Ana SayfaGüncelErdoğan’a karşı AİHM’de kazandı: Ankara CHP liderine tazminat ödeyecek

Erdoğan’a karşı AİHM’de kazandı: Ankara CHP liderine tazminat ödeyecek

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hakaret davalarına karşı AİHM’de açtığı ifade özgürlüğü davasını kazandı. Ankara, CHP liderine maddi manevi tazminat ödeyecek.

Partisinin Meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle tazminata mahkum edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu kararlara itiraz amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtığı “ifade özgürlüğü” davasını kazandı.

Karar bire karşı altı oyla alındı. Tek muhalif oy Türkiye’nin AİHM yargıcı Saadet Yüksel’den geldi.

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre AİHM, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin Meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda kullandığı ifadeler nedeniyle Türkiye’deki mahkemeler tarafından yargılanıp tazminata mahkum edilmesiyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü güvence altına alan 10’uncu maddesinin ihlal edildiği sonucuna vardı.

AİHM tarafından açıklanan gerekçeli kararda, Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarının “toplumu ilgilendiren konular olduğu”, CHP liderinin bu konuşmaları parlamento çatısı altında yaptığı, her birey için değerli ifade özgürlüğünün halk tarafından seçilmiş bir vekil için paha biçilmez olduğu kaydedildi.

Kılıçdaroğlu’nu yargılayan Türkiye’deki mahkemelerin CHP liderinin ifadelerini salt “stil” açısından ele aldıklarına işaret edilen kararda, mahkemelerin “değer yargısı” ve “olgu” arasında hiçbir ayrım yapmadıkları, “sadece Başbakan’ın itibarını zedeleyen unsurları aradıkları” not düşüldü.

Yargının rolünün “davalı kişiye eleştiri hakkını hangi stilde kullanacağını göstermek” değil, “dava ortamının, kamu çıkarının ve tartışmalı ifadelerin sahibinin niyetinin belli dozda tahrik ve abartıyı meşru kılıp kılmadığını incelemek” olduğu kaydedildi.

AİHM, Kılıçdaroğlu’na yönelik mahkumiyet kararının “kamuyu ilgilendiren bir konuyla ilgili tartışmalarda bireylerin siyasilere yönelik eleştirilerini caydırıcı nitelikte” olduğu sonucuna da vardı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Ankara’nın Kılıçdaroğlu’na 6 bin 385 euro maddi, 5 bin euro da manevi tazminat ödemesini kararlaştırdı. Karar gereği CHP liderine bin 662 euro mahkeme masrafı da ödenecek.

Türkiye’nin AİHM yargıcı Saadet Yüksel ise karara ek olarak yayımladığı karşıt görüşte, siyasilerin “kendilerine muhalif diğer siyasilere karşı kaba, aşağılayıcı, küçük düşürücü ve hor görücü dil kullanmaktan kaçınmaları gerektiğini” savundu. Kılıçdaroğlu için hükmedilen tazminat kararına da karşı olduğunu bildirdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Duygu Delen cinayeti: Mehmet Kaplan'a ağırlaştırılmış müebbet istendi
Sonraki Haber
Anamur ve İskenderun'da orman yangınları