Ana SayfaDünyaEylemler sürüyor, Kırgızistan’da OHAL ilan edildi

Eylemler sürüyor, Kırgızistan’da OHAL ilan edildi

HABER MERKEZİ – Kırgızistan’da muhaliflerin ‘usulsüzlük’ olduğunu savunarak tepki gösterdiği seçimlerin iptal edilmesinin ardından başkent Bişkek’te OHAL ilan edildi.

Kırgızistan’da 4 Ekim’de gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde ‘usulsüzlük’ yapıldığını belirten muhaliflerin eylemleri günlerdir sürüyor.

Seçimlerin iptal edilmesinin ardından şimdi de Kırgızistan Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov, başkent Bişkek’te de olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Askerlerin konuşlandırıldığı kentte sokağa çıkma yasağı da uygulanacak.

OHAL için çıkarılan kararnamede, askerlerin sivil halkı korumak ve şiddet olaylarını önlemek için görev yapacağı belirtildi.

OHAL, 21 Ekim’e kadar sürecek.

Ayrıca Devlet Başkanı Ceenbekov, hükümeti görevden alırken kendisinin de yeni bir hükümetin kurulması sonrası istifaya hazır olduğunu söyledi.

Ne oluyor?

Kırgızistan’da 4 Ekim’de gerçekleştirilen milletvekili seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre, yüzde 24,5 oyla Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov’un kardeşinin genel başkanlığını yürüttüğü Birimdik (Birlik) partisi ile yüzde 23,8 oyla 2015 yılında kurulan Mekenim Kırgızistan (Vatanım Kırgızistan) partisi kazanmıştı.

Muhalefet partileri seçimlerde ‘usulsüzlük’ yapıldığını savunmuş, binlerce kişi de sokağa çıkarak seçimlerin iptalini istemişti.

Eylemciler, hükümet binasına ve Ulusal Güvenlik Komitesi binasına girerek yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklu olan sosyal demokrat eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i serbest bırakmıştı.

Eylemler üzerine dün Merkez Seçim Kurulu, yapılan seçimi iptal ettiğini açıklamıştı.

Protestolar sürerken, Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve Başbakan Kubatbek Boronov da istifa etmişti.




Önceki Haber
Abdullah Öcalan’a bu kez de telefon yasağı
Sonraki Haber
İstanbul ve Diyarbakır barolarının genel kurullarına engel