Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 44 milyona yaklaşıyor

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 44 milyona yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 44 milyona yaklaşırken, can kayıpları da 1 milyon 160 bini aştı. Dünya çapında aktif vaka sayısı ise 10 milyonun üzerinde. Dünya Sağlık Örgütü, vakaların hızla yükseldiği Avrupa’nın pandeminin yeni merkez üssü olduğunu duyurdu. Türkiye’de ise ‘hasta’ sayısının hızla arttığı şehirlerin başında İstanbul geliyor. Gelişmeler sayfamızda.


 


TTB: Sağlık çalışanlarının izin ve istifalarının yasaklanması çalışma ve insan haklarına aykırıdır

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 salgını sürecinde sağlıkçıların istifa taleplerinin kabul edilmeyeceğini açıklayan genelgesine Twitter üzerinden tepki gösterdi.


MEB’den sınav genelgesi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın genelgesine göre, haftada beş gün yüz yüze eğitim öğretim yapılan okullarda sınavlar, salgından önce olduğu gibi yapılacak. Haftada iki gün yüz yüze eğitimle veya tamamen uzaktan eğitimle öğrenimine devam eden öğrenciler ise okul ortamında sınava alınacak.


DSÖ: Avrupa’daki günlük can kaybı geçen haftaya kıyasla yüzde 40 arttı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sözcüsü Margaret Harris Avrupa’daki günlük Covid-19 ölümlerinin geçen haftaya kıyasla yüzde 40 arttığını söyledi.

BBC’ye konuşan Harris, vakaların çoğunun Fransa, İspanya, Britanya,Hollanda ve Rusya’da tespit edildiğini belirtti.

Harris, “Sorun şu ki hastanelerdeki yoğun bakım üniteleri ağır hastalarla dolmaya başladı” dedi.


Milletvekili Enginyurt ‘Corona’ya yakalandı

Bağımsız Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.


CHP’li Eren Erdem’in Covid-19 testi pozitif çıktı

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Eren Erdem, Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.


Sağlık çalışanları için genelge: İstifalar kabul edilmeyecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın imzasıyla 81 il valiliğine ‘Personel İşlemleri’ hakkında genelge gönderildi.

Genelgeye göre;

  • Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görevli bütün personelin her ne sebeple olursa olsun bu süreçte görevinden çekilme (istifa) talebinde bulunan personelin mezkur talebi kabul edilmeyecek.
  • 5434 sayılı kanunun 40. maddesine göre yaş haddinden emekli olacaklar ile 5510 sayılı kanuna göre, malulen emekli olacakların ayrılışları yapılacak, bu kapsam dışındakilere yönelik olarak emeklilik işlemi tesis edilmeyecek.
  • Sağlık hizmetinde görevli sağlık işçilerinin re’sen emeklilik işlemleri ile malulen emeklilik işlemleri yapılarak işten ayrılmaları sağlanacak, bunun haricinde ayrılmak isteyenlere müsaade edilmeyecek.

Atamalar durduruldu

  • Eşinin emekliye ayrılmasından kaynaklı atama, öğrenim durumuna dayalı atama, alt ve üst hizmet bölgelerine atama ile karşılıklı yer değiştirme ve engelli durumundan yapılacak atamalar ikinci bir duyuruya kadar durduruldu.
  • Sağlık tesislerinde görev yapmakta iken, başka kurum ve kuruluşlara atama talep edip de ataması yapılan personelin ayrılışı yapılmayacak, başka kamu kurum ve kuruluşlarına atama talep eden personele bu süreçte muvafakat verilmeyecek.
  • Kamu sağlık hizmetlerinde ihtiyaç duyulan durumlarda Bakanlıkça zorunlu olarak iller arası geçici görevlendirilen re’sen personelin derhal ayrılışının yapılarak görevlendirildiği yere gitmesi sağlanacak.

Yıllık izinler iptal

  • Yasal mazeret izinleri (evlilik, ölüm, analık, hastalık ve refakat) hariç Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında çalışan bütün personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinleri durduruldu. Halihazırda yıllık iznini kullanmakta olan personel, mezkur izinlerini kullanmaya devam edecek.
  • Çalışan eşlerin her ikisinin de Bakanlık personeli olması halinde, kamu sağlık hizmetinin sürdürülebilirliğine yönelik tedbirli kaydıyla okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan çalışanların yıllık izin talepleri, kadın çalışana öncelik verilmek kaydıyla kurum amirlerince değerlendirilerek hizmeti aksatmayacak şekilde planlama yapılacak.

Sağlık izinleri ertelenecek

  • 657 sayılı kanunun 103. maddesinin son fıkrasına göre radyoaktif ışınlarla çalışan personele verilmekle yükümlü olunan bir aylık sağlık izni kurum amirlerinin uygun görecekleri zamanda kullandırılacak.
  • Personele, 02.06.2020 tarihli ve 1483 sayılı yazının birinci maddesi çerçevesinde kurum amirlerince takdir edilmek kaydıyla idari izin verilmesi uygulaması devam edecek.

Ücretsiz izinlere düzenleme

  • Doğum sonrası analık iznine müteakip alınan ücretsiz izinler ile 657 sayılı kanunun 77. ve 78. maddelerine göre talep edilen ücretsiz izinler ile ilgili kanuna göre sendikalarda yönetici pozisyonundan dolayı ücretsiz izin talep edenlerin talepleri karşılanacak olup bunlar harici personele ücretsiz izin verilmeyecek.
  • Hamile personele, hamileliğin 24. haftasından 32. haftasına kadar izin verilmesi uygulamasına devam edilecek.

Covid-19 önlemi: Kuzey ve Doğu Suriye’de 10 günlük kısmi sokağa çıkma yasağı

Fotoğraf: Kuzey ve Doğu Suriye / Delil Souleiman-AFP

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Yürütme Meclisi, Covid-19 tedbirleri kapsamında kararname yayınladı.

Buna göre;

  • Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgelerinin tamamında, 30 Ekim 2020- 8 Kasım 2020 tarihleri arasında, 10 günlük kısmî sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
  • Yasak süresince bütün büyük çarşılar ve kamu alanları kapalı olacak.
  • Ticarethaneler ve gıda satış noktaları saat 15.00’ten sonra kapalı olacak, lokantalar dışarıya servis şeklinde çalışacak.
  • Sağlık tedbirleri için Cuma Namazı ve Pazar Ayinleri dışında ibadethaneler kapalı bulunacak.
  • Kutlama, etkinlik, taziye, toplantı, kongre ve konferans gibi her türlü toplanma faaliyeti yasak.
  • Bütün yurttaşlara 16 Temmuz 2020 tarihli 93 sayılı kararnameye göre maske takma zorunluluğu getirildi.
  • Bütün okullar, anaokulları, üniversiteler ve enstitüler, Sağlık Komitesi ve Eğitim Öğretim Komitesi’nin belirlediği sağlık tedbirlerine uyarak eğitim faaliyetlerine devam edebilecek.
  • Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin tüm kurumlarında sosyal mesafe, hijyen ve bireysel korunma kurallarına herkes uyacak, gerekli durumlarda kurumlardaki mevcudiyet azaltılacak.
  • Bütün hastaneler, özel, uluslararası örgütler bağlı ve kamuya ait sağlık merkezleri, Kızılhaç, Heyva Sor, eczane ve fırınlar yasak kapsamı dışında.
  • Bütün sınır kapıları 10 Ekim 2020 tarihli 149 sayılı kararname uyarınca açık kalacak.

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 76 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 209 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 366 bini aştı.

27 Ekim Salı günü Türkiye’de 127 bin 651 test yapıldığı ve 2 bin 209 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 75 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 511 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 366 bin 208’e, toplam can kaybı ise 9 bin 950’e yükseldi.


İstanbul Tabip Odası: Kentte vaka artışı alarm veriyor

İstanbul Tabip Odası Covid-19 İzleme Kurulu, kentte artan vaka sayısı ve buna karşı alınması gereken önlemlere dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

İstanbul’da artan vaka sayılarına ilişkin hazırladıkları raporu paylaşan Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, pandemi sürecinde önemli bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, birinci dalgası bile baskılanmadan, yüksek bir hasta sayısıyla mevsimsel grip dönemine girildiğini söyledi.

Prof. Dr. Saip, özellikle İstanbul’da Nisan ayında en büyük vaka sayılarının yaşandığını, Haziran’da ise vaka sayılarında azalma olduğunu ancak hızla ‘normalleşme’ sürecine geçilmesiyle vakaların tekrar artışa geçtiğini vurguladı.

Ekim ayında birinci dalga ile ikinci büyük pik dönemine girildiğini belirten Saip, İstanbul’da nüfus yoğunluğunun çok fazla olması sebebiyle vaka sayısındaki artışın çok daha dramatik boyuta ulaşabileceğine dikkat çekti.

Kentin hem toplumsal hem de sağlık çalışanları açısından alarm verdiğini belirten Pınar Saip, vaka artışlarının durdurulamaması halinde İstanbul’u bir felaketin beklediğini ifade etti.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip

İstanbul’u zor günlerin beklediğini ifade eden İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç ise salgının yayılımını engellemek için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

  • Ev içinde buluşmanın çok yaygın olduğu gerçeği göz önüne alınarak; mevcut algoritmaya göre hastaneye yatışına gerek görülmeyen ancak, evde izolasyon önerilen asempotomatik veya hafif semptomlu hastalardan ev koşulları izolasyon için uygun olmayanlar, evde Covid-19 açısından yüksek riskli birey bulunanlar ücretsiz olarak yurt, misafirhane veya otellerde gözetim altında tutulmalıdır.
  • İstanbul’da bu zamana kadar açılan sınıflara ek olarak Kasım ayından itibaren 5’nci ve 9’ncu sınıflarda yüz yüze eğitime geçilmesi, zaten artmış olan salgının boyutunu daha da artırabilir.
  • Okullar, TTB, uzmanlık dernekleri ve eğitim sendikalarının önerileri ile sık sıkı önlemler alındıktan sonra açılmalıdır.
  • Okullarda personel eksikliği giderilmeli, tuvalet vb. ortak kullanım alanlarında temizlik kurallarına uygun koşullar sağlanmalıdır.
  • Şeffaf veri paylaşımı, yaygın test yapılması, Sağlık Bakanlığı’nın tedavi rehberlerinin bilimsel verilerle düzenlenmesi önemlidir.
  • İhtiyaç halinde özel hastanelerin sevk ve idaresi tamamen Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmelidir, sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonu arttırmak için ek ödeme adaletsizliği giderilmelidir.
  • Sağlık çalışanları için güvenli çalışma koşulları sağlanmalı, düzenli test uygulanmalı, grip aşısı yapılmalı ve Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.
  • İstanbul’da sosyal destek paketleri ile desteklenerek toplumsal hareketliliğin sınırlandırılması ihtiyacı vardır.

10 öğrenci ‘Corona’ya yakalandı, Şırnak Kız Meslek Lisesi karantinaya alındı

Şırnak Nazmiye Demirel Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde öğrenim gören 10 öğrencinin Covid-19 testi pozitif çıktı.

Bunun üzerine 200 kişilik okulda okul karantina altına alındı.


DSÖ’den yoğun bakım uyarısı

Fotoğraf: Sedat Suna

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Avrupa ülkelerinde hızla artan Corona virüsü vakalarına dikkat çekerek, “Kuzey Yarımküre’deki birçok ülkede vakaların ve hastanaye nakillerin endişe verici şekilde arttığını görüyoruz” dedi.

Ghebreyesus, bazı bölgelerde hastanelerin yoğun bakım servislerinin hızlı bir şekilde dolduğunu vurgulayarak, bu ülkelere uyarıda bulundu.

DSÖ direktörü, birçok kişinin “pandemi yorgunluğu” hissetmesini anlayışla karşıladığını belirterek, evden çalışmanın ve arkadaşlarla aileden uzak olmanın fiziksel ve psikolojik yükünün ağır olduğunu söyledi.

Ghebreyesus, herkesi tüm bu zorluklara rağmen vazgeçmemeye ve olası kapanmaları engellemek için önlemlere uymaya çağırdı.

Corona virüsü salgınından en fazla etkilenen Avrupa ülkelerinden olan Fransa’da dün bin 307 Covid-19 hastasının hastaneye sevk edildiği, bunun salgının başından bu yana en yüksek ikinci sayı olduğu bildirilmişti.

Toplam vaka sayısının 1 milyonu aştığı bir diğer Avrupa ülkesi İspanya’da ise hafta sonu 50 binden fazla yeni Corona virüsü vakası kayda geçmişti.


Covid-19 salgını Japonya’da robot satışlarını artırdı

Fotoğraf: The Asahi Shimbun

Karantina uygulamaları, sokağa çıkma yasakları derken Corona virüsü salgını döneminde ‘yalnızlık’ en önemli sorunlardan biri olarak öne çıkıyor.

Japonya’da salgın döneminde insanlara arkadaşlık edecek şekilde dizayn edilen robotların satışının arttığı bildiriliyor.

Özellikle şehirlerde yaşayan gençler, kırsal bölgede enfeksiyon bulaştırma riskinden ötürü ziyaret edemedikleri aileleri için robot alıyor.

DW Türkçe’nin Japonya haber ajansı Kyodo’dan aktardığı bilgilere göre, özellikle Sony’nin robot köpeği Aibo‘nun satışında artış meydana geldi. Bu robot gezintiye çıkma, sahipleri ile iletişime geçebilme, gülümsemeye ve sırtı okşandığında tepki verme gibi özelliklere sahip.

Ajansta yer alan haberde bu tür robotların iyileştirici özelliği olduğuna dikkat çekildi. Muadil ürünlerin de satışlarında artış olduğu vurgulandı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, Japonya’da şu ana kadar 97 bin 523 Corona virüsü vakası kayda geçti. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise bin 722.


Corona virüsü semptomlarında mevsim etkisi

Fotoğraf: Sedat Suna/EPA-EFE

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Corona virüsü semptomlarının mevsime göre değişkenlik gösterebildiğini söyledi.

İlhan, “İlk başta ateş, öksürük, halsizlik, solunum yolu bulguları daha çok ön plandaydı. Daha sonra mevsim değişip yaz dönemi ile beraber yine ateş olan olgular da oldu olmayanlar da oldu. Daha sonrasında mide, bağırsak gastroenteroloji bulgular daha çok eklenmeye başladı. Tat alma, koku alma bozukluğu, ishal gibi bulgularla vatandaşların daha çok koronavirüs hastası olarak başvurduklarına şahit olduk” diye belirtti.

DHA’ya konuşan Prof. Dr. İlhan, “Şimdi baktığımızda mevsimin soğuması kış ile beraber insanlarda tekrar solunum sıkışıklığı, ateş, öksürük görülmeye başladı. Son dönemde öksürük daha da dikkatli olunması gereken bir bulgu” dedi ve ekledi:

“Vatandaşlarımız daha önce kendisinde olmadığını düşündükleri bulgular varsa, ‘ben hiç daha önce bu kadar hasta olmamıştım, bu kadar eklem ağrım yoktu, bu kadar öksürüğüm yoktu’ gibi şikayetleri varsa, çevresinde de benzer şikayetleri olan ve aynı zamanda şüpheli temas ya da yakın temas öyküleri varsa doktora başvurmaları gerekir.”


Çanakkale ve Balıkesir’de dört köy karantinaya alındı

Fotoğraf: DHA

Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı üç köyde Covid-19 tedbirleri kapsamında karantina uygulaması başlatıldı.

Yenice Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, ilçeye bağlı Hacılar, Yeniköy ve Yağdıran köylerinde 14 gün süreyle karantina uygulanacak.

Açıklamada, salgın nedeniyle hastalığın bulaşma riskini artıracağı değerlendirilen düğün salonu, lokanta, kafe, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, dernek lokalleri, toplu olarak her türlü kültürel ve sosyal etkinliklerin yapıldığı tesislerin faaliyetlerinin üç köyde durdurulmasına, ayrıca toplu ibadetlerin de 14 gün süreyle ertelenmesine karar verildiği belirtildi.

Balıkesir’in Bigadiç ilçesine bağlı Davutlar kırsal mahallesi de Covid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Balıkesir Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Davutlar mahallesinde bazı yurttaşların Corona virüsü testlerinin pozitif çıktığı belirtildi.

Açıklamada, “Bigadiç ilçemize bağlı Davutlar Mahallesi’nde COVID-19 vakalarının görülmesi ve çok sayıda temaslı kişinin bulunması nedeniyle hastalığın yayılımını önlemek amacıyla belirtilen mahalle, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 26.10.2020 tarihi saat 18.00’den itibaren karantina altına alınmıştır” ifadesi kullanıldı.


Kocaeli Tabip Odası Başkanı: Tükenmeye doğru gidiyoruz

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, kış aylarının yaklaşmasıyla grip ve Covid-19’un birbirlerini aktive ederek vaka sayılarında ciddi artışa neden olacağı uyarısında bulundu.

Mezopotamya Ajansı’ndan Kadir Güney’e konuşan Ardaman, “Herhalde ciddi sayılarda ölümler de göreceğiz. Yurttaşlar gerekmedikçe evden çıkmamalı” çağrısında bulundu.

Salgından etkilenen sağlık çalışanlarının durumuna da değinen Ardaman, “Bir hekimimiz yoğun bakımda. Onun dışında birkaç hekimimiz de hasta. Diğer sağlık çalışanlarından da hasta olanlar var ama yoğun bakımda olan yok. Sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanma ve ölüm oranları yüksek. Çünkü virüsü çok yüksek oranda alıyoruz. Önlenemediği takdirde tükenmeye doğru gidiyoruz” diye konuştu.

Salgında gidişatın kötü olduğunu söyleyen Ardaman, Kocaeli özelinde şu değerlendirmede bulundu:

“İlk günlerden daha fazla hastamız var. Bakanlığın aldığı kararla birlikte şu anda pozitif olup ağır semptom taşımayanları hastanelere yatırmıyoruz. Bundan dolayı boş yataklarımız var. Fakat ağır vakalarda da ciddi seviyelere geldik, servislerimiz doluyor.”


Kısa çalışma ödeneği ile işten çıkarma yasağı 2 ay uzatıldı

Kısa çalışma ödeneği ile işten çıkarma yasağının süresini uzatan Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararla, işten çıkarma yasağı 17 Kasım’dan itibaren 2 ay uzatıldı.

Kısa çalışma ödeneği uygulamasında ise daha önce uzatılan süre 30 Ekim’de sona eriyordu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, konuyla ilgili olarak Twitter üzerinden bir açıklama yaptı.

Türkiye’de Corona virüsü salgınının ekonomi üzerindeki etkilerinin ortaya çıkmaya başlaması ile 26 Mart’ta kısa çalışma ödeneği uygulaması devreye sokulmuştu.


Dünya çapında aktif vaka sayısı 10,5 milyona yaklaşıyor

Fotoğraf: İstanbul / Reuters

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 43,777,188
  • Can kayıpları: 1,164,516
  • İyileşenler: 32,182,181
  • Aktif vakalar: 10,430,491

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (8,962,783)
  • Hindistan (7,946,429)
  • Brezilya (5,411,550)
  • Rusya (1,531,224)
  • Fransa (1,165,278)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (231,045)
  • Brezilya (157,451)
  • Hindistan (119,535)
  • Meksika (89,171)
  • Britanya (44,998)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MEB’den sınav genelgesi
Sonraki Haber
Ankara'da bir dairede patlama: Yaralılar var