Ana SayfaEkolojiCHP ve HDP’den Çevre Ajansı’nın ‘paralel bakanlık’ olmasına şerh

CHP ve HDP’den Çevre Ajansı’nın ‘paralel bakanlık’ olmasına şerh

HABER MERKEZİ – HDP ile CHP, torba tasarı içinde yer alan Çevre Ajansı kurulmasına itiraz etti. Sayıştay denetiminden dahi uzak tutulacak ajansın kurulması halinde olabilecek yolsuzlukları sıralayan muhalefet, bu yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na rakip paralel bir bakanlık gibi olacağına vurgu yaptı.

HDP ve CHP, Türkiye Çevre Ajansı kurmayı, bisiklet yollarının elektrikli scooterlar için de geçerli olması, bisiklet kullanım yaşının 11, elektrikli scooter kullanım yaşının 15’e çıkarılmasını öngören 9 maddelik “Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” torba yasa tasarısına muhalefet şerhi düştü.

Yasa tasarısının Anayasa’nın kuruluş ve görevleri kapsamındaki maddelerine aykırı olduğunun belirtildiği şerhte, “Oluşacak ajansın tüzel kişiliğinin kamu tüzel kişiliği olup olmayacağı tabi olacağı hukuku ve denetim mekanizmalarını doğrudan etkilemektedir. Personel temin yöntemleri ve personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu yerine 4857 sayılı İş Kanununa tabi olması ve ücretlerde fahiş sözleşme bedellerine imkan veren düzenlemenin yapılması, kanun teklifinde önceliğin ‘Çevrenin Korunması’ olmadığını ve gösterilen aceleci tutumun anlaşılır olmadığını göstermektedir” denildi.

‘Hükümete yakın personeller görevlendirilecek’

Kanun teklifinin hazırlanması sürecinde ekoloji mücadelesi veren sivil toplum örgütlerinin görüşünün alınmadığının belirtildiği şerhte, bunun konuya yeterli önemin verilmediğinin göstergesi olduğu ifade edildi.

Teklif ile ajansın faaliyetlerine başlamasından itibaren 5 yıl süreyle kamu kurum ve kuruluşlarının personelinin ajansta geçici olarak görevlendirilmesini düzenlediğinin aktarıldığı şerhte, ajansta görevlendirilecek personelin hangi niteliklere göre görevlendirileceğinin belirsiz olduğuna vurgu yapılarak, “Hükümete yakın personelin ajansta görevlendirileceği ve liyakat gözetilmeyerek diğer personeller arasında ayrımcılık yaratılacağı görüşündeyiz” ifadelerine yer verildi.

‘Cumhurbaşkanına hakaret’ riski

Teklife göre, Çevre Ajansı’nın depozito yönetim sisteminin kurulması ve işletilmesi faaliyetlerine ilişkin yapılacak mal ve hizmet alımlarının ihalelerine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

Bu maddenin belirli şirketlerin kazanç sağlamasının önünü açacağı ifade edilen HDP şerhinde, “Bunun ötesinde konuya dair yapılabilecek herhangi bir değerlendirme veya eleştirinin ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ bağlamında değerlendirilmesi riski vardır” denildi.

Zilan Deresi ve Ahlat’taki saray örneği

Yürürlükteki kanuna göre, şirketler yapacakları faaliyet öncesinde çevre sorunlarına yol açmamak için ÇED raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüydü.

Ancak sunulan kanun teklifine göre, “proje tanıtım dosyası” yerine “başvuru dosyası” hazırlanacak.

HDP şerhinde bu durumun ÇED sürecinin halk yararına olmadığının göstergesi olduğu vurgulanarak şu eleştiriler sıralandı:

Yapılacak herhangi bir projenin tanıtım dosyası olmadan başvuru yapılacak bir projenin olumlu ya da olumsuz kararı neye göre verilecektir? Ahlat’ta yapılan Saray veya Zilan Deresi’nde yapılan HES gibi çevresel etkileri açık olumsuz olan faaliyetler ÇED raporu alınmadan yapılmış ve geri dönüşü olmayan çevresel hasarlar açığa çıkmıştır.

Ajansın üst yönetimine 15-30 bin arası maaş

Ajansın kimi vergilerden muaf tutulmasına da itiraz edilen şerhte, ajansın elde ettiği kaynakların kullanım yerleri açısından şeffaf olmayacağına vurgu yapıldı.

Şerhte, ajansın bir iç denetim mekanizmasının olmadığına da dikkat çekilerek, Sayıştay denetiminin olmayacağı belirtildi.

Denetimsizlik varken bu kaynakların nereye aktarılacağı konusunda endişelerimiz var Kızılay örneğinde olduğu gibi tarikat ve dini cemaatlere gitmeyeceğinin garantisi yok. Teklifte ajansın yönetim kurulu ve başkanının hangi kriterlere göre seçileceği belli değil. Bu kişiler Cengiz Holding, Kalyon İnşaat, Limak vb. gibi şirketlerden olmayacağının bir garantisi yoktur. 7 yönetim kurulu üyesi, 11 Danışma Kurulu üyesi, 1 Başkan ve 2 yardımcısı şeklinde belirlenen Ajans ‘üst’ yönetiminin ücretlerinin 15 bin ile 30 bin liraya yaklaşabileceği ifade edilmiştir. Kamuda veya benzer oluşumlarda bile bu denli yüksek ücret düzeylerinin olmadığı bilinmektedir.

CHP: Moğol istilasını atlatan Hasankeyf AKP’den kurtulamadı

CHP ise Ayder Yaylası, Kuzey Ormanları, Kaz Dağları, Hasankeyf gibi tarihi ve doğa katliamlarının AKP iktidarı döneminde yapıldığını hatırlattığı şerhinde, şu ifadelere yer verdi:

Moğol istilasını bile atlatan Hasankeyf, AKP’nin politikalarından kendini kurtaramamıştır, on iki bin yıllık Dipsiz Göl define bulma umuduyla iş makineleriyle kazılmış, kurutulmuş,  basına yansıyınca tekrar suyla doldurulmaya çalışılmıştır. Salda Gölü’nün çıplak ayakla dahi basılmaması gereken o beyaz kumlarının üzerine iş makineleri ve hafriyat kamyonlarıyla girilmiştir. Kuzey Ormanlarında 13 milyon ağaç kesilmiştir.

‘Bakanlığa rakip olacak bir yapı’

CHP, sorumluluk almadan fazlaca yetki, kadro ve bütçe alan, mali muafiyetleri olan, denetim yetkisi olan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na rakip hatta paralel bir bakanlık olan ama kendisi iç ve dış denetimden muaf olan yeni bir kamu kurumun kurulmak istendiğine vurgu yaptı.

Şerhte, “Ajans organlarının bilimsel ve objektif kriterlere göre değil siyasi saiklerle belirleneceğini aşikar. Ajansın organ ve birimlerinin nasıl denetleneceğinin belli değil. Kendi bütçesi, mali muafiyetleri ve denetim yetkisi ile Bakanlığa rakip olacak bir yapı kurulmaktadır” denildi.

Büyükşehir belediyelerinin gelirleri kısıtlanacak

Teklifte büyükşehir belediyelerinin gelirlerinin kısıtlanmasına da tepki gösterilen şerhte, şu ifadelere yer verildi:

Özellikle İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin CHP’de, bu şehirlerdeki ilçe belediyelerinin büyük kısmının AKP’de olduğu bir devrede söz konusu edilen bu yeni teklif metni, önemli bir gelir kalemi olan otopark gelirlerinin büyükşehir belediyelerinden ilçe belediyelerine aktarılmasını sağlamaya yöneliktir. Bu partizan teklif metni, büyükşehirlerin bütününü ilgilendiren bir gelir kalemi açısından büyükşehir kapsamındaki belediyeler arası hizmet ilişkileri ve koordinasyon gereklerine aykırı bir gelir yönlendirmesi yapmaktadır.


Mezopotamya Ajansı 

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cinsel istismar faili erkek tahliye edildi, çocuk tepkili: Geleceğimi mahvetti, korkuyorum
Sonraki Haber
TSK İdlib’deki 6 gözlem noktasından daha çekiliyor