Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 36 milyonu aştı

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 36 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 36 milyonu aşarken, can kayıpları da 1 milyonun üzerinde. Dünya çapında aktif vaka sayısı ise 8 milyona bandına yerleşti. Resmi verilere göre 8 bin 609 kişinin ‘Corona’dan yaşamını yitirdiği Türkiye’de vaka sayıları halen tartışma konusu. Gelişmeler sayfamızda.

 


Fransa’da salgının başından bu yana en yüksek vaka sayısı

Fransa’da son 24 saatte 18 bin 746 kişide Covid-19 tespit edildi.

Bu salgının başından bu yana görülen en yüksek vaka sayısı olarak kayıtlara geçti.

Son rakamlarla birlikte ülkede toplam vaka sayısı ise 653 bin 509’a yükseldi.

Son 24 saatte salgın nedeniyle 80 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı sayısı da 32 bin 445’e ulaştı.


Sağlık Bakanlığı: Aşı için üretim aşamasına geçildi

Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, insan üzerinde ilk uygulamalara en yakın beş aşının geldiği aşamanın Bilim Kurulu üyeleri ile ele alındığı, araştırma ürünü olarak üretilen ilk aşının detaylarının  ve diğer dört aşıda izlenecek aşamaların değerlendirildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Hayvan deneyleri tamamlanan aşı adayları için GMP (İyi İmalat Prosedürleri) sertifikasyonu bulunan tesiste ilk aşı için üretim aşamasına geçildiği diğer 4 aday için üretimin de yakın olduğu görüşü değerlendirmelerde netlik kazanmıştır.”

“Test sayısı artırılacak”

Test sayısının artırılması ve testlerin yaygınlaştırılmasına değinilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“TÜİK ile iş birliği içinde yürüttüğümüz ‘Toplumsal Bağışıklık ve İnsidans (Görülme Sıklığı) Taraması’ çalışmasının tekrarlanarak, antikor seviyesi ölçümüyle bağışıklığın tespiti, PCR testi ile aktif vaka oranının yeniden değerlendirilmesi konusu toplantının diğer bir gündem maddesi olarak ele alınmıştır.

“Çalışmanın tekrarının pandeminin seyrini daha net çizgilerle değerlendirme açısından faydalı olacağı konusunda görüş birliğine varılmıştır. Bilim Kurulu üyeleri ile tarama testleri politikamız da değerlendirilmiştir. Testlerin yaygınlaştırılarak, temas şüpheli vakalar haricinde test sayısının daha da arttırılması yönünde görüş birliğine varılmıştır.”


Antep’te 15 yaş altına pazar yasağı

Antep’te, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Covid-19 salgınıyla ilgili bazı kararlar alındı.

Buna göre;

  • Antep’te üretimi yapılan tüm cerrahi maskeler için TSE belgesi alma zorunluluğunun getirilerek ilgili kuruluşlara gerekli bilgilendirmenin yapılmasına,
  • Havaalanında bekleme alanlarındaki yoğunluğun önüne geçilebilmesi için CIP uygulamasının kaldırılarak CIP alanın yurttaşların kullandığı ortak alanlara entegre edilmesine,
  • Teknik servislerin evlere hizmete giderken hanedeki kişilerin HES kodunu sorgulamaları ve aynı şekilde teknik servis hizmeti alan ailelerin de HES kodu sorgulaması yaparak teknik servis işlmelerini yaptırması zorunluluğunun getirilmesine,
  • 15 yaş ve altı çocukların semt pazarlarına gitmelerinin yasaklanmasına (ebeveynleri yanında bulunsa dahi) karar verildi.

Kararlara uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282.  maddesi gereğince idari para cezası (kurum kuruluş ve işletmelere 3 bin150 TL) verileceği, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacağı, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacağı belirtildi.


İtalya’da açık havada da maske takma zorunluluğu

İtalya’da Covid-19 vakalarında yeniden artış görülmesi üzerine ülke genelinde açık havada da maske takma zorunlu hale getirildi.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın aktardığına göre, bugün parlamentoda ve Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen kararla açık havada da maske zorunluluğu ülke geneline yayıldı.

Ülkede kapalı mekanlarda maske zorunluluğu ise Mart ayından bu yana sürüyor.

Başkent Roma’nın da içinde yer aldığı Lazio bölgesi gibi bazı bölgeler de son haftalarda vakaların artması üzerine açık havada da maske takma kuralı getirmişti.

Ayrıca ülkede geçen Ocak sonunda ilan edilen acil durum hali de 31 Ocak 2021 tarihine kadar uzatıldı.

Nisan’dan bu yana ilk kez vaka sayısı 3 bini aştı

Öte yandan İtalya’da günlük vaka sayısı Nisan ayından bu yana ilk kez 3 bini aştı.

İtalya Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içinde 3 bin 678 yeni vakanın tespit edildiğini, 31 kişinin de hayatını kaybettiğini açıkladı.

İtalya’da şu ana kadar 36 bin 61 kişi salgın nedeniyle yaşamını yitirirken, 333 bin 940 kişi ise virüse yakalandı.

İtalya’da Mart başında ülke çapında uygulanmaya başlanan sıkı karantina tedbirleri, salgın eğrisindeki düşüş trendinin sabitlenmesi üzerine Mayıs’tan itibaren kısmen gevşetilmişti.

Haziran-Temmuz aylarında en düşük seviyelere inen salgın eğrisi Ağustos ayında yeniden yükselişe geçmeye başlamıştı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 56 kişi hayatını kaybetti, bin 581 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 330 bine yaklaştı.

7 Ekim Çarşamba günü Türkiye’de 116 bin 608 test yapıldığı ve bin 581 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 56 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 355 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 329 bin 138’e, toplam can kaybı ise 8 bin 609’a yükseldi.


Salgında milyarderlerin toplam varlığı rekor kırdı

Danışmanlık firması PwC ve İsviçre bankası UBS’nin hazırladığı rapor, Corona virüsü salgını sürecinde milyarderlerin karlarını arttırdığını ortaya koydu.

Rapora göre, Temmuz ayı sonu itibarıyla dünyadaki 2 bin 189 milyarderin toplam varlığı 10,2 trilyon dolara (8,7 milyar euro) yükselerek rekor kırdı. Bu rakam Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın gayrisafi yurtiçi hasılasının iki katından fazlasına tekabül ediyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, 2019 yılında toplam varlıklar 8.9 trilyon dolar seviyesindeydi. Son 25 yılda bu toplam varlık rakamının 10 kat arttığı belirtildi.

Milyarderlerin toplam varlıkları hesaplanırken hisse senedi ve şirket hissesi ile emlak, nakit ve lüks mallar hesap edilerek borçlar düşüldü.


Brüksel’deki tüm kafe ve barlar bir ay boyunca kapatılacak

Corona virüsü vakalarında hızla artış yaşanan Belçika’nın başkenti Brüksel’de kafe ve barlar bir ay süreyle kapatılacak.

Brüksel genelinde halka açık yerlerde alkol tüketimi de yasaklanıyor.

Restoranlar ise hijyen ve sosyal mesafe kurallarına bağlı kalmak koşuluyla açık kalacak. Restoran, kumarhane ve oyun salonları saat 22.00’ye kadar açık olabilecek.

Avrupa’da en fazla Corona virüsü vakasının görüldüğü ikinci başkent olan Brüksel’de yeni kararlar Perşembe sabahı saat 07.00 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Belçika’da Mayıs ayından bu yana ilk kez hastaneye kabul edilen Covid-19 hastalarının sayısı, günlük 100’ün üzerine çıktı. Virüse bağlı ölümlerin sayısının da son günlerde iki kat arttığı açıklandı.


Diyarbakır’da Covid-19 tanısı konulan sağlıkçıların sayısı 900’ü aştı

Diyarbakır Sağlık Platformu, kentte Covid-19 testi pozitif çıkan sağlık çalışanlarına ilişkin son verileri Twitter üzerinden paylaştı.

Buna göre 7 Ekim itibariyle kentte toplam 915 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konuldu. 12 sağlık çalışanı ise yaşamını yitirdi.

 


Berlin’de yeni kısıtlamalar

Fotoğraf: DPA

Almanya’nın başkenti Berlin’de artan Corona virüsü vaka sayıları nedeniyle yeniden kısıtlama kararları alındı.

Berlin Senatosu tarafından yapılan açıklamada bar, restoran ve mağazaların 23.00 ile 06.00 saatleri arasında kapalı olacağı duyuruldu.

Kısıtlamaların 10 Ekim’den itibaren 31 Ekim’e kadar geçerli olacağı belirtildi.

Sokağa çıkma kısıtlamaları süresince toplu etkinliklerde ayrı hanelerde yaşayan en fazla beş kişi bir araya gelebilecek. Geceleri parklarda buluşmak da yasak olacak.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının geçerli olduğu saatler haricinde ayrı hanelerde yaşayan en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek. Daha önce bu sayı 25’ti.

Berlin’de nüfusu 1 milyonu bulan dört ilçe “yüksek-risk bölgesi” ilan edilmişti. Bu, söz konusu bölgelerde yedi gün üst üste 100 bin kişide 50 vakadan fazla tespit edildiği anlamına geliyor.

Öte yandan Almanya’da günlük yeni vaka sayısı Nisan ayının ikinci yarısındaki seviyelere yükselmiş durumda.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Tespit edilen toplam vaka sayısı 36 milyonu aştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 36,045,050
  • Can kayıpları: 1,054,611
  • İyileşenler: 27,149,223
  • Aktif vakalar: 7,841,216

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (7,722,746)
  • Hindistan (6,757,131)
  • Brezilya (4,970,953)
  • Rusya (1,237,504)
  • Kolombiya (869,808)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (215,822)
  • Brezilya (147,571)
  • Hindistan (104,591)
  • Meksika (82,348)
  • Britanya (42,445)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Urfa Barosu Başkanı ve 25 avukat hakkında soruşturma
Sonraki Haber
S-400 krizi: ABD’li senatörlerden Türkiye’ye yaptırım çağrısı