Ana SayfaDünyaEylemler sürüyor: Kırgızistan’da Başbakan ve Meclis Başkanı istifa etti

Eylemler sürüyor: Kırgızistan’da Başbakan ve Meclis Başkanı istifa etti

HABER MERKEZİ – Kırgızistan’da muhaliflerin ‘usulsüzlük’ olduğunu savunarak tepki gösterdiği seçimlerin iptal edilmesinin ardından Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve Başbakan Kubatbek Boronov istifa etti.

Kırgızistan’da 4 Ekim’de gerçekleştirilen milletvekili seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre, yüzde 24,5 oyla Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov’un kardeşinin genel başkanlığını yürüttüğü Birimdik (Birlik) partisi ile yüzde 23,8 oyla 2015 yılında kurulan Mekenim Kırgızistan (Vatanım Kırgızistan) partisi kazanmıştı.

Muhalefet partileri seçimlerde ‘usulsüzlük’ yapıldığını savunmuş, binlerce kişi de sokağa çıkarak seçimlerin iptalini istemişti.

Eylemciler, hükümet binasına ve Ulusal Güvenlik Komitesi binasına girerek yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklu olan sosyal demokrat eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i serbest bırakmıştı.

Eylemler üzerine dün Merkez Seçim Kurulu, yapılan seçimi iptal ettiğini açıklamıştı.

Protestolar sürerken, Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov’un başkanlığında meclisin genel kurulu başkent Bişkek’te toplandı.

Çoğunluğun sağlandığı genel kurul toplantısında, Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve Başbakan Kubatbek Boronov’un istifa ettiği açıklandı.

Meclis üyelerinin Meclis Başkanlığı görevine milletvekili Mıktıbek Abdıldayev’i ve geçici Başbakanlık görevine de Sadır Caparov’u seçtiği belirtildi.

Eylemlerin giderek büyüdüğü ülkede, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkedeki durumun kontrol altında olduğunu söyledi ve muhalifleri Salı günü iktidarı ele geçirmeye çalışmakla suçladı.

Ceenbekov, “Protestocuların ana amacı seçim sonuçlarını iptal ettirmek değil beni görevden uzaklaştırmaktı” diye konuştu.

Ayrıca Ceenbekov yaptığı açıklamada, “Güvenlik kurumlarına tek bir vatandaşın bile hayatlarını tehlikeye atmamaları için ateş açmamaları ve kan dökmemeleri emri verdim” dedi.

Ancak eylemlerde şimdiye dek polis müdahalesi nedeniyle 19 yaşındaki bir genç yaşamını yitirdi, yaklaşık 700 kişi de yaralandı. Yaralılardan dokuzu ise yoğun bakımda tedavi altında.


Karınca, BBC Türkçe, DHA



Önceki Haber
Kuzey Kıbrıs'ta Halkın Partisi koalisyondan çekildi, hükümet düştü
Sonraki Haber
Karabağ'da çatışmalar sürüyor, nüfusun yarısı yollarda