Ana SayfaDünyaKırgızistan Cumhurbaşkanı istifa etti

Kırgızistan Cumhurbaşkanı istifa etti

HABER MERKEZİ – Kırgızistan’da muhaliflerin ‘usulsüzlük’ olduğunu savunarak tepki gösterdiği seçimlerin iptal edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov istifa etti.

Kırgızistan’da 4 Ekim’de gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde ‘usulsüzlük’ yapıldığını belirten muhaliflerin eylemleri günlerdir sürüyor.

Seçimlerin iptal edilmesinin ardından Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve Başbakan Kubatbek Boronov da istifa etmişti.

Şimdi de Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, istifa ettiğini açıkladı.

Ceenbekov, cumhurbaşkanlığının internet sitesinden yaptığı açıklamada, “Başkentimiz Bişkek’te gerginlik sürüyor. Dün parlamentomuz yeni hükümeti onayladı, ilgili atamalar için Cumhurbaşkanı Kararnamelerini imzaladım. Ama bu gerginliği azaltmadı. İstifam için talepler sürüyordu. Mevcut durum yüzünden protestocular ile kolluk kuvvetleri arasındaki çatışma riski vardı” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Ceenbekov, Başbakan Sadir Caparov’dan ve diğer muhalif siyasetçilerden barışın tesisi için destekçilerini, başkent Bişkek’ten “uzaklaştırmalarını” istedi.

Ceenbekov, “Ben iktidara tutunmuyorum. Kendi halkına ateş eden ve kan döken bir başkan olarak hatırlanmak istemiyorum” dedi.

Ne oluyor?

Kırgızistan’da 4 Ekim’de gerçekleştirilen milletvekili seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre, yüzde 24,5 oyla Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov’un kardeşinin genel başkanlığını yürüttüğü Birimdik (Birlik) partisi ile yüzde 23,8 oyla 2015 yılında kurulan Mekenim Kırgızistan (Vatanım Kırgızistan) partisi kazanmıştı.

Muhalefet partileri seçimlerde ‘usulsüzlük’ yapıldığını savunmuş, binlerce kişi de sokağa çıkarak seçimlerin iptalini istemişti.

Eylemciler, hükümet binasına ve Ulusal Güvenlik Komitesi binasına girerek yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklu olan sosyal demokrat eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i serbest bırakmıştı.

Eylemler üzerine Merkez Seçim Kurulu, yapılan seçimi iptal ettiğini açıklamıştı.

10 Ekim’de de başkent Bişkek’te de olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.


Karınca, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Özsavunma ile evli olduğu erkeği öldüren kadın ile oğluna 15'er yıl hapis
Sonraki Haber
Gazeteci İshak Yasul’a 10 ay hapis cezası