Ana SayfaGüncelHükümetten kolluğa açık çek: Suç işlersen avukatın bizden

Hükümetten kolluğa açık çek: Suç işlersen avukatın bizden

HABER MERKEZİ – Hükümet, “terörle mücadelede” görev alan kolluk kuvvetlerinin işledikleri suçlara ilişkin açılan soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde yargı desteği verme kararı çıkardı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre suç işleyen kolluk güçlerinin avukat ücretini devlet ödeyecek.

Terörle Mücadelede Görev Alan Personelin, Bu Görevlerinin İfasından Doğduğu İddia Edilen Suçlardan Dolayı Yapılan Soruşturma Ve Kovuşturmalarda Müdafi Olarak Belirlediği Avukat Veya Avukatların Ücretlerinin Ödenme Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair YönetmelikResmi Gazete’de yayımlandı.

Yeni yönetmeliğe göre, “terörle mücadelede yer alan” kolluk güçlerine avukat desteği sağlanacak. Görevden ayrılan personeller dahi bu haktan yararlanabilecek.

Yönetmeliğin 4’üncü maddesinde, “Görevinden ayrılmış olsa dahi, terörle mücadelede görev alan Türk Silahlı Kuvvetleri personelini, mülki idare amirlerini, istihbarat ve kolluk görevlileri ile bu amaçla görevlendirilmiş diğer personeli, ifade eder” diye belirtildi.

Yönetmelikte, avukat ücretlerinin ödenmesi için belirlenen şartlar şu şekilde sıralandı:

  • Personel hakkında, terörle mücadelede aldığı görevlerin ifasından doğduğu iddia edilen suçlardan dolayı bir soruşturma veya kovuşturma bulunması
  • Personelin, bu soruşturma veya kovuşturmada müdafi olarak belirlediği avukat veya avukatlara usulüne uygun olarak vekâletname vermesi
  • Personelin 8’inci maddede belirtilen usule uygun olarak talepte bulunması

Yönetmeliğin 6’ncı maddesinde yapılan değişiklikle, personel hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturmada üç avukat ücreti ödeneceği belirtildi.

Davacı konumdaki personellerde ise tek avukat ücreti ödeneceği düzenlendi.

Söz konusu madde şöyle:

  1. Personel, hakkında yürütülen soruşturma veya kovuşturmada müdafi olarak istediği sayıda avukatı seçmekte serbesttir. Ancak, bu Yönetmelik hükümlerine göre terörle mücadelede görev alan Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, Jandarma, Sahil Güvenlik ile Emniyet Teşkilatı personeli, mülki idare amirleri, istihbarat ve kolluk görevlileri ile bu amaçla görevlendirilmiş diğer personelin, bu görevlerinin ifasından doğduğu iddia edilen suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmalar sebebiyle belirleyeceği en fazla üç avukatın ücreti ödenir.
  2. Bu Yönetmelik hükümlerine göre terörle mücadelede görev alan Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, Jandarma, Sahil Güvenlik ile Emniyet Teşkilatı personeli, mülki idare amirleri, istihbarat ve kolluk görevlileri ile bu amaçla görevlendirilmiş diğer personelin, bu görevlerinin ifasından dolayı mağdur, şikayetçi, katılan, davalı ya da davacı konumunda olması durumunda ise seçeceği bir avukatın ücreti ödenir.

Bakanlıklar bünyesinde komisyon  

Ödemenin kabul edilmesi ve ödenecek miktara ilişkinde ilgili bakanlıklar bünyesinde komisyon kurulması da yönetmelikte yer aldı.

Komisyonlar tarafından verilen kararların, Millî Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Jandarma Genel Komutanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Sahil Güvenlik Komutanı ve Emniyet Genel Müdürünün onayı ile kesinleşeceği kaydedildi.

2016’da yasal zırh verilmişti

Meclis’e getirilen “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla 14 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Buna göre, kolluk hakkında soruşturma açma sürecinde, rütbeli askerler hakkında işlem yapılması için Milli Savunma Bakanı; jandarma ve sahil güvenlik personeli hakkında işlem yapılması için İçişleri Bakanı izni gerekecek.

Soruşturma izni verilene kadar yakalama, gözaltı ve tutuklama tedbiri uygulanmayacak.

“Terörle mücadele” operasyonları sırasında oluşan zararlar için asker, polis ve mülki idare amirleriyle diğer memurlara dava açılamayacak.

Oluşan zararlar devlet tarafından tazmin edilecek. Tazminat davaları sadece devlet aleyhine açılabilecek.

Düzenlemeye göre, askerin “terörle mücadele operasyonları”nda işlediği iddia edilen suçlar, “askeri suç” sayılacak.

Askeri suçlar için de hapis cezası ertelenmesi hükümleri uygulanabilecek.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bahçeli'den Kılıçdaroğlu'na 'erken seçim' yanıtı
Sonraki Haber
Gamze Esgicioğlu kaldığı apartta öldürüldü, dört erkek gözaltında