Ana SayfaDünyaFransa’dan Türkiye’deki vatandaşlarına ‘güvenlik’ uyarısı

Fransa’dan Türkiye’deki vatandaşlarına ‘güvenlik’ uyarısı

HABER MERKEZİ – Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu bazı ülkelerde yaşayan vatandaşlarına ‘güvenlik’ uyarısında bulundu.

Fransa, bir radikal İslamcı tarafından başı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty cinayetinin ardından yurt dışında yaşayan vatandaşlarına uyarıda bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesindeki seyahat ve güvenlik duyuruları güncellenerek Türkiye, Endonezya, Bangladeş, Irak ve Moritanya İslam Cumhuriyeti’ne yönelik yeni güvenlik uyarısı yapıldı.

Uyarıda, bu ülkelerde yaşayan Fransa vatandaşlarına “daha dikkatli olmaları” çağrısında bulunuldu.

Ayrıca uyarıda, söz konusu ülkelerde yaşayan Fransa vatandaşlarından Hz. Muhammed karikatürlerini göstermekten kaçınması ve kalabalık yerlere girmemesi istendi, “seyahatlerde ve turistik yerlerde çok dikkatli olunması” gerektiği kaydedildi.

Ankara ile Fransa arasında gerilim tırmanıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Fransa’da, Samuel Paty adlı bir öğretmenin, Hz. Muhammed’le ilgili karikatürleri öğrencilerine göstermesinin ardından başı kesilerek öldürülmesi sonrası Montpellier ve Toulouse kentlerindeki hükümet binalarına, Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan karikatürler yansıtılmıştı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde karikatürlerin ardından Paty’nin fotoğrafının “Fransa’nın tüm öğretmenleriyle dayanışma” ifadeleriyle yer aldığı görülüyordu. Ayrıca ülkedeki kimi radikal dernekler de polislerce basılmıştı.

Hz. Muhammed karikatülerinin binalara yansıtılmasını eleştiren AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Güya laikliğin kalesi Fransa’da Peygamber Efendimiz ile ilgili karikatürün bina duvarına yansıtılması en basit tabirle bayağılıktır. İslam düşmanlığının Türk düşmanlığı olduğunu da akıllarımızdan çıkarmamalıyız” demişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u da hedef alan Erdoğan, “Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine Fransa, Ankara Büyükelçisi’ni istişarelerde bulunmak üzere Paris’e çağırmıştı.

Fransa cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri kabul edilemez. Asabiyet ve hakaret bir yöntem değildir” ifadesi kullanılmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Türkiye’yi “Fransa’ya karşı nefreti kışkırtmaya çalışmakla” suçlamıştı.

Fransa ile Türkiye arasındaki gerginlik dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransız mallarına boykot çağrısı yapmasıyla yeni bir boyuta taşınmıştı.

  İstanbul'da ÖSO bayraklı 'eylem': Otellerde asılı Fransa bayraklarını indirdiler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sancar: İktidarın sistematik davrandığı tek konu HDP’ye saldırı
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu: Emine hanım Fransız çantasını sarayın bahçesinde yaksın