Ana SayfaCezaevleriCezaevinde öldürülen Serkan Tumay için savcı kılını kıpırdatmamış

Cezaevinde öldürülen Serkan Tumay için savcı kılını kıpırdatmamış

HABER MERKEZİ – Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde gardiyanların işkencesi sonucu öldüğü belirtilen Serkan Tumay’ın öldürülmeden önce başka cezaevine nakil istediği ortaya çıktı. Ailenin darp edenler hakkında suç duyurusunda bulunmasına rağmen savcılığın ‘takipsizlik’ verdiği de öğrenildi.

Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 25 yaşındaki Serkan Tumay 17 Ekim günü cezaevinde yaşamını yitirdi.

Aileyi arayarak durumu bildiren cezaevi idaresi, herhangi bir açıklama yapmadı.

Daha önce gardiyanlar tarafından darp edilen Tumay’ın cenazesini alan aile, boynunda derin kesikler, vücudunda ise darp izleri olduğunu gördü.

Şu ana kadar Tumay’ın ölümüne ilişkin resmi açıklama yapılmazken, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM kürsüsünden Tumay’ın cesedindeki izlerin fotoğrafını göstererek, işkence yapanlar hakkında derhal tahkikat yapılmasını istedi.

Tahliyesi ‘disiplin soruşturmalarıyla’ geciktirildi


Fırat Haber Ajansı’nın aileden edindiği bilgiler, cinayetin nasıl göz göre göre gerçekleştiğini ortaya koydu.

1995 doğumlu Serkan Tumay, aldığı bir cezadan ötürü önce Manisa H Tipi cezaevine konulduğunda henüz 20 yaşındaydı.

Burada disiplin cezasına çarptırılan Tumay, 2015 yılında Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne nakledildi.

5 yıllık cezası biten Serkan Tumay, cezaevi idaresi tarafından kendisine verilen disiplin cezalarını tamamlayarak tahliye olmayı beklerken cezaevinde gardiyanlarla bazı sorunlar yaşamaya başladı.

Arkadaşı işkenceyi bildirince tecride alındılar

Ailenin verdiği bilgilere göre gardiyanlar iki hafta önce Serkan Tumay’ı kör bir noktaya çekerek öldüresiye dövdü.

Kafası ve kolu kırılan Serkan, işkenceyi kimseye anlatmaması için tehdit edildi.

Serkan Tumay’ın hücre arkadaşı Hakan Ecevit, annesiyle yaptığı telefon görüşmesinde Serkan’ın durumunun ciddi olduğunu ve ailesine haber verilmesi gerektiğini söyledi.

Bu bilginin dışarı sızmasına sinirlenen gardiyanlar Hakan’ı tek kişilik koğuşa alırken, Serkan da odasında tek kalmaya başladı.

Savcı dikkate almadı

Durumu haber alan Tumay ailesi, 29 Eylül 2020 tarihinde Kırıkkale Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunarak Serkan’ın can güvenliğinin tehdit altında olduğunu ve cezaevinde darp edildiğini belirterek başka bir cezaevine naklini istedi.

Başvuruyu değerlendiren Kırıkkale Cumhuriyet Savcılığı, Serkan’ın darp edilmesine ilişkin kovuşturmaya yer olmadığına dair takipsizlik kararı verdi.

Serkan Tumay’ın cenazesi Manisa’da toprağa verildi.

Ailesiyle en son geçen hafta görüşen Serkan Tumay, durumun ciddi olduğunu ve mutlaka naklinin gerçekleştirilmesi gerektiğini ailesine iletti.

Bu Serkan’ın ailesiyle son görüşmesi oldu. Görüşmeden iki gün sonra, 17 Ekim’de ailesini arayan Cezaevi İdaresi Serkan’ın “adli bir vakadan ötürü” öldüğünü ve cenazenin Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini söyledi.

‘Kardeşim öldürüldü’

Kardeşi Serkan Tumay’ın göz göre göre ve planlı bir organizasyon sonucu öldürüldüğünü söyleyen Hakan Tumay, şöyle konuştu:

Kırıkkale Cumhuriyet Savcılığı’na 20 gün önce şikayet etmiştik. Dövüldüğü zaman şikayette bulunmuştuk ancak bir sonuç çıkmayınca kardeşim öldürüldü. Cezaevi idaresi, infaz koruma memurları, Kırıkkale Cumhuriyet Savcısı kardeşimin ölümünden sorumlusudur. 5 senedir orada kalıyordu.

Manisa H Tipi’nden Kırıkkale Cezaevi’ne nakledildi. Cezası bitmişti ancak disiplin cezalarından ötürü hala kalıyordu. Darp edildiğinde cezaevi idaresi ile görüştük. Adalet Bakanlığı’na dilekçe yazdık. Cezaevinde yaşanan darp olayının ardından Cumhuriyet Savcılığı ‘Kovuşturmaya yer olmadığına’ kararı verdi. Şikayet ettiğimiz kapalı zarflar var.

‘Cinayetin üstünü örtmeye çalışıyorlar’

Son olarak kardeşiyle geçen hafta görüştüğünü söyleyen Hakan Tumay, şöyle devam etti:

Önceki hafta dövdükleri için görüşmeye çıkarmadılar. Hastaneye dahi götürülmemişti. Yanındaki oda arkadaşını ayırıyorlar. Arkadaşının darp edildiğini söylediği için o odadan çıkarılıyor. Tekli koğuşa alıyorlar, ne olduysa o tekli koğuşta oluyor. Serkan ile son görüştüğümüzde, ‘beni tek başına bıraktılar’ dedi.

En son annemi arayıp ‘Gelin cenazesini alın’ dediler. Adli Tıp Kurumu’ndan cenazesini aldık. Otopsi raporu ‘Adli Ölüm’den başka bir şey yazmıyor. Üstünü kapatmaya çalışıyorlar. Kardeşimin düşmanı bile yoktu. F tipi yüksek güvenlikli bir cezaevidir. Cezaevinde tutuklulara ‘Normal bir ölüm değil, araştırmasınlar’ demişler.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Polonya'da bir kürtaj yasağı daha: Kusurlu fetüsü aldırmak da artık suç
Sonraki Haber
Melek'i öldüren Aslan: Ablamın adresini Orhan Vatansever verdi