Ana SayfaDünyaKırgızistan’da ‘usulsüzlük’ tepkisi: Binlerce kişi sokağa çıktı, seçimler iptal edildi

Kırgızistan’da ‘usulsüzlük’ tepkisi: Binlerce kişi sokağa çıktı, seçimler iptal edildi

HABER MERKEZİ – Kırgızistan’da Pazar günü yapılan seçimlerde ‘usulsüzlük’ yapıldığını savunan muhalifler, Ulusal Güvenlik Komitesi binasına girerek, ‘yolsuzluk’ iddiasıyla tutuklanan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i serbest bıraktı. Bir kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı eylemlerin ardından seçimler iptal edildi.

Kırgızistan’da 4 Ekim’de gerçekleştirilen milletvekili seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre, yüzde 24,5 oyla Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov’un kardeşinin genel başkanlığını yürüttüğü Birimdik (Birlik) partisi ile yüzde 23,8 oyla 2015 yılında kurulan Mekenim Kırgızistan (Vatanım Kırgızistan) partisi kazandı.

Seçime katılan 16 partiden yalnızca dördü yüzde 7’lik seçim barajını geçebildi.

12 muhalefet partisi ise seçimlerde usulsüzlük yapıldığını savunarak, sonuçları tanımayacaklarını açıkladı.

Yalnızca hükümete yakınlığıyla bilinen iki partinin seçimi önde götürdüğünü belirten binlerce kişi başkent Bişkek’te sokağa çıktı.

Eylemciler, hükümet binasına ve Ulusal Güvenlik Komitesi binasına girerek yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklu olan sosyal demokrat eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i serbest bıraktı.

Fotoğraf: Reuters / Vladimir Pırogov

Polis ise eylemcilere plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahalede 19 yaşındaki bir genç yaşamını yitirirken, yaklaşık 700 kişi de yaralandı.

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, dokuz yaralının yoğun bakım servisinde tedavi altında olduğunu bildirdi.

Uluslararası gözlemciler de seçimlerde oy karşılığı para dağıtanlar olduğuna dair söylentiler bulunduğunu, seçmenlerin tehdit edildiğini ve endişe duymak için meşru gerekçeler olduğunu açıkladı.

Eylemler ve gelen tepkiler üzerine Merkez Seçim Kurulu, yapılan seçimi iptal etti.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu
Sonraki Haber
Bab’da şiddetli patlama: 10'u aşkın ölü