Ana SayfaDünyaErdoğan S-400 testlerini doğruladı: Amerika’ya soracak değiliz

Erdoğan S-400 testlerini doğruladı: Amerika’ya soracak değiliz

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus S-400’lerinin test edilmeye başlandığını doğruladı. Gelen tepkileri yanıtlayan Erdoğan, “Biz elimizdeki bu tür imkanların testini yapmayacağız da neyi yapacağız? Bunu da biz kalkıp Amerika’ya soracak değiliz” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da cuma namazı kıldıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Rusya’dan alınan ve Temmuz 2019’da Türkiye’ye sevk edilmeye başlanan S-400 hava savunma sistemlerinin Sinop’ta test edilmeye başlandığı bilgisini doğrulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

Test yapıldı doğrudur, yapıldı, halen yapılıyor. ABD’nin bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Biz elimizdeki bu tür imkanların testini yapmayacağız da neyi yapacağız? Bunu da biz kalkıp Amerika’ya soracak değiliz. Biz sadece S-400 değil, bunun dışında birçok hafif orta ağır silahlar… Bunların içerisinde Amerika’dan aldığımız silahlar da var. Bunların da testlerini yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.

Yunanistan’ın elinde S-300’ler var. Bırakın test etmeyi kullanıyor. Buraya Amerika bir şey söylüyor mu? Burada özellikle Rusya’ya ait bir silah olması demek ki bu beyefendileri rahatsız ediyor. Biz kararlıyız, yolumuza da aynı şekilde devam edeceğiz.

ABD sert uyarmıştı

ABD’nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’lerin ilk denemelerini gerçekleştirdiği iddiası ile ilgili iki gün önce sert açıklamalarda bulunmuştu.

“Türkiye’nin S-400’leri NATO topraklarında test etmesi hepimiz için son derece sıkıntılı bir durum” diyen Hutchison, Türkiye’nin S-400’lere sahip olmak için çok şey feda ettiğini ifade etmiş ve şu uyarıları yapmıştı:

Biz, tüm NATO ittifakımızla birlikte Türkiye’yi, hasım olarak kabul ettiğimiz Rusya’dan füze savunma sistemi almaktan vazgeçirmek için elimizden gelen her şeyi yaptık. Rusya’dan füze savunma sistemi almak ve bunu NATO ittifakımızın içine sokmak… Bu bir kırmızı çizgi. Bunda şüphe yok.

S-400’ler nedeniyle Türkiye’nin F-35 programından çıkartıldığını hatırlatan Hutchison, Ankara’nın karşı karşıya kalabileceği sonuçların bununla sınırlı kalmayabileceğine de üstü kapalı ifadelerle işaret etmişti.




Önceki Haber
Libya’da ateşkese varıldı: TSK ve ÖSO’ya yol göründü
Sonraki Haber
Yayıncılık konferansı başlıyor: Zeynep Cemali Edebiyat Günü