Ana SayfaGüncelGörüş yasağının gerekçesi Öcalan’ın AİHM’e sunduğu ‘Yol Haritası’

Görüş yasağının gerekçesi Öcalan’ın AİHM’e sunduğu ‘Yol Haritası’

HABER MERKEZİ – PKK lideri Abdullah Öcalan ile İmralı’da birlikte tutulduğu diğer üç isme 6 aylık avukat görüş yasağı konulmasının gerekçesi ortaya çıktı. Hakimlik yasak kararını, 2005 ile 2009 yılları arasında verilen hücre cezaları ve Öcalan’ın AİHM’e sunduğu “Yol Haritası” gerekçesiyle aldı.

21 yılı aşkın süredir İmralı F Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a 6 ay avukat yasağı getirilmişti.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Bursa 2’nci İnfaz Hakimliği’nin görüş yasağı 23 Eylül’de alınmıştı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre alınan kararın gerekçelerinden biri, Öcalan ve diğer üç mahpus hakkında 2005 ve 2009 yılları arasında verilen hücre cezaları.

Diğer bir gerekçe ise ile yine Öcalan’ın 2009 yılında savunmasının devamı olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) sunduğu 156 sayfalık “Yol Haritası”na dair Cezaevi Disiplin Kurulu’nun aldığı karar gösterildi.

Öcalan’la görüşmeler

Abdullah Öcalan’ın avukatları Newroz Uysal ve Rezan Sarıca

Abdullah Öcalan, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri sürerken avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra ilk kez görüşebilmişti.

2 Mayıs 2019’da gerçekleşen görüşmeyi takip eden görüşmelerde Öcalan’ın çağrısı üzerine aylardır süren açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırılmıştı.

Öcalan 2 Mayıs’ı takiben 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran’da gerçekleşen avukat görüşlerinde “çözüm” mesajları vermişti.

Ancak 23 Haziran 2019 tarihindeki tekrarlanan İstanbul seçimlerinin ardından görüşmeler yine askıya alınmıştı. Ne avukatlar ne de aile yaklaşık 2 aydır İmralı’ya gidemiyordu.

Son olarak Öcalan’ın avukatları Newroz Uysal ve Rezan Sarıca’nın, İmralı Cezaevi’ne giderek müvekkilleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği 7 Ağustos 2019’da kamuoyuna duyurulmuştu.

İmralı Adası’nda 27 Şubat 2020 tarihinde çıkan yangının ardından Öcalan’ın avukatları müvekkilleri ile 3 Mart’ta bir görüşme daha gerçekleştirmişlerdi.

Avukatların son görüşmenin yapıldığı 3 Mart’tan bu yana müvekkilleriyle görüşmek için yapmış olduğu hiçbir başvuruya olumlu ya da olumsuz yanıt verilmedi.




Önceki Haber
Edanur Şahin cinayeti: Boşandığı ve evli olduğu erkekler tarafından bıçaklandı
Sonraki Haber
Eylül ayında 64 gazeteci yargılandı, toplam 970 yıla kadar hapis cezası istendi