Ana SayfaKültür-SanatDiyarbakır’ın tarihi mekanlarında online konserler

Diyarbakır’ın tarihi mekanlarında online konserler

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da “Geçmişin Sesi Amida Konserleri” sloganıyla 10 tarihi mekanda 10 konser dizisi başlıyor. İlki bu akşam düzenlenecek konserler dijital platformlardan izlenebilecek.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), “Geçmişin Sesi Amida Konserleri” adıyla konser dizisi düzenleyecek.

MA Müzik sanatçılarının sahne aldığı konserler dizisiyle ilgili paylaşılan tanıtım videosunda, “Diyarbakır’ın kadim tarihi, binlerce yıllık müzik kültürü ile dile geliyor. 10 tarihi mekan, 10 eşsiz konser” ifadelerine yer verildi.

Konserlerin ilki, bugün saat 20.00’de Silvan ilçesi Albat Dağı eteklerinde bulunan tarihi Hasuni Mağaraları’nda yapılacak.

Hasuni Mağaraları’nda düzenlenecek müzik dinletisinde, santur, keman ve def ile dengbêjlik geleneğinden günümüze ulaşan klamlar seslendirilecek.

Daha sonra üç bin yıllık geçmişi olan Zerzavan kalesinde piyona dinletisi, Ergani’de doğal ritim orkestrası, Keçi Burcu’nda tembur dinletisi yapılacak.

Dijital platformlarda canlı yayınlanacak olan konserler, bugünden itibaren periyodik olarak sürecek.

Kültürel çeşitliliği korumak amaçlanıyor

Mezopotamya Ajansı’na konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, müzik eşliğinde tarihsel mekanları sosyal medya hesapları üzerinden izleyiciyle buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Avşar, Diyarbakır’ın farklı halkların yaşadığı çok dilli, çok dinli ve çok kültürlü bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek, bu kültürel çeşitliliğin korunması, sürdürülmesi ve geleceğe aktarılması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Dengbêjlik ön planda

Dengbêjliğin 100 yıldır bu topraklarda yaşananları günümüze aktardığını ifade eden Avşar, DTSO dışında bu projede dengbêjlerin var olduğunu söyledi.

Dengbêjliği ön plana çıkarmak ve erbane kültürünün yayılmasını istediklerini sözlerine ekleyen Avşar, bu konser dizisine ilgi olması halinde devamının geleceği bilgisi verdi.

Avşar, tüm müzikseverleri DTSO’nun sosyal medya hesapları üzerinden konserleri izlemeye davet etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
76 yaşındaki Melek Bulut evinde öldürüldü
Sonraki Haber
Evli olduğu kadına şiddet uygulayan Ünal Kamacı'ya sadece 'uzaklaştırma' kararı