Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 35 milyonu aştı

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 35 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 35 milyonu aştı, 1 milyonun üzerinde can kaybı var. Dünya çapında aktif vaka sayısı da 8 milyon sınırında. Türkiye’nin sadece semptom gösteren Covid-19 hasta sayısını paylaştığını açıklamasının ardından ise Dünya Sağlık Örgütü’nden Türkiye’ye çağrı geldi. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte ‘Corona’dan 57 ölüm

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 325 bine yaklaşıyor.

4 Ekim Pazar günü Türkiye’de 104 bin 402 test yapıldığı ve bin 429 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 57 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 182 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 324 bin 443’e, toplam can kaybı ise 8 bin 441’e yükseldi.


Türkiye’de Eylül ayında en az 46 işçi ‘Corona’dan öldü

İSİG Meclisi’nin açıkladığı iş cinayetleri raporuna göre, Eylül ayında en az 177 işçi hayatını kaybetti. Rapora göre işçi ölümlerinden 46’sının nedeni Corona virüsü.


Uzmanlardan Corona virüsü aşısı uyarısı

Fotoğraf: Reuters

Robert Koch Enstitüsü’ne bağlı Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) üyeleri, Corona virüsü aşısına dair beklentilerin yüksek tutulmaması konusunda uyarıda bulundu.

Komisyonun üyesi Klaus Überla, aşının tescil edilmesinin ardından ilk aşamada sadece birkaç milyon doz aşı üretilebileceğine dikkat çekti. Virolog, “Uzmanlar arasında şu anda telaffuz edilen sayı beş milyon doz” dedi.

Komisyonun bir diğer üyesi Fred Zepp de aşı yapılan kişilerde bir dozdan fazla aşıya gereksinim duyulduğunu söyledi. Uzman, “Şu anda geliştirme aşamasında olan çoğu aşı adaylarının etki edebilmesi için iki doz yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Zepp, Almanya’daki nufusun tamamının aşılanması için 160 milyon doz aşıya ihtiyaç duyulacağını vurguladı.

Uzmanlara göre, maske ve sosyal mesafe gibi Corona virüsü önlemlerinin kaldırılması için yeterli sayıda kişinin aşılanması aylar alabilir.

Daimi Aşı Komisyonu üyesi Pediatrist Martin Terhardt ‘normal hayata dönülebilmesinin’ ise 1,5-2 yıldan önce mümkün olmayacağına dikkat çekti.


Akdeniz Üniversitesi: Muhittin Böcek’in kritik süreci devam ediyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek

Covid-19 tedavisinin ardından akciğerlerinde gelişen rahatsızlık nedeniyle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yoğun bakıma alınan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in kritik sürecinin devam ettiği, son 24 saatte olumsuz bir durum yaşanmadığı açıklandı.

Başhekimlik tarafından yapılan açıklamada, “Alanlarında yetkin klinisyen öğretim üyelerimiz, modern tıbbın tüm imkanlarını kullanarak, hastamızın takibini yoğun ve eksiksiz bir şekilde sürdürmektedir” ifadeleri kullanıldı.


Koku duyusu kaybı ‘öksürük veya ateşten daha güvenilir’ belirti olabilir

Britanya’da yapılan bir araştırmaya göre, koku duyusu kaybı, öksürük veya ateşten daha güvenilir bir Covid-19 belirtisi olabilir.

UCL Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, daha önce koku ve tat alma duyusunu kaybetmiş 590 kişinin yüzde 80’inde Corona virüsüne karşı antikor oluştuğu görüldü. Bu, o kişilerin Coivd-19’a yakalanmış ve bağışıklık kazanmış olduğunun göstergesi.

Antikor geliştirmiş olan kişilerin yüzde 40’ında ise tat ve koku duyusu kaybı dışında başka hiçbir belirti ortaya çıkmamış.

Ancak araştırma sadece hafif belirti gösteren kişilerle yapılmış.

Tat ve koku alma duyusunun geçici olarak kaybedilmesinin Covid-19 belirtisi olabileceğine dair veriler Nisan ayında gündeme gelmeye başlamış ve Mayıs ortalarında resmi ‘Covid-19 semptomları’ listesine eklenmişti.

Yani araştırmaya göre, tüm Covid-19 hastalarında tat ve koku kaybı belirtisi görülmeyebilir, ancak bu hislerde kayıp varsa kişi büyük ihtimalle Corona virüsü kapmış demektir.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Trump’tan sağlık durumuna ilişkin açıklama

Corona virüsü testi poizitif çıkan ve hastaneye kaldırılan ABD Başkanı Donald Trump’tan sağlık durumuna ilişkin açıklama geldi.

Tedavisi için kaldırıldığı Walter Reed Hastanesi’nden ABD’lilere seslenen Trump, iyi olduğunu ve yakında döneceğini açıkladı.

Hastaneye ilk geldiğinde çok da iyi hissetmediğini ancak şu anda durumunun iyi olduğunu belirten Trump, birkaç gün içinde asıl testlerin yapılacağını açıkladı.

Trump, sağlık çalışanlarına da teşekkür etti.


DSÖ’den Türkiye’ye ‘vaka’ çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığına yakalanan kişilerin toplam sayısının kayıt altına alınması usülleri konusunda Türkiye’ye çağrıda bulundu.

DSÖ Türkiye ofisi tarafından Twitter’da paylaşılan ve “Avrupa bölgesindeki Covid-19 veri raporlamasının uyumlaştırılması” başlıklı açıklamada, şöyle denildi:

“DSÖ, verilerin toplanmasının ve alınacak önlemlerin uyumlaştırılması için Covid-19 verilerinin raporlanmasının DSÖ’nün konuyla ilgili kılavuzlarına uygun olarak yapılması yönünde çağrıda bulunuyor.”

Açıklamada, Covid-19 hastalığına dair verilerin toplanması ve raporlanmasının geliştirilmesi konusunda aralarında Türkiye’nin de bulunduğun üye ülkelerle görüşmelerin yapıldığı aktarıldı.

DSÖ’nün bu açıklamasını Twitter üzerinden paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise paylaşımında örgütün Türkiye’ye yaptığı Covid-19 vaka verisi raporlama çağrısına yer vermedi. Koca sadece raporda Türkiye’den övgüyle bahsedilen kısmı paylaştı.

Örgütün açıklaması, Koca’nın geçtiğimiz gün, 29 Temmuz’dan bu yana günlük açıklanan “Koronavirüs tablosu”ndaki verilerde testlerde pozitif çıkan bütün hastaların sayısının yerine sadece semptom gösteren hastaların sayısının paylaşıldığını söylemesinin ardından geldi.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Toplam vaka sayısı 35 milyonun üzerinde

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 35,135,095
  • Can kayıpları: 1,037,975
  • İyileşenler: 26,126,769
  • Aktif vakalar: 7,970,351

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (7,600,846)
  • Hindistan (6,549,373)
  • Brezilya (4,906,833)
  • Rusya (1,204,502)
  • Kolombiya (848,147)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (214,277)
  • Brezilya (146,011)
  • Hindistan (101,812)
  • Meksika (78,880)
  • Britanya (42,317)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Reuters/Ipsos anketi: Biden ile Trump arasında 10 puan fark var
Sonraki Haber
Gazeteci Selda Manduz serbest bırakıldı