Ana SayfaDünyaKarabağ’da çatışmalar sürüyor, nüfusun yarısı yollarda

Karabağ’da çatışmalar sürüyor, nüfusun yarısı yollarda

HABER MERKEZİ – Karabağ’daki çatışmaların Türkiye’nin “aktif katılımı” olmasaydı başlamayacağını savunan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, gerilimin tırmanması halinde Rusya’nın Ermenistan’a destek için müdahil olacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin ise “Karabağ’da yaşanan trajedinin kısa süre içerisinde sona ermesini umuyorum” dedi. Karabağ yönetimi de 145 bin nüfuslu bölgede yaşayanların yarısının çatışmalar nedeniyle evini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi. Diğer yandan Azerbaycan, Ermeni güçlerin Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattını hedef aldığını öne sürdü. Son gelişmeleri derledik.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında statüsü anlaşmazlık konusu olan Karabağ bölgesindeki çatışmalar sürüyor.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalar 27 Eylül Pazar günü başlamıştı. O günden bu yana devam eden çatışmalarda aralarında onlarca sivilin de olduğu yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Her iki ülke de petrol ve doğalgaz boru hatları için bir koridor olan Güney Kafkasya bölgesinde istikrar konusundaki endişeleri yeniden alevlendiren çatışmaları karşı tarafın başlattığını savunuyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise AFP’ye verdiği röportajda, Karabağ’daki çatışmaların Türkiye’nin “aktif katılımı” olmasaydı başlamayacağını savundu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan

Paşinyan, “Azerbaycan liderliğinin son 15 yıldır kavgacı söylemleri teşvik ettiği doğru olsa da, şimdi bir savaş başlatma kararı Türkiye’nin tam desteğiyle gerçekleşti” dedi ve ekledi: “Türkiye’nin aktif katılımı olmasaydı bu savaş başlamazdı.”

Nikol Paşinyan gerilimin tırmanması ve Ermenistan’a bir ‘güvenlik tehdidi’ oluşturması halinde ise Rusya’nın Ermenistan’a destek için krize müdahil olacağını belirterek, “Rusya akdi sorumluluğunu yerine getirecektir” dedi.

“Çatışma bölgesinde Orta Doğu’dan terörist grupların aktif katılımı söz konusu” diyen Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Ermeni güçlerin “terörle mücadele operasyonları yürüttüğünü” de iddia etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gizli servis raporlarının Suriye’deki silahlı gruplardan 300 kadar militanın Halep kentinden yola çıktığını ve Antep üzerinden Karabağ’a gittiklerini belirterek Ankara’dan açıklama istemişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Türkiye’nin Suriye’den çektiği 850 dolayında paralı askeri Karabağ’a gönderdiği iddiasında bulunmuştu. Ermenistan ayrıca Türkiye’ye ait F-16’ların çatışmada aktif olarak yer aldığını iddia ediyor.

Ancak iddialar Türkiye ve Azerbaycan tarafından yalanlanıyor.

Putin: Rusya yükümlülüklerini yerine getirmeye de devam edecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karabağ’da yaşanan çatışmaları ‘trajedi’ olarak nitelendirdi ve sona ermesi çağrısı yaptı.

Putin, Rusya’nın Ermenistan ile müttefiklik anlaşmasının gereğini yerine getirmeye hazır olduğunu ancak mevcut çatışmaların Ermenistan değil, Karabağ sınırları içerisinde yaşandığını vurguladı.

Rossiya 24’e bir mülakat veren Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile temas halinde olduklarını belirterek, şunları söyledi:

Bilindiği gibi, Ermenistan, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üyesi. Bu antlaşma kapsamında Ermenistan’a yönelik bazı yükümlülüklerimiz var. Ancak şu anda halen devam etmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğumuz çatışmalar Ermenistan topraklarında yaşanmıyor. Rusya, antlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini her zaman yerine getirdi ve getirmeye de devam edecek.

Karabağ nüfusunun yarısı evini terk etmek zorunda kaldı

Çatışmalar sürerken bölgedeki sivillerin yarısının evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Ermenistan yönetimindeki Karabağ’ın yerel yönetimi yetkililerinden Artak Belgaryan, yaklaşık 145 bin nüfuslu bölgede ilk tahminlere göre 70 ila 75 bin kişinin korunmak için bulunduğu bölgeden ayrıldığını belirtti.

Belgaryan, bölgedeki kadın ve çocukların yüzde 90’ının da evlerini terk edip başka bölgelere gitmek zorunda kaldığını kaydetti.

Azerbaycan: Ermeni güçleri Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattını hedef aldı

Diğer yandan Azerbaycan Başsavcılığı, Karabağ’da devam eden çatışmaların daha geniş bir bölgeye yayıldığını ifade etti.

Açıklamada, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının Yevlah kentinden geçen kısmına Ermenistan tarafından roket saldırısı düzenlendiği iddia edildi.

Boru hattında herhangi bir hasar olmadığı, saldırının önlendiği de belirtildi.

1750 kilometre uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı günde 1 milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip.

Çavuşoğlu Bakü’ye gitmişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün çalışma ziyareti gerçekleştirmek üzere gittiği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmüştü.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Azerbaycan’a desteğini göstermek için ülkeyi ziyaret ettiğini söylemişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu uluslararası topluma Azerbaycan’a destek için çağrıda bulunmuştu.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe

Kanada Türkiye’ye askeri teknoloji ihracatını kısmen dondurdu




Önceki Haber
Eylemler sürüyor: Kırgızistan'da Başbakan ve Meclis Başkanı istifa etti
Sonraki Haber
İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan KHK'li akademisyene para cezası