Ana SayfaGüncelEmine Şenyaşar: Sizin adaletiniz bu mu?

Emine Şenyaşar: Sizin adaletiniz bu mu?

HABER MERKEZİ – AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının Şenyaşar ailesinden üç kişiyi öldürmesine ilişkin açılan davanın üçüncü duruşmasında tutuklu sanıklara tahliye çıkmadı. Duruşma sonrası fenalaşan Emine Şenyaşar, “Eşimi gözümün önünde öldürdüler. İki oğlumu hastanede katlettiler. Bir oğlumu cezaevine koydular. Sizin adaletiniz bu mu?” diye sitem etti.

Urfa’nın Suruç ilçesinde, Haziran 2018’de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu Şenyaşar ailesinin üç ferdi dahil dört kişinin ölümüne ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Davada, iki kardeşi ve babası öldürülen Fadıl Şenyaşar ile AKP’li Yıldız’ın yakını Enver Yıldız tutuklu yargılanıyor.

Duruşmaya iki oğlu ile eşini yitiren Emine Şenyaşar, tutuksuz yargılanan oğlu Ferit Şenyaşar, bazı aile üyeleri, Yıldız ailesinden kimi kişiler ve avukatları katıldı.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyelerinin yanı sıra, Urfa, Ankara, Diyarbakır, Antep ve Malatya barolarından da çok sayıda avukat da duruşma salonunda hazır bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ayşe Sürücü, eski Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik’in ise duruşmayı izlemesine izin verilmedi.

Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Fadıl Şenyaşar, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Yine tutuklu sanıklardan Enver Yıldız da bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Bir önceki dava duruşmasında savunmalarını yapan Ferit ve Mehmet Şenyaşar önceki beyanlarını tekrarlayarak ‘adalet’ talebinde bulundu.

Söz alan anne Emine Şenyaşar ise ağlamaktan konuşamazken, sadece tutuklu bulunan oğlunun tahliye edilmesini istedi.

Duruşmada Şenyaşar ailesinin işyerinde yapılan saldırılarının görüntüleri izletildi. Görüntüler izlenirken anne Şenyaşar, mahkeme heyeti tarafından dışarı çıkarıldı.

‘Eksik evraklar var’

Daha sonra duruşmada söz alan Şenyaşar ailesinin avukatlarından Hidayet Enmek, işyerinde yaşananların organize bir şekilde geliştiğini belirterek, yine izlenen görüntülerde işyerine saldırı gerçekleştirenlerin çoğunun elinde silahlar olduğunu kaydetti.

Enmek, savunmasını şöyle sürdürdü:

Dosyaya eklenen tape kayıtları ortada. Tabii kayıtlar kesintiye uğramıştı. Biz bunun tekrardan asıl dosyayı yürüten Urfa’daki savcıdan talep edilmesini istiyoruz. Yine dosyanın 2’ye ayrılması ile buraya eksik gönderilen evraklar var onların tamamlanması gerekiyor. Bizim geçen celse istediğimiz belgeler, Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yine gönderilmedi. Bu belgelerde görgü tanıklarının beyanları bulunmakta. Teknik anlamda tape kayıtlar var. Bunların gönderilmesi gerekiyor. Yine olay yerinde tutulan tutanaklar dosyaya eklenmemiş. Dolayısıyla bu belgelerin eklenmesi gerekiyor.

‘Soruşturma hukuka aykırı yürütüldü’

Savunma yapan aile avukatlarından Bülent Duran ise daha önce kısıtlılık kararı olan belgelerin talep edilmesini istedi:

Bunlar dosyaya eklenmemiş. Savcı hangi belgeyi niye istiyorsunuz?, diyor. Böyle bir şey yok. Kısıtlılık kararından dolayı dosyanın tamamına ulaşamıyoruz. Bizim talebimiz olan belgelere ulaşamıyoruz. Görüntülerde bir den fazla kişinin silahla Şenyaşar ailesinin iş yerine yönelik yaptığı saldırılar ve müvekkilimiz Fadıl Şenyaşar’ın nefsi müdafaası var. Bu durumda müvekkilimiz tahliye edilmelidir. Kovuşturma mahkemeleri cesaretli davranmıyor. Etkin bir soruşturma yürütülmedi. Hukuka aykırı bir soruşturma yürütüldü.

Mahkeme eksik hususların ve belgelerin tamamlanması için gereken yerler ile müzakere edilmesi kararı vererek, Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın tutukluluk halinin devamına, bir sonraki duruşmanın 20 Kasım’a ertelenmesine karar verdi.

Anne Şenyaşar: Yeter artık bu nasıl adalet?

Duruşmanın son bulmasının ardından adliye binası önünde fenalaşan anne Emine Şenyaşar, verilen karara sitem etti:

Benim eşimi gözümün önünde öldürdüler. İki oğlumu hastanede katlettiler. Bir oğlumu cezaevine koydular. Şimdi serbest bırakmıyor. Benim oğlum ne yaptı? Neden hastanedeki kamera kayıtlarını ortaya çıkarmıyorsunuz? Sizin adaletiniz bu mu? Katiller dışarda, benim oğlum cezaevinde. Yeter artık bu nasıl adalet?

Ne olmuştu?

14 Haziran 2018’de Urfa’nın Suruç ilçesinde, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ‘seçim gezisi’ esnafa saldırıya dönüşmüştü.

Yıldız’ın yakınları ile korumalarının işyeri ve akabinde hastanedeki saldırıları neticesinde esnaf Hacı Esvet Şenyaşar, çocukları Adil ve Celal Şenyaşar hayatını kaybetmişti. AKP’li vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da olayda yaşamını yitirmişti.

Yaşanan olayın ardından hakkında yakalama kararı bulunan şüpheli Enver Yıldız, saldırıdan 15 ay sonra tutuklanmıştı. Olayda babası ve kardeşlerini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar da hala cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Ayrıca Şenyaşar ailesi bu cezasızlıktan kaynaklı Suruç’taki ev ve dükkanlarını boşaltmak zorunda kalmıştı.

Olaydan 18 ay sonra ise sadece işyerinde yaşananlara ilişkin dava açılmıştı.

Şenyaşar ailesine dönük saldırının yaşandığı hastane boyutuna yer verilmeyen iddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltilmişti.

İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava ‘güvenlik gerekçesi’ ile Malatya’ya nakledilmişti.


Karınca, MA



Önceki Haber
Tuğba Keleş'i öldüren Erdoğan Küpeli öldü
Sonraki Haber
Berfin Özek’i yaralayan Ozan Çeltik'in hapis cezası onandı