Ana SayfaDünyaİran’a uygulanan silah ambargosu yürürlükten kalktı

İran’a uygulanan silah ambargosu yürürlükten kalktı

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler tarafından İran’a yönelik 13 yıldır uygulanan silah ambargosu yürürlükten kalktı. İran, bugün itibariyle konvansiyonel silahlar alabilir ya da satabilir.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2007 yılında alınan kararla İran’a uygulanan silah ambargosu 2015 yılında imzalanan Nükleer anlaşmaya göre bugün itibariyle sona erdi.

Nükleer anlaşmanın tarafları, İran, Rusya, Çin, Almanya, Britanya, Fransa ve ABD’ydi. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında aldığı bir kararla ülkesini nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekmişti.

ABD bu çerçevede İran’a yönelik silah ambargosunun kaldırılmaması yönünde de girişimlerde bulundu ancak bu girişimler başarısızlıkla sonuçlandı.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre İran Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “İran’ın savunma doktrini kendi halkına ve yerli imkanlarına güçlü bir şekilde güvenmesine dayanıyor. Bu doktrinde konvansiyonel olmayan silahların, kitle imha silahlarının ya da çılgınca konvansiyonel silahlar satın almanın yeri yok” ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de ambargonun kalkmasıyla ilgili olarak Twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu.

Zarif, “İran’ın bugün dünyayla savunma işbirliğinin normalleşmesi bölgemizde çok seslilik, barış ve güvenlik açısından bir kazanımdır” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ABD’nin girişimleriyle İran’a getirilen silah ambargosunun 18 Ekim itibariyle son bulacağını duyurmuştu: “Pazar gününden itibaren istediğimiz ülkeye silah satabiliriz, istediğimiz yerden de silah alabiliriz.”




Önceki Haber
Türkiye genelinde sahte içkiden 58 ölüm
Sonraki Haber
Tivibu’dan 'Ahlat Ağacı'na sansür