Ana SayfaGüncelGazeteci Kaya ve Sayılğan’ın ilk duruşması yapıldı

Gazeteci Kaya ve Sayılğan’ın ilk duruşması yapıldı

HABER MERKEZİ – Haber takibi için gittikleri Edirne’de gözaltına alınıp haklarında dava açılan gazeteciler İdris Sayılğan ve Naci Kaya’nın ilk duruşması yapıldı.

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri İdris Sayılğan ve Naci Kaya 29 Şubat’ta, İdlib’deki saldırının ardından Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği mesajıyla hareketlenen sınır kenti Edirne’de gözaltına alınmıştı.

İfade işlemlerinin ardından Sayılğan sevk edildiği Edirne Adliyesi’nde tutuklanmış, kısa bir süre sonra tahliye edilmişti.

Sayılğan ile Kaya hakkında “Askeri yasak bölgeye izinsiz geçiş yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Edirne 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, Kaya ve Sayılğan, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Duruşmada ilk olarak konuşan Sayılğan, mültecilerin sınır kapısına yığıldığı duyumu üzerine Edirne’ye gittiklerini ve buradaki gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

Haber takibi yaptıkları bölgenin yasaklı alan olduğunu bilmediğini belirten Sayılğan, “Sınırda binlerce insan yığılmıştı. Bu durumda oranın yasaklı bölge olduğunu bilmek mümkün değildir. Kasıtlı olarak yasaklı bölgeye gitmedim” dedi.

Sayılğan, gözaltına alındığı sırada el konulan cihazlarının kendisine geri verilmesini ve beraatini istedi.

Ardından söz alan gazeteci Kaya ise, iddianamede “sınıra gizli gelindiği” yönünde suçlama olduğunu, ancak bulundukları yerde yüzlerce gazetecinin olduğunu kaydetti.

Sınır kapısına gidene kadar defalarca Genel Bilgi Taramasından (GBT) geçirildiklerini dile getiren Kaya, “Oraya gizlice değil açık açık gittik. Orada yüzlerce gazeteci vardı ve herkesin kimliklerine bakıldı. Neden biz gözaltına alındık. Suçlamalar asılsızdır. Dolayısı ile beraatımı istiyorum” diye konuştu.

Ardından söz alan avukatlar, maddi ve manevi bir suçun oluşmadığı ve müvekkillerin beraatlerini istedi.

Mahkeme, Kaya ve Sayılğan’ı gözaltına alan askerlerin ifadelerine başvurulmasına karar vererek, duruşmayı 27 Ocak 2021 tarihine erteledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan Babacan'a ziyaret
Sonraki Haber
Şevin Alaca dahil: Kars'ta tutuklananların sayısı 16'ya yükseldi