Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 42 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 42 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgınında dünya genelinde toplam vaka sayısı 42 milyonu aşarken, can kayıpları 1 milyon 150 bine dayandı. Dünya çapında aktif vaka sayısı da 10 milyona yaklaşmış durumda. Can kaybı ve vakaların arttığı Türkiye’de ise Sağlık Bakanı Koca, “Salgın Anadolu’da ikinci zirve döneminde, riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz” dedi. Gelişmeler sayfamızda.

 


MEB’den özel eğitim okullarında beş gün yüz yüze eğitim kararı

Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin devam ettiği okullarda ve sınıflarda 26 Ekim itibarıyla beş gün yüz yüze eğitime geçilmesini kararlaştırdı.


DSÖ: Covid-19 aşı denemelerinin sonuçları Kasım sonunda alınabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Ghebreyesus, “Bu pandemide, özellikle Kuzey yarımkürede kritik bir dönüm noktasındayız. Önümüzdeki birkaç ay çok zor geçecek ve bazı ülkeler tehlikeli bir istikamette ilerliyor” uyarısında bulundu.

Ghebreyesus, ülke liderlerini daha fazla gereksiz ölümleri, temel sağlık hizmetlerinin çökmesini ve okulların tekrar kapanmasını önlemek için derhal harekete geçmeye çağırdı.

Oksijenin Covid-19 hastaları için en gerekli “ilaçlardan” biri olduğunu belirten Ghebreyesus, “DSÖ, sürdürülebilir oksijen tedarikini artırmak için tüm hükümetler, ortaklar ve özel sektör ile dayanışma içinde çalışmaya kararlıdır” ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, salgın döneminde oksijene yönelik talebin katlanarak arttığını belirterek, tahminlerine göre, dünyadaki en fakir ülkelerin hasta bakımı için ihtiyaç duydukları oksijenin sadece yüzde 5 ila 20’sine sahip olduklarını aktardı.

“10 aşının faz 3 denemeleri devam ediyor”

Aşı çalışmalarına ilişkin bir soruyu cevaplayan DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan ise “Devam eden aşı çalışmalarını izleyebildiğimiz kadarıyla en iyi beklentimiz, yıl sonundan önce, muhtemelen Kasım sonundan itibaren, bir veya iki aşı denemesinden sonuç alabileceğimizdir” dedi.

Swaminathan, aşıların acil kullanımının gündeme gelmesi halinde ise DSÖ’nün bu konuda “minimum kriterleri” olduğunu belirtti.

Halen dünya genelinde 10 aşının faz 3 denemelerinin devam ettiğini işaret eden Swaminathan, aşıların başarılı olmasına ilişkin beklentilerin “dengeli” olması gerektiğini vurguladı.

Swaminathan, aşıların Covid-19’a karşı başarılı olmama ihtimaline de değinerek, “Çünkü aşı denemelerinin başarı oranlarının yüzde 10-20 olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da Avrupa’da vaka sayılarında, hastaneye yatışlarda ve ölümlerde “fevkalade” bir artış olduğunu söyledi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 74 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 165 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 357 bini aştı.

23 Ekim Cuma günü Türkiye’de 115 bin 979 test yapıldığı ve 2 bin 165 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 74 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 493 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 357 bin 693’e, toplam can kaybı ise 9 bin 658’e yükseldi.


Bakan Koca: Salgın Anadolu’da ikinci zirve döneminde, riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bursa’da açıklamalarda bulundu.

“Salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz” diyen Koca, “Durum bölgesel bir yayılımdan daha ciddidir. Gelinen noktada yeni bir değerlendirme yapmak gerekir” diye konuştu.

“Bursa, Bilecik, Çanakkale, Yalova ve Bilecik ile ilgili seyri paylaşmak istiyorum” diyen Koca şu bilgileri verdi:

  • “Salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemine kış henüz gelmeden ulaştı. Anadolu genelindeki ikinci zirve dönemi bugünkü toplantılarda ele aldığımız 5 kentimiz için de geçerlidir. Bu 5 ilimizin halkından şimdiye dek verdikleri desteğin çok daha büyüğünü talep ediyorum.
  • Bursa’da bir ay öncesine göre günlük vaka sayısı yaklaşık 3 kat artmıştır.
  • Bilecik salgında ilk zirveyi 10 Eylül’de yaşamıştı. O güne kıyasla günlük vaka sayısı 2 katına yaklaşmıştır. Dikkat çekici diğer nokta zatürre oranının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olmasıdır.
  • Yalova ikinci zirveyi Türkiye geneliyle aynı günlerde yaşıyor. Nisan dönemine göre günlük vaka sayısı yüzde 50 arttı. Bu kentte de zatürre oranı Türkiye’ye oranla yüksek.
  • Çanakkale’deki yüzde 50 oranlı artış ilk zirveye benzerlik gösteriyor.
  • Balıkesir ilk zirveyi Eylül başlarında yaşamıştı. Son 2 haftada yüzde 50 artış görüyoruz.”

Grip aşısı

Grip aşısıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Koca, “Grip aşısıyla ilgili bildiğiniz gibi bir yıl sonrasının aşısı erken dönemde bir yıl önceden, şimdiden sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yıl aşının siparişi geçen yıllara dayanır. Her yıl ortalama 1 milyon 350 bin dozdu. Dünyada grip aşısının arzı toplamda yüzde 20 oranında arttı. Pandemiyle birlikte grip aşısının önemi daha da artmış oldu” dedi.

İlk 400 bin aşının eczanelere verildiğini söyleyen Koca, “Grip aşılarını daha da arttırmak için yoğun gayret içindeyiz. Bu sayının 2.4 milyona çıktığını söyleyebilirim. Bunu 3 milyona çıkarmak konusunda yoğun çaba içinde olduğunu ifade etmek istiyorum. Geçen yıla göre en az iki kat artmış olacak” diye konuştu.

Koca, Bilim Kurulu’nun belirlediği risk gruplarını da sıraladı:

  • Özellikle riskli gebelere 26 haftadan sonra ve doğumdan sonraki ilk 2 haftada olanlara,
  • 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı kronik hastalığı olanlara,
  • 5-65 yaş arası 2 kronik rahatsızlığı olanlara,
  • Özellikle riskli olan sağlık çalışanlarına,
  • Organ nakli olan kişilere.

“Aralık’ta 5 milyon aşılama yapabiliriz”

Covid-19 aşısı çalışmaları konusuyla ilgili Koca, “Pfeizer’ın ve Çin Snovak aşısının faz 3 çalışmaları ülkemizde yapılmakta. Sanırım Kasım sonunda bu konuda bilgilenmemiz söz konusu olur. Bağışıklık durumunun nasıl seyrettiğini daha net görebiliriz” dedi ve ekledi:

“Aralık’ta eğer beklentimiz şeklinde bu bağışıklık düzeyinin geliştiğine kanaat getirirsek Aralık aylarında bu aşılardan birisini Türkiye’de uygulamayı düşünüyoruz ve bağlantılarımızı da bu çerçevede yaptık. Muhtemelen Aralık ayında 5 milyon gibi bir aşılamayı yapabiliriz. Ocak ve Şubat içinde devam etmiş olur.”

“Okullarda ciddi bir salgın durumu yok”

Okullarda ilgili şu anda ciddi bir salgına sebep olacak durum olmadığını söyleyen Koca “Önümüzdeki haftalar benzer şekilde devam edecek mi bilmiyoruz. Ayın 2’sinden itibaren 5. ve 9. sınıflar da başlamış olacak. Belirgin bir artış olduğunu görmezsek diğer sınıflara da kademeli olarak geçilebilir” dedi.

Koca, özellikle sokağa çıkma yasağı düşünmediklerini, ancak hareketliliğin artmasıyla, salgının da arttığını iyi bildiklerini vurguladı.


2 Kasım’da başlayacak yüz yüze eğitimin 3. aşamasının detayları belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı, 2 Kasım’da başlayacak yüz yüze eğitimin üçüncü aşamasının detaylarını açıkladı. Buna göre, 5. sınıflar haftada iki gün altışar saat, 9. sınıflar ise iki gün sekizer saat ders yapacak.


Bakan Koca: Salgın tüm ülkede tırmanışa geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa’da yaptığı açıklamada, “Bursa salgının başından beri en kritik günlerinde. Salgın tüm ülkede yeniden tırmanışa geçmiş durumdadır. Günlük vaka sayısı 3 kat artmıştır. ” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da vaka sayısının Türkiye genelinin yüzde 40’ına ulaştığını hatırlatan Koca, “Hafta sonundan başlayarak 5 gün İstanbul’dayım. Büyükşehir Belediye Başkanı ile de görüşmeyi planlıyorum” dedi.


Bilim Kurulu Üyesi: Yakın mesafede bulaş riski 1-2 dakikaya iniyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’de vakalardaki artışa dikkat çekti, kış aylarıyla birlikte durumun daha da dezavantanjlı duruma geçtiğini söyledi.

Kara, bunlardan bir tanesinin virüsün biraz daha canlı kalabilme özelliğinin artması olduğunu ifade etti.

Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi olan Kara, “Hem sıcakların düşmesi hem de güneş ışığının etkisinin azalmasıyla normalde yaz aylarında bizim yakın mesafede 5-6 dakikada bulaştırma gibi bir riskimiz varken bu kış aylarında yakın mesafede 1-2 dakika gibi bir süreye inmeye başlıyor” diye konuştu.


Sağlık çalışanı Yeter Yılmaz Corona’dan yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bir sağlık çalışanının daha Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi bölümünde çalışan Yeter Yılmaz’ın Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyuran TTB, başsağlığı mesajı yayımladı.


Dünyada aktif vaka sayısı 9 buçuk milyonu aştı

Koruyucu yüz maskeleri takan insanlar Paris’in kalabalık bir caddesinde yürüyor. (Fotoğraf: Reuters)

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 42.003.060
  • Can kayıpları: 1.142.874
  • İyileşenler: 31.190.947
  • Aktif vakalar: 9.669.239

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (8.661.651)
  • Hindistan (7.761.312)
  • Brezilya (5.332.634)
  • Rusya (1.463.306)
  • İspanya (1.090.521)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (228.381)
  • Brezilya (155.962)
  • Hindistan (117.336)
  • Meksika (87.894)
  • Britanya (44.347)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MEB’den özel eğitim okullarında beş gün yüz yüze eğitim kararı
Sonraki Haber
Sancar'dan çağrı: Kürt barış hareketi kuralım