Ana SayfaGüncel‘Kobani’ soruşturması: HDP’li siyasetçilerden 17’sine tutuklama

‘Kobani’ soruşturması: HDP’li siyasetçilerden 17’sine tutuklama

HABER MERKEZİ – ‘Kobani’ soruşturması kapsamında sekiz gün önce gözaltına alınan ve dün gece saatlerinde tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen HDP’li siyasetçilerin sorgu işlemleri sabah saatlerinde tamamlandı. Sulh Ceza Hakimliği, Sırrı Süreyya Önder, Gülfer Akkaya ve Altan Tan’ın haricindeki tüm siyasetçilerin tutuklanmasına karar verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen ‘Kobani eylemleri’ soruşturması kapsamında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2014 yılında Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) yer alan üyelerinin de aralarında bulunduğu 20 siyasetçi, 25 Eylül Cuma günü gözaltına alınmıştı.

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nde bir hafta boyunca gözaltında tutulan ve emniyetteki işlemleri 30 Eylül günü tamamlanan 20 siyasetçiden Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Ayla Akat, Ayhan Bilgen, Cihan Erdal ve Can Memiş emniyette ifade verirken, diğer siyasetçiler “susma hakkını” kullanmıştı.

1 Ekim sabahı Ankara Adliyesi’ne getirilen siyasetçilerin savcılık ifadeleri dün akşam saatlerinde sona ermiş, ardından tüm siyasetçiler tutuklama talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti.

20 siyasetçinin tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemedeki ifadeleri saat 09.00 sıralarında sona erdi.

Bu arada HDP’li siyasetçilerin avukatlarına, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk kararına ilişkin tutuklamaya hangi suçlamalardan sevk edildiğinin bildirilmediği öğrenildi.

ÖHD: Sorgu işlemi işkence boyutuna vardı

Hukuksal süreci takip eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “18 saattir adliyede olan müvekkillerimizin 03.00 itibariyle tutuklanma talebiyle sulh ceza sorgularının yapılması, işkence ve kötü muamele yasağının ihlali boyutuna varmıştır” ifadelerini kullandı.

17 siyasetçi tutuklandı

Sulh Ceza Hakimliği, Sırrı Süreyya Önder, Gülfer Akkaya ve Altan Tan’ın yurtdışı çıkış yasağı konularak serbest bırakılmasına karar verdi.

Hakimlik, 17 HDP’li hakkında ise tutuklama kararı verdi.

Tutuklanan siyasetçilerin isimleri şöyle: HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekilleri Ayla Akat, Emine Beyza Üstün ve Emine Ayna, HDP’nin eski MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, eski HDP Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt.

Avukatlar, mahkeme salonuna girmeden hakim verdiği kararı okudu. Avukatlar ve adliyede bulunan milletvekilleri bu duruma “Savunma susmayacak”, “HDP susmadı susmayacak” sloganları atarak tepki gösterdi.

Adliye önünde HDP’li vekillere polis şiddeti

Tutuklamalara tepki göstermek için Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan HDP’li milletvekillerine polis müdahalesi gerçekleşti.

Açıklamanın ardından polis milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi darp etti.

JinNews’te yer alan habere göre emniyet amiri hakaret ve tehditlerde bulunarak HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’i yere düşürmeye çalıştı.

Kılıç Koçyiğit’e uygulanan polis şiddetinin üzerine kitlenin “Kahrolsun faşizm” ve “HDP halktır, halk burada” sloganları attığı sırada bir kez daha müdahale gerçekleşti.

Bu sırada gözaltı yapmak isteyen polislere direnen gruptan biri polis tarafından hedef alınarak yerde sürüklendi.

HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, polislere “Sizden öncekileri de gördük, çetesiniz” diyerek tepki gösterdi.

HDP’den ilk açıklama

Siyasetçilerin tutuklanmasına ilişkin ilk açıklamayı yapan HDP Genel Merkezi, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “İktidarın talimatı ile tutuklanan arkadaşlarımızın alnı açık, başı dik. Partimiz demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesinde çok daha kararlı. Bu siyasi operasyonlar bize geri adım attıramaz ancak ‘zulüm ile abad olanın sonu berbad olur’. Göreceksiniz; #KAYBEDECEKLER” ifadelerini kullandı.


HDP’li siyasetçiler tutuklandı, Kars’a kayyum atandı: Kim ne diyor?


‘Siyasi intikam operasyonları’

Ayhan Bilgen’in Kars Belediye Başkanlığı görevinden istifa edeceğini açıklamasının ardından dün Kars’ta HDP’lilere yönelik yeni operasyon düzenlenmişti.

HDP’li belediye yöneticilerinin de arasında olduğu 19 kişi gözaltına alınmış, Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca da gözaltına alınanlar arasında.

Kars Belediye Eşbaşkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da partilerine dönük son operasyonları “siyasi intikam” olarak nitelendirmişti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise “Bu saldırının iki boyutu vardır. Biri bütün Türkiye’ye, Türkiye’de demokrasi talebine ve muhalefet güçlerine yönelik boyuttur. Bize yapılan operasyon her şeyden önce Türkiye’de demokrasi mücadelesine, demokrasi güçlerine ve toplumsal muhalefete bir saldırıdır. Bunun için bu operasyona siyasi darbe adını veriyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Bilgen gözaltına alınması sonrasında görevinden istifa edeceğini duyurmuştu. “Demokrasicilik oynama yaşını geçtiğini” belirterek açıklamasına başlayan Bilgen, keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesi ile oynanmasına izin vermeyeceğini ifade etmişti.

Ayhan Bilgen açıklamasında, Belediye Meclisi’nde beş partinin uzlaşarak yeni bir yönetim oluşturabileceğini vurgulamış ve Şevin Alaca’ya işaret ederek “Kars’ta bir kadın Belediye Başkanı ile yola devam edilirse, sadece siyasal değil, toplumsal bir eşik aşılmış olur” demişti.

Ancak İçişleri Bakanlığı tarafından, gözaltındaki Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca, Belediye Başkan Yardımcısı Muazzez Çağrı Tekinci, Belediye Meclis üyeleri Kaya Naki, Fahrettin Kaya, Ömer Albayrak ile Kars İl Genel Meclis üyeleri Halil Kan ve Suat Bayhan “örgüt üyeliği” iddiasıyla görevlerinden uzaklaştırılmıştı.

Bu arada Bilgen’in tutuklanmasının ardında Kars Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandı.


Kars Belediyesi’ne kayyum atandı




Önceki Haber
Kars Belediyesi’ne kayyum atandı
Sonraki Haber
Pınar Gültekin cinayeti: Failin kardeşi Mertcan Avcı da tutuklandı