Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Kısıtlamalar geri geliyor

Covid-19 pandemisi: Kısıtlamalar geri geliyor

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 39 milyonun, can kayıpları da 1 milyon 100 binin üzerinde. Türkiye’de ise resmi verilere göre ‘Corona’dan yaşamını yitirenlerin sayısı 9 bini aştı. Salgında ikinci dalganın yaşandığı Avrupa’da kısıtlamalar artıyor; Fransa’nın başkenti Paris dahil dokuz şehirde gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Gelişmeler sayfamızda.

 


Fransa’da günlük vaka sayısı 30 bini geçti

Fransa’da Corona virüsü salgınında son 24 saatte 30 bin 621 yeni vakanın tespit edilmesi ile salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kayıtlara geçti.

Fransa Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada son 24 saatte 30 bin 621 yeni vakanın tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 809 bin 684’e ulaştığı belirtildi.

Bakanlık, son 24 saatte virüs nedeniyle 88 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, toplam can kaybının 33 bin 135’e yükseldiğini ifade etti.

Son bir haftada 6 bin 529 kişinin hastaneye kaldırıldığı ve bin 750 kişinin yoğun bakımda olduğu aktarıldı.

Öte yandan Fransa’da salgınla mücadele kapsamında 17 Ekim’den itibaren 4 hafta boyunca Paris’in de olduğu dokuz büyük kentte yerel saatle 21.00-06.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.


Mahkeme kararına rağmen İzmir Barosu Genel Kurulu’na ret

İzmir Barosu’nun, meslek kuruluşlarının genel kurullarının Covid- 19 salgını nedeniyle 1 Aralık 2020’ye kadar ertelenmesine ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması istemi İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından haklı bulundu.

Ancak İzmir Konak 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, İzmir Barosu’nun genel kurul ve seçiminin yürütülmesi, gözetimi başvurusunu reddetti.

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, davada yürütmeyi durdurma talebinin reddedilmesine ilişkin Yüce, şunları söyledi:

“Yargıdaki ikircikli yapı burada da kendini gösterdi. Baroların genel kurulunu yapmasına yönelik verilen kararlar doğru ve yerindedir. Bizler baro olarak bu anlayış ile mücadele ediyoruz.”

Yücel, genel kurulun hafta sonu (17-18 Ekim) yapılacağını da sözlerine ekledi.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle sivil toplum kuruluşları (STK), meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikler 1 Aralık’a kadar ertelenmişti.


DSÖ’den uyarı: Ciddi önlemler alınmazsa ölüm oranı beş kat artabilir

Fotoğraf: AP

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, artan Covid-19 vakaları üzerine uyarılarda bulundu.

Avrupa’daki vakaların endişe verici hızda yükseldiğini belirten Kluge, toplam vaka sayısının 6 milyondan 7 milyona yalnızca 10 günde ulaştığını, günlük vakanın ilk kez 120 binin üzerine çıktığını söyledi.

Günlük can kaybının bibin üzerinde olduğunu ifade eden Kluge, “Gelişen durum büyük bir endişe doğuruyor. Günlük vakalar ve hastane doluluk oranları artıyor. Covid, bölgedeki ölüm nedenleri arasında beşinci sırada” dedi.

Vaka artışının sebepleri arasında artan test oranları olduğunu da belirten Kluge, gençler arasındaki bulaşma oranının artmasının da faktör olduğunu ekledi.

Bu karanlık tabloya karşın pozitif düşünmek için de sebepler olduğunu belirten Kluge, salgının ilk dalgasıyla aynı durumda olmadıklarını söyleyerek, “Nisan ayındaki vakalara kıyasla 2-3 kat artış yaşandığını görüyoruz. Ancak ölüm oranları 5 kat daha az. Bugün karşılaştığımız pandemi de dünküyle aynı değil. Sadece bulaşma açısından değil, şu an yüzleşmek için daha hazırlıklıyız” diye konuştu.

Tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Kluge, “Modeller gösteriyor ki, eğer hükümetler kısıtlamalarla kontrolü sağlamazsa, günlük ölüm oranları nisan ayındakine kıyasla 5 kat daha fazla artış gösterebilir” uyarısını yaptı.


Sağlık Bakanlığı verileri: Son 24 saatte 66 kişi hayatını kaybetti, bin 693 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 342 bini aştı.

15 Ekim Perşembe günü Türkiye’de 116 bin 103 test yapıldığı ve bin 693 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 66 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 311 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 342 bin 143’e, toplam can kaybı ise 9 bin 80’e yükseldi.


Şırnak Belediye Başkanı’nın Covid-19 testi pozitif

AKP’li Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Yarka paylaşımında, “Kıymetli hemşehrilerim, yaptırmış olduğum Covid-19 testim pozitif çıktı. Şu an durumum iyi, moralim yüksek. Evde kontrol amaçlı izole durumdayım. Tedaviyi evde geçirip bir süre karantinada kalacağım” ifadelerine yer verdi.


Almanya’da bugüne kadar görülen en yüksek günlük vaka sayısı

Almanya’da yeni Corona virüsü vakalarının 6 bin 638’e ulaştığı açıklandı.

Bu sayı, salgının başlamasından bu yana bir günde kayda geçen en yüksek vaka sayısı.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Bu yıl Noel’i nasıl kutlayacağımız, halkın davranışlarına bağlı olacak” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Almanya Başbakan Angela Merkel, virüsün yayılma hızının önün geçmek için bir dizi yeni tedbir açıklamaya hazırlanıyor.

16 eyaletin valisiyle bir toplantı yapan Merkel, görüşmeler sonrası bir basın açıklaması yaptı ve gençlere seslendi: “Özellikle gençlerimize sesleniyoruz. Yarın iyi bir hayat sürebilmek için bugün biraz daha az parti yapmanız gerekiyor.”


DSÖ: Gençlerin Covid-19 aşısı olmak için 2022’yi beklemesi gerekebilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bilim Heyeti Başkanı Soumya Swaminathan, gençlere 2022’ye kadar Covid-19 aşısı yapılmama ihtimali olduğunu söyledi.

Birçok ülkenin aşı geliştirmek için gösterdiği çabaya rağmen toplu aşılanmanın hızlıca gelişme ihtimalinin düşük olduğunu dile getiren Swaminathan, şöyle konuştu:

“Çoğu insan aşının ilk olarak sağlık çalışanları ve ön saflardakilere yapılması gerektiği konusunda hemfikir. Ancak o noktada bile kimin daha fazla risk altında olduğunun belirlenmesi gerekecek. Daha sonra yaşlılara yapılacak ve bu şekilde devam edecek.”

Swaminathan, “Genç ve sağlıklı insanların 2022’ye kadar beklemesi gerekebilir” diye ekledi.


Dünya çapında can kayıplar milyon 100 bine yaklaştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 38,747,126
  • Can kayıpları: 1,096,888
  • İyileşenler: 29,127,092
  • Aktif vakalar: 8,523,146

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (8,150,043)
  • Hindistan (7,307,097)
  • Brezilya (5,141,498)
  • Rusya (1,340,409)
  • İspanya (937,311)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (221,843)
  • Brezilya (151,779)
  • Hindistan (111,311)
  • Meksika (84,898)
  • Britanya (43,155)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul’da 3.2 büyüklüğünde deprem, Prof. Naci Görür’den uyarı
Sonraki Haber
Ayhan Bilgen’in eleştirilerinden ne anlamalı?