Ana SayfaGüncelGazeteci Abdurrahman Gök’e 20 yıla kadar hapis istemi

Gazeteci Abdurrahman Gök’e 20 yıla kadar hapis istemi

HABER MERKEZİ – Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında yaptığı gazetecilik faaliyetleri suç unsuru olarak gösterilerek “örgüt üyesi olma” ve “ örgüt propagandası yapma” iddiasıyla dava açıldı. Gök’e 7 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Diyarbakır’da 9 Ekim 2018’de gözaltına alınan gazeteci Abdurrahman Gök hakkında haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler gerekçe gösterilerek yürütülen soruşturma 2 yıl sonra tamamlandı.

Gök hakkında “örgüt üyesi olma” ve “örgüt propagandası yapma” iddiasıyla dava açıldı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Gök’ün mültecileri konu alan fotoğraflarının sms yoluyla istendiği konuşmalar iddianamede suç unsuru olarak yer aldı. O konuşma ise şöyle:

  • İsmi bilinmeyen kişi: Mültecilerin kentlerdeki yaşamını resmeden fotoğraflara ihtiyacımız var. Sen, o güzel fotoğraflarından birkaç tane seçip gönderebilir misin?
  • Abdurrahman Gök: Merhaba! Umarım iyisiniz. Fotoğraf arşivim yanımda değil maalesef. Ama sınır boylarında yaşayanlara dair kimi fotoğraflar var. Onların büyük boyutlarını gün içerisinde size gönderirim.

Savcı söz konusu konuşmayı, Gök’ün “PKK/KCK örgütü içerisinde basın yayın komitesi isimli yapılanma içerisinde yer aldığı” şeklinde değerlendirdi.

ANHA demek ‘suç’

Gök’ün Hawar Haber Ajansı’ndan (ANHA) öğrendiği bir haberi telefonda bir kişiyle konuşması da iddianamede suç sayıldı.

Gök’ün Ferit isimli şahıs ile yaptığı telefon görüşmesi ise iddianamede şöyle yer aldı:

Ferit: TEVDEM’in şimdiki Eşbaşkanı kimdir?

Gök: İsmini unuttum yahu!

Ferit: Ömer Eluş eski Eşbaşkan mıdır?

Gök: Bilmiyorum. Evinde ölü bulunanı mı diyorsun?

Ferit: Evet. Doğru mudur o?

Gök: ANHA haberi geçmiş.

Ferit: Allah Allah.

Gök: ANHA’da var haber. Sen ANHA’ya bak. Hawar Haber Ajansı’nın Türkçe servisine…

Ferit: Ha! Orda var diyorsun. Tamam.

Gök’ün haber ajansından aldığı bilgiyi paylaşmasına dair konuşması ise iddianamede, ‘örgütün hedefleri doğrultusunda hareket eden yurt dışı yapılanmalar ile ilişki ve irtibat halinde olduğu’ şeklinde ifade edildi.

Milli marş suç unsuru oldu

Gök’ün arkadaşı için hazırladığı müzik kasetinde Irak Kürdistan Bölgesi’nin milli marşı olan “Ey Raqip”e ilişkin yaptığı konuşma da iddianamede delil olarak sunuldu.

Konuşmaya ilişkin İddianamede, “Ey rakip olarak belirtilen kaydın örgüt tarafından kullanılan sözde marş olduğu, şüphelinin basın yayın yolu marifeti ile bu sözde marşın yayılması ve propaganda faaliyetlerinde kullanılması yönünde faaliyetler yürüttüğü anlaşılmıştır” denildi.

Ayrıca iddianamede, “Sabır” isimli gizli tanık beyanları, Gök’ün Kürt Gazeteciler Günü etkinliğinde yaptığı konuşma ve haber içerikli Twitter paylaşımları da suç unsuru olarak yer aldı.

Gök’ün ev aramasında el konulan 87 adet gazete sayısında da suç unsurunun bulunmadığı belirtilen iddianamede, Gök’ün illegal bir eylem içerisinde olmadığı ve gazetecilik faaliyetleri kapsamında çalışmalar yaptığına dair ifadesine de yer verildi.

Hazırlanan iddianamede Gök hakkında 7 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istendi. Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamenin ilk duruşması 23 Şubat 2021’de yapılacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
50 bin Kürtçe atasözünü dört ciltte topladı
Sonraki Haber
Eski başbakan Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi