Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Vakalar 34 buçuk milyonu aştı

Covid-19 pandemisi: Vakalar 34 buçuk milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgınında dünya genelinde vaka sayısı 34,5 milyonu aştı. Virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bir milyonun üzerinde. Türkiye’de ise vaka sayısı yerine ‘hasta sayısı’nın açıklanması tartışmalara neden oluyor. Bu arada ABD Başkanı Trump da virüse yakalandı. Gelişmeler sayfamızda.

 


Ankara’da da toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğu

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında toplu taşıma araçlarını kullanan yurttaşların HES kodu bulundurmalarının zorunlu hale getirildiğini duyurdu.

Açıklamada ayrıca ulaşım kartlarının 16 Ekim’e kadar kişiselleştirilmesi gerektiği de belirtildi.

https://twitter.com/ankarabbld/status/1312074553447849984

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, İçişleri Bakanlığı’nın “Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Kullanımı“na yönelik genelge yayımlamasının ardından toplu ulaşımda ‘HES kodu’ uygulaması için çalışmalara başlanıldığını açıklamıştı.


YSK: Parti kongreleri yapılabilir

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İçişleri Bakanlığı’nın bugün yayımladığı ek genelgeyle sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerin etkinliklerini 1 Aralık’a kadar yasaklaması sonrası siyasi parti kongreleriyle ilgili kararını açıkladı.

Osmangazi 1. İlçe Seçim Kurulu, İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan “Koronavirüs Ek Tedbirleri” konulu genelgenin ardından 1 Aralık’a kadar siyasi parti kongreleri ve baro seçimlerinin yapılıp yapılmayacağı konusunda YSK’den görüş istedi.

YSK, siyasi partilerin kongrelerinin gerçekleştirilmesinde ise sakınca bulunmadığını belirtirken, baro seçimlerinin ise İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları’nın karar alması durumunda yapılamayacağını açıkladı.


MEB: Meslek liselerinde 5 Ekim’de yüz yüze uygulamalı eğitime başlanacak

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki ve teknik anadolu liselerinde 5 Ekim’den itibaren tüm sınıf seviyelerinde yüz yüze uygulama eğitimlerinin başlayacağını duyurdu.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 63 kişi hayatını kaybetti, bin 442 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 321 bini aştı.

2 Ekim Cuma günü Türkiye’de 114 bin 857 test yapıldığı ve bin 442 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 63 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 506 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 321 bin 512’ye, toplam can kaybı ise 8 bin 325’ee yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 10 milyon 608 bin 664 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını açıklamıştı.


Pandemi döneminde çocuk yaşta zorla evliliklerde artış

Fotoğraf: AP

Çocuklara yardım örgütü Save the Children, pandemi döneminde çocuk yaşta zorla evliliklere ilişkin bir rapor hazırladı.

Örgütün cinsiyet adaleti uzmanı Gabrielle Szabo, pandemiden önce her yıl evlenmeye zorlanan kız çocuğu sayısının ortalama 12 milyon olduğunu belirterek, pandemi süreci ve sonrasında 2025 yılına kadar bu sayıya iki buçuk milyon kişinin daha eklenmesini beklediklerini söyledi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Szabo, bu rakamın “son 25 yılda görülen en yüksek artış olduğunu” kaydetti.

Szabo, dünya genelinde bu yıl içinde 500 bin kız çocuğunun daha evlenmeye zorlanacağını öngördüklerini belirtti.

Corona virüsü salgını döneminde ailelerin işlerini kaybettiğini, okulların kapalı olduğunu ve sokağa çıkma yasakları sebebiyle aile içinde şiddet ve cinsel saldırıların arttığını vurgulayan Gabriele Szabo, “Burada şoke edici olan nokta, uzun vadeli sonuçlar üzerine değil, şu an yaşananlarla ilgili konuşuyor olmamız” dedi.

Rapora göre dünya genelinde 13-19 yaş arası hamilelik oranı da, bu süreçte önemli oranda artıyor.

Sadece 2020 yılında, bu yaş grubunda fazladan yaklaşık bir milyon kadın ve çocuğun hamile kaldığından ya da kalacağından yola çıkılan rapor, 15-19 yaş arası kadınlardaki ölüm sebeplerinin başında hamilelik ve doğum sırasındaki komplikasyonların geldiğini ortaya koyuyor.


Bakanlık: Etkinlikler 1 Aralık’a kadar ertelendi

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine Corona virüsü salgını tedbirlerine ilişkin ek genelge gönderdi.

Genelgede, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileri ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda yeni tedbirler alındığı belirtildi.

Genelgeye göre, bugünden itibaren sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikler 1 Aralık’a kadar ertelendi.

Genelgede, Sağlık Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı’na hitaben gönderilen yazıya da yer verildi.

Yazıda, Türkiye’de de Covid-19 vakalarının devam ettiği belirtilerek şöyle denildi:

“Her ne kadar vaka sayıları belirli bir düzeyde kontrol altına alınmış olsa da önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle damlacık yolu ile bulaşan solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığının artış gösterebilmesi beklenmektedir.”

Genelgede, alınan kararlara uymayanlar hakkında işlem başlatılacağı da kaydedildi.


İBB’den toplu ulaşımda HES kodu açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İçişleri Bakanlığı’nın “Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Kullanımı“na yönelik genelge yayımlamasının ardından toplu ulaşımda ‘HES kodu’ uygulaması için çalışmalara başlanıldığını açıkladı.

İBB’den yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanlığı’nın ‘Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Kullanılması’na yönelik genelgesi, ilk aşamada; şehir içi toplu ulaşım aracıyla yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel elektronik/akıllı seyahat kart olan ‘Kişiselleştirilmiş İstanbulkart’ları kapsıyor” denildi.

Açıklamada, “Sağlık Bakanlığı tarafından üzerinde uzlaşılacak olan entegrasyon servislerin hazır hale getirilmesinden hemen sonra, iki hafta içerisinde İBB gerekli entegrasyonu sağlayacak. Böylece İstanbul’daki şehir içi toplu ulaşım seyahatlerinde HES kodu kullanılmaya başlanacak. Bu entegrasyonla; Sağlık Bakanlığı’nca İBB’ye iletilecek olan tanısı konmuş Kovid-19 taşıyıcılarının veya bu kişilerle temasta olanların kişiselleştirilmiş İstanbulkart’ları askıya alınacak. Tanılı ya da temaslısı olup izolasyonda olması gerekirken şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmaya teşebbüs edenler, İçişleri Bakanlığı’na raporlanacak” bilgileri de yer aldı.

Açıklama şöyle devam etti:

“Öte yandan, İBB; şehir içi toplu ulaşım faaliyetleri için kullanılan henüz kişiselleştirmemiş durumda olan Anonim İstanbulkart’ların kişiselleştirilmesine yönelik çalışmalara başladı. Bu tür İstanbulkart kullanıcılarına, internet ve mobil uygulama ve kısa mesaj servisi üzerinden kartlarının kişiselleştirilmesine yönelik bilgiler ve yönlendirmeler gönderilecek.”

İBB’nin açıklamasına göre İstanbul’da toplam 34 milyon 260 bin 87 adet İstanbulkart bulunuyor. Bunların 8 milyon 260 bin 87 adedi (yüzde 24) kişiselleştirilmiş durumda.


Beyaz Saray’dan Trump’ın sağlık durumuna dair açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, kendisi ve Melania Trump’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Trump, yakın danışmanlarından Hope Hicks’in Corona virüsüne yakalandığı açıklaması sonrasında karantinaya girmişti.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Trump’ın doktoru Sean Conley’nin söz konusu testlerle ilgili resmi açıklaması paylaşıldı.

Açıklamada, Trump ile eşinin son yapılan Covid-19 testlerinin pozitif çıktığı bilgisine yer verilirken, “Şu anda hem Başkan hem de First Lady iyi durumdalar ve iyileşme sürecinde her ikisi de Beyaz Saray’ın içinde evde kalacaklar” ifadeleri kullanıldı.


TTB: Turkuaz tablo kara tabloya dönüştü

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın her vakanın hasta kabul edilmediğini ve günlük olarak açıklanan Corona virüsü verilerinde sadece semptom gösteren kişilerin yer aldığı açıklamasına tepki gösteren yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘Her vaka hasta değildir’ açıklamasına karşılık TTB olarak semptomlu ya da semptomsuz ‘Her vaka Covid-19 hastasıdır’ diyoruz” denildi.

“Turkuaz tablo kara tabloya dönüştü” başlıklı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Semptomu olmasa da sağlık çalışanları da başta olmak üzere tüm temaslılara test yapılması gerektiğini pandemi başından itibaren ısrarla belirtiyoruz. Vakaları düşük göstererek, terimleri değiştirerek, her gün farklı demeç vererek başarılı olunamaz. Salgını ancak toplumla, sağlık çalışanları ile tabip odaları ile TTB ile bilim insanları ile hep birlikte mücadele ederek kontrol altına alabilirsiniz. Buradan TTB olarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verileri gerçek ve şeffaflıkla açıklamasını ayrıca Bilim Kurulu üzerinde baskı varsa, kurul üyeleri tarafından açıklanmasını istiyoruz. Toplumun ilk olarak bir özür beklediğini vurguluyoruz. Bunlar yapılmayacaksa Sağlık Bakanı’nı istifaya davet ediyoruz.”


ABD Başkanı Trump ‘Corona’ya yakalandı

ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın danışmanlarından olan ve Trump’ın son zamanlardaki seyahatlerine de katılan Hope Hicks’in, yeni tip Corona virüsüne yakalandığı bildirilmişti.

Bunun üzerine Covid-19 testi yaptıran ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Trump’ın da sonuçları pozitif çıktı.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bu akşam ben ve eşimin Covid-19 testi pozitif çıktı. Karantinaya ve iyileşme sürecine derhal başlıyoruz. Bunu beraber atlatacağız” ifadelerini kullandı.

Donald Trump, test sonuçlarını almadan önce “Ufak bir mola bile vermeden sürekli çalışan Hope Hicks’in Covid-19 testi pozitif çıktı. Korkunç! First Lady ve ben test sonuçlarımızı bekliyoruz. Bu esnada karantina sürecini başlatacağız” açıklamasını yapmıştı.

Hope Hicks, düzenli olarak Trump’ın makam uçağında Başkan ve diğer üst düzey danışmanlarla ile seyahat etmekteydi.


Toplam vaka sayısı 34 buçuk milyona yaklaştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 34,484,084
  • Can kayıpları: 1,027,654
  • İyileşenler: 25,674,781
  • Aktif vakalar: 7,781,649

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (7,494,671)
  • Hindistan (6,394,068)
  • Brezilya (4,849,229)
  • Rusya (1,185,231)
  • Kolombiya (835,339)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (212,660)
  • Brezilya (144,767)
  • Hindistan (99,804)
  • Meksika (78,078)
  • Britanya (42,202)



Önceki Haber
TTB’de yeni yönetim belirlendi
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu’ndan Servet Turgut’un ailesine başsağlığı telefonu