Ana SayfaEkolojiHatay’da yangın: Yerleşim yerlerine sıçradı, iki köy tahliye edildi

Hatay’da yangın: Yerleşim yerlerine sıçradı, iki köy tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Hatay Belen’de ormanlık alanda çıkan yangın İskenderun ilçesindeki iki mahalleye ve Arsuz ilçesine de sıçradı: Yangın nedeniyle riskli bölgelerdeki binalar ve iki köy tahliye edildi.

Hatay’ın Belen ilçesindeki Sarımazı Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda sabah saat 10:00 sıralarında yangın çıktı.

Belen, İskenderun ve Arsuz ilçelerinin kesiştiği bölgede çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle hızla yayıldı.

Trafonun patlaması sonucu çıktığı belirtilen yangına müdahale için havadan ve karadan çalışma başlatıldı.

Yangın, Sarımazı Mahallesi’ndeki bazı evlere de sıçradı. Polis tarafından, evlerin tedbir amacıyla boşaltılması için anons yapıldı.

Alevler bu mahalledeki bazı ev ve iş yerleriyle Arsuz ilçesi Nardüzü Mahallesi’ndeki bir fabrikaya sıçradı. Yerleşim yerlerindeki yangınlara da ekipler müdahale etti.

Yangın sırasında dumandan etkilenenler de sağlık ekipleri tarafından tedavi edildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa programı kapsamında Gördes Belediyesi’ni ziyaretinin ardından orman yangınıyla ilgili son bilgileri gazetecilerle paylaştı.

Pakdemirli: İki köyü tahliye edilmesini istedik

Fotoğraf: İHA

Pakdemirli, nemin yüzde 18 gibi düşük bir seviyede olması, sıcaklığın 30 derecenin üzerinde seyretmesi ve rüzgarın da saatte 70 kilometre hızla esmesinin yangını tetiklediğini söyledi.

Yangının meskun mahalde başladığına dikkati çeken Pakdemirli, “Yangına 2 uçak, 4 helikopter, 122 arazöz, 10 dozer ve 500 personel sevk ettik ve çalışmalar devam ediyor. Ancak hava araçlarının rüzgarın şiddeti nedeniyle aralıklı olarak müdahale edebildiğini söylemek gerekiyor” diye konuştu.

Yangının Nergizlik ve Kışlak köylerine doğru ilerlediğini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Bu köylerin tahliyesini istedik, şiddetli rüzgar sebebiyle hava müdahalesi yapılamıyor ya da yapıldığı saatler kısıtlı. Meskun mahallerde, evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda maalesef zarar oluştu” dedi.

Valilikten açıklama

Hatay Valiliği de söndürme çalışmalarına devam edilen yangına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

9 Ekim 2020 Cuma günü saat 10.00 sıralarında İskenderun ve Belen İlçelerimiz arasında bulunan Sarımazı Mahallesi TOKİ ve İssume bölgesi arasındaki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda trafo patlaması sonucu meydana gelen orman yangınına uçak, helikopter, arazöz ve dozerle birlikte müdahale ekipler tarafından yapılmakta olup, şiddetli rüzgarlarında etkisi ile büyüyen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir.

Risk altındaki yerleşim yerlerinde tahliye işlemleri başlatılmıştır. Şiddetli rüzgârın etkisiyle havadan müdahalede zorluklar çekilen yangını, en kısa sürede kontrol altına almak için yangın söndürme çalışmaları hızla devam etmektedir. Valiliğimiz tarafından gelişmeler hakkında kamuoyuna bilgi verilecektir.

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül ise, “İlçemizde, yangının yakın olduğu tüm konutları boşaltıyoruz. Biri çocuk sekiz hafif yaralımız var. Ekiplerin yangına müdahalesi devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Öte yandan İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı yangınla ilgili soruşturma başlattı.

Suriye sınırında da yangın

Hatay’ın Yayladağı ilçesi karşısındaki Suriye’nin Lazkiye kenti kırsalında da akşam saatlerinde yangın çıktı.

Çabala Mahallesi Çalıboğazı mevkisinin karşısında bulunan Lazkiye kırsalı Kelez ve Murtlu bölgelerindeki ormanlık alanın iki noktasında yangın başlamıştı.

Sınıra yaklaşık bir kilometre uzaklıkta başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle büyüyerek Türkiye’ye sıçradı.

Alevler, sınır hattında bekleyen ekiplerin anında müdahalesiyle söndürüldü.

Yangın, sınırın Suriye tarafında iki noktada devam ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sur Davası’nda bir sanığa daha ağırlaştırılmış müebbet verildi
Sonraki Haber
Van'da gözaltına alınan gazetecilerden dördü tutuklandı