonunda görevinden istifa edeceğini açıklamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Helikopterden atılma’ soruşturmasında gizlilik kararı ve yayın yasağı
Sonraki Haber
Gözaltındaki HDP’li siyasetçiler hakkında tutuklama talebi