Ana SayfaDünyaCovid-19: Türkiye’de sadece semptom gösterenlerin sayısı açıklanıyor

Covid-19: Türkiye’de sadece semptom gösterenlerin sayısı açıklanıyor

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgınında dünya genelinde vaka sayısı 34 milyonun, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da bir milyonun üzerinde. Resmi verilere göre 8 bin 262 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye’de ‘hasta sayısı’ 320 bini aştı ancak asemptomatik vakaların sayısı bilinmiyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 67 kişi hayatını kaybetti, bin 407 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 320 bini aştı.

1 Ekim Perşembe günü Türkiye’de 113 bin 546 test yapıldığı ve bin 391 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 67 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 402 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 320 bin 70’e, toplam can kaybı ise 8 bin 262’ye yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 10 milyon 493 bin 807 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını açıklamıştı.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

Britanya, Türkiye’yi ‘Covid-19 vakalarını farklı tanımladığı için’  karantina listesine aldı

Britanya, Türkiye ve Polonya’yı seyahat koridoru listesinden çıkararak yeniden ‘karantina uygulanacak ülkeler’ arasına ekledi.

Bu ülkelerden Britanya’ya gelecek kişilerin 14 gün süreyle tek bir adreste izole olmaları gerekecek.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, “Son gelen veriler, Türkiye’yi seyahat koridoru listesinden çıkarmamızı gerektiriyor” dedi ve ekledi:

“Türkiye’yi listeden çıkarıyoruz, çünkü Türkiye’nin Sağlık Bakanlığı, Covid-19 vakalarını, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) gibi uluslararası örgütlerin tanımından farklı şekilde tanımlıyor. Bu nedenle ülkeyle ilgili risk değerlendirmemizi güncelledik.”

Britanya, Temmuz başında genel karantina kuralını yumuşatmış ve ziyaretçilerin dönüşlerinde karantinaya girmeyeceği bir seyahat koridoru ülkeleri listesi hazırlamıştı.

Türkiye, 10 Temmuz’dan itibaren “seyahat koridoru” oluşturulan ülkeler arasına katılmıştı.


Almanya’da hükümetin tavsiyeleri arasına ‘düzenli havalandırma’ da girdi

Almanya’da ev, işyeri ve okulların düzenli olarak havalandırılması da Corona virüsü salgınıyla mücadelede hükümetin resmi tavsiyeleri arasına girdi.

Önceden üç maddeden oluşan tavsiye listesi, havalandırma ve mobil uygulama ile beşe çıktı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, havalandırmanın en ucuz ve en etkili mücadele yollarından biri olabileceğini ve enfeksiyon riskini önemli oranda azaltabileceğini söyledi.

Hükümetin yeni tavsiyeleri daha önce “AHA” harfleriyle özetleniyordu.

“A” sosyal mesafeyi, “H” hijyeni ve diğer “A” da maskeyi temsil ediyordu. Şimdi bu formüle iki harf daha eklendi ve kısaltma “AHACL”ye dönüştü.

Yeni formülde “C” mobil Corona virüsü uyarı uygulamasını sembolize ediyor. “L” ise “lüften” yani havalandırma sözcüğünün kısaltması.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Bilim Kurulu üyesi: Toplumsal bağışıklık yüzde 2,5; bu oranla toplumsal bağışıklık sağlanamaz

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye’de Covid-19’a bağışıklık oranını saptamak için 150 bin kişilik örneklemle seroprevalans araştırması yapıldığını ifade etti.

Ayanı zamanda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı olan İlhan, bu sonuçlar neticesinde Türkiye’de Covid-19’a bağışıklık oranının yüzde 2.5 olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

DHA’ya konuşan İlhan, çalışmanın sonuçlarının Temmuz ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandığını, katılımcıların yüzde 1.5’una da antikor tespiti yapıldığını dile getirdi.

“Çalışmanın yapıldığı tarihte vakalara baktığımızda yaklaşık olarak 210-220 bin civarında bir vakamız var. O tarihte tüm Türkiye örnekleminde yüzde 1.5’luk bir antikor pozitifliği söz konusuysa, şu an vakamız 310 binlerde ise yüzde 2.5’luk bir antikor pozitifliğinden bahsedebiliriz. Yani ülkemizin yüzde 2.5’u henüz corona virüse karşı bağışık hale gelmiş anlamı çıkıyor buradan.”

Toplumsal bağışıklıktan söz edilemeyeceğini belirten İlhan, kızamık hastalığında yüzde 90-95 oranında aşılama yapılmasının ardından toplumsal bağışıklık kazanıldığını hatırlattı.

İlhan, “Corona virüsü için bu düzeyde bir bağışıklık şart mı… Yüzde 90-95’in aşılanması gerektiği konusunda şu an net bir bilgiye sahip değiliz. Ancak aşının çıkmasıyla, en az toplumun yarısı aşılanır ve bağışık hale gelirse Türkiye’de de bir toplumsal bağışıklıktan bahsetmek söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.


Bakan Koca’ya göre her vaka hasta değil

Dünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günlük açıklanan “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”ndaki verilerde testlerde pozitif çıkan bütün hastaların sayısını değil, sadece belirti (semptom) gösteren hastaların sayısını paylaştıklarını bildirdi.

“Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor” diyen Bakan Koca, bu kişilere “asemptomatik pozitifler” denildiğini belirtti.

Bakan Koca, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Test sonucu pozitif çıkanların her biri bir vakadır. Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen taşıyıcılardır. Kalan kısmı ise hastalık bulgusu olup tedavi altına alınan hastalardır. Bir kısmını evde, önemli bir kısmını da hastanede takip ve tedavi ediyoruz. Hastanede tedavi altına aldıklarımızı ayrıca yatan hasta olarak raporluyoruz.”

Ağır hasta olarak ifade edilen durumun tanımını da yapan Koca, “Covid-19’un viral solunum yolu enfeksiyonu olmanın ötesine geçip, sistemik hastalık halini alması ve hastayı dış desteğe ihtiyaç duyar hale getirmesi durumunda, hastayı ‘ağır hasta’ olarak tanımlıyoruz. Kan oksijen düzeyi belli düzeyin altında olan veya entübe edilen hastalarımızı bu şekilde rapor ediyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı, günlük yayınlanan verilerde 29 Temmuz tarihine kadar “yeni vaka” sayısını bildirirken, bu tarihten sonra “yeni hasta” sayısını açıklamaya başlamıştı.


Toplam vaka sayısı 34 milyonun üzerinde

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 34,159,232
  • Can kayıpları: 1,018,792
  • İyileşenler: 25,430,552
  • Aktif vakalar: 7,709,888

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (7,447,282)
  • Hindistan (6,312,584)
  • Brezilya (4,813,586)
  • Rusya (1,176,286)
  • Kolombiya (829,679)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (211,740)
  • Brezilya (143,962)
  • Hindistan (98,708)
  • Meksika (77,646)
  • Britanya (42,143)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca ve altı kişi görevden uzaklaştırıldı
Sonraki Haber
Kadınlar alanlarda: İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmayı aklınızdan bile geçirmeyin