Ana SayfaGüncelEnis Berberoğlu’nun itirazına üst mahkemeden de ret

Enis Berberoğlu’nun itirazına üst mahkemeden de ret

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına rağmen, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ardından İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi de Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanması talebini reddetti.

“MİT TIR’ları Davası”nda verilen 5 yıl 10 ay hapis cezası nedeniyle milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru 17 Eylül’de karara bağlanmıştı.

AYM, Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş ve yeniden yargılanması kararı almıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise Anayasa Mahkemesi’nin Berberoğlu hakkında verdiği kararın ‘yerindelik denetimi kapsamında kaldığı’ gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermişti.

Berberoğlu’nun avukatlarının 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz başvurusu da ‘karar verilmesine yer olmadığı’ hükmüyle itirazı reddedildi.

Üst mahkeme sayılan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nin itiraza yönelik bu kararıyla dosya, daha önce yeniden yargılamaya yer olmadığına yönelik karar alan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne iade edildi.

Önce tutuklanıp sonra şartlı salıverilmişti

Enis Berberoğlu, durdurulan “MİT TIR’larının” görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla milletvekilliği sürerken yargılandığı davada, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018’de Berberoğlu’nun hapis cezasını onamış, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar vermişti.

Bu karar üzerine tahliye edilen Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu’nda 4 Haziran 2020’de okunmuş ve CHP’li Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürülmüştü.

Ertesi gün gözaltına alınan Berberoğlu, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, aynı gün Corona virüsü tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden salıverilmişti.

Berberoğlu ile birlikte HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın da milletvekillikleri düşürülmüştü.

Güven daha önce tutuklu kaldığı bir dosyadan mahsup edilen cezası doğrultusunda 10 Haziran’da tahliye edilmişti. Farisoğulları ise halen cezaevinde tutuklu bulunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Evli olduğu kadına işkence yapan Mert Akın hakkında 75 yıla kadar hapis istemi
Sonraki Haber
2 Kasım'da başlayacak yüz yüze eğitimin 3. aşamasının detayları belli oldu