Ana SayfaDünyaKanada Türkiye’ye askeri teknoloji ihracatını kısmen dondurdu

Kanada Türkiye’ye askeri teknoloji ihracatını kısmen dondurdu

HABER MERKEZİ – Kanada, askeri teknolojisinin çatışmaların yaşandığı Karabağ’da kullanılıp kullanılmadığı netleşinceye kadar, Türkiye’ye insansız hava aracı teknolojisi ihracatının bir kısmını dondurdu. Ankara’dan yapılan açıklamada karar, “çifte standart” şeklinde nitelendirildi.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında statüsü anlaşmazlık konusu olan Karabağ bölgesinde çıkan çatışmalar sürerken, Kanada’da üretilen insansız hava araçlarının görüntüleme ve hedef teknolojisinin çatışmalarda kullanıldığı öne sürülmüştü.

Bunun üzerine Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada askeri teknolojisinin Karabağ’daki çatışmalarda kullanılıp kullanılmadığına dair hükümetin bir soruşturma başlattığını açıklamıştı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Kanada, askeri teknolojisinin Karabağ’da kullanılıp kullanılmadığı netleşinceye kadar, Türkiye’ye insansız hava aracı teknolojisi ihracatının bir kısmını dondurdu.

Kanada Dışişleri Bakanı Francois-Philippe Champagne

Kanada Dışişleri Bakanı Francois-Philippe Champagne, konuya dair yaptığı açıklamada, “Kanada’nın sıkı ihracat kontrol rejimine uygun olarak ve devam eden çatışmalardan dolayı, daha derinlikli incelemeye zaman tanımak için Türkiye’ye verilen ilgili ihracat izinlerini askıya aldım” dedi.

Silah ticaretinin kontrol edilmesi için mücadele eden sivil toplum kuruluşu Project Ploughshares, Bakü yönetiminin paylaştığı hava saldırıları görüntülerine bakıldığında Kanada merkezli L3Harris Wescam tarafından üretilen görüntüleme ve hedef teknolojisinin kullanıldığının anlaşıldığını söylüyor.

Kanada merkezli The Globe and Mail gazetesi de L3Harris Wescam şirketinin bu yıl Bayraktar ailesine ait Türkiye merkezli insansız hava aracı (İHA/SİHA) üreticisi Baykar şirketine yedi sistem satmak için izin aldığını yazdı.

Ermenistan, Türkiye’yi Karabağ’daki çatışmalarda Azerbaycan’a doğrudan askeri destek vermekle suçluyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TRT’ye verdiği röportajda, “Türkiye’nin üst düzey SİHA’ları (silahlı insansız hava aracı) sayesinde can kayıpları azaldı” demişti.

Ankara: Çifte standart

Kanada’nın Türkiye’ye askeri teknoloji ihracatını kısmen dondurmasına Ankara’dan tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise karar “çifte standart “şeklinde yorumladı:

Kanada, bu yüzyılın en büyük insanlık dramlarından birinin yaşandığı Yemen’deki krize askeri olarak müdahil olan ülkelere silah ihraç etmekte herhangi bir beis görmezken ve BM uzmanlarınca hazırlanan raporlarda dahi eleştiri konusu olan bu silah satışlarını bölgesel güvenliğe katkı olarak takdim ederken, bir NATO müttefikine savunma ürünleri ihracatını engellemesinin herhangi bir izahatı olamaz. Türkiye kapsamlı bir ihracat kontrol rejimine sahiptir ve söz konusu rejimlerden kaynaklanan yükümlülüklerini de titizlikle uygulamaktadır.

Açıklamada, “Kanada, özellikle Barış Pınarı Harekatı’nı başlattığımız dönemden bu yana, müttefiklik ruhuna uymayacak şekilde, ülkemize yönelik askeri malzeme ihracat izinleri konusunda engeller çıkarmakta, işbirliğinden uzak bir tutum sergilemektedir” ifadeleri de yer aldı.

Kanada, Ekim 2019’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de yürüttüğü askeri operasyonlar yüzünden Türkiye’ye silah satışının dondurulduğunu duyurmuştu. Mayıs ayında bu karar geri çekilmişti.

Türkiye, Karabağ’da devam eden çatışmalarda Azerbaycan’ın en büyük destekçileri arasında yer alıyor.

İki ülke arasında temelleri 10 yıl önceye dayanan yakın askeri işbirliğinin son dönemlerde yoğun şekilde askeri malzeme ve silah satışına evrildiği görülüyor.




Önceki Haber
Covid-19 tedavisi gören Trump hastaneden taburcu oldu
Sonraki Haber
Mahkemeler topu birbirine atıyor, cinsel istismar faili yargılanmıyor