Ana SayfaDünyaKuzey Kıbrıs’ın yeni cumhurbaşkanı Ersin Tatar

Kuzey Kıbrıs’ın yeni cumhurbaşkanı Ersin Tatar

HABER MERKEZİ – Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini, yüzde 51,7 oyla Ersin Tatar kazandı. Rakibi Mustafa Akıncı ise yüzde 48,3 oy aldı. Seçim sonuçlarının netleşmesi ile Kuzey Kıbrıs’ın 5’inci cumhurbaşkanı olan Tatar, yaptığı konuşmada Erdoğan’a teşekkür etti, Kıbrıs’ın güneyine seslendi: “Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varız ama bu anlaşmanın şartlarını Kıbrıs Türk halkı belirleyecektir.” Seçim yarışını az bir farkla kaybeden Akıncı ise “Normal şartlarda yapılmış bir seçim değil… Bu sonuç yaratıldı, elde edildi” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu bugün yapıldı.

Saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi 18.00’de sona erdi.

Kıbrıs’ta çözüm için federasyonu savunan Mustafa Akıncı ile AKP hükümetine yakınlığı ile bilinen Ersin Tatar’ın yarıştığı seçimlere yüzde 65’e yakın katılım gerçekleşti.

Yeni Düzen gazetesinin aktardığına göre 738 sandığın tamamı açıldı.

Açılan sandık sonuçlarına göre, oyların yüzde 51,74’ünü Ersin Tatar, 48,26’sını Mustafa Akıncı aldı. Oy dağılımı ise şöyle: Tatar 67 bin 385, Akıncı 62 bin 858.

Netleşen sonuçlara göre yarışı Ersin Tatar önde tamamlayarak Kuzey Kıbrıs’ın 5’inci Cumhurbaşkanı oldu.

Tatar’dan Erdoğan’a teşekkür

Seçimi kazanmasının ardından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yardımcısı Fuat Oktay’a da teşekkür eden Tatar, özetle şunları söyledi:

Biz vefalı insanlar olarak, halkımız yaşam mücadelesi verirken her zaman bizim yanımızda olan Türkiye ile birlikte olmaktan övünç ve kıvanç duymaktayız. Seçim malzemesi yapmak için anavatan Türkiye’ye laf uzatanları reddediyoruz. Ülkeyi ileriye nasıl taşırız bu çalışmalar yürütmek zorundayız. Yaşam mücadelesi verirken, Kıbrıs Türk halkı 1950’li yıllardan beri toprağına, bayrağına çok önem vermektedir. Gerektiğinde müzakere masasında kırmız çizgilerimizden asla taviz vermeyeceğiz.

Çok şeyler yazıldı, çizildi. Sosyal medyadan neler neler söylendi. Halkın zaferi ile bunu elde etmek, Kıbrıs Türk halkının bağımsız ve onurlu şekilde yaşama mücadelesine artık birileri saygı duyulmalıdır. Bizler için önemli olan müzakere masasında ezik değil, başı dik ve onurlu şekilde orada temsil etmesi gerekmektedir. Anayasa gereği tarafsızlığımı koruyarak, toplumsal barış ve bütünlük içinde dünyada sesinizi duyurmak için çalışmalarımı sürdüreceğim. Egemenlik meselesi kalıcılık demektir. Çözüm modeli ne isterse olsun bizlerle Türkiye’nin bağını asla koparmayacaklar. Önemli olan sorumluğumuzun bilinci içerisinde bunları anlayabilmek, tuzaklara düşmemek… Çözüm uğruna maceraya girmek, egemenliğimizden zafiyete uğratmalarına asla müsaade etmeyeceğiz. Bu akşam seçimi güneyden izleyenlere sesleniyorum, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varız ama bu anlaşmanın şartlarını Kıbrıs Türk halkı belirleyecektir.

Akıncı: Bu sonuç yaratıldı, elde edildi

Mustafa Akıncı (Fotoğraf: AP)

Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından açıklama yapan Mustafa Akıncı ise bu sonucun ‘yaratıldığına’ işaret etti.

Akıncı’nın açıklamaları şöyle:

Bu seçimlerde neler yaşandığını hep anlattım, tekrar etmeyeceğim. Sanırım neler yaşandığını görmeyen kalmadı. Bu normal şartlarda yapılmış bir seçimdi dersek gerçeği söylemiş olmayız. Bu sonuç yaratıldı, elde edildi. Bu sonucu elde etmek için yapılanları biliyorsunuz yapanlar başardı. Sayın Tatar’a da hayırlı olsun. Kendisini aradım, telefonu meşguldü ulaşamadım. Benim için 45 yıllık siyasi hayatımın, bir sürecin sonudur. Halkımızın çok değişik etkenler altında vardığı bir sonuçtur, bu sonucu kabullenmeliyiz ve hayırlı olmasını dilemeliyiz. Sayın Tatar’a hayırlı olsun diyorum, kendisine üstün başarılar diliyorum. Kıbrıs Türk Halkı’na teşekkür ediyorum, bize gönül vermiş çalışmış herkese de ayrıca çok teşekkür ediyorum. Ben genellikle itiraz etmem, sonuçlara her zaman saygı duyarım ama sonuçların nasıl elde edildiğini de söylemekten çekinmem.

Seçimin az bir farkla sonuçlandığına işaret eden Akıncı, farkın hangi bölgede olduğuna da dikkat edilmesi gerekliliğine değindi.

İlk turda ne olmuştu?

Kuzey Kıbrıs’ta 11 Ekim Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday salt çoğunluğu (yüzde 50’nin üzerinde oy) sağlayamamıştı.

Böylece, seçim ilk turda en çok oyu alan iki adayın yarışacağı ikinci tura kalmıştı.

Mustafa Akıncı ile Ersin Tatar

Seçimin ilk turunda Ulusal Birlik Partisi’nin adayı Başbakan Ersin Tatar oyların yüzde 32’sini almış, bağımsız aday Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da yüzde 29 ile ikinci olmuştu.

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) adayı olan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise oyların 21’ini alarak ilk turu üçüncü sırada bitirmiş ve ikinci tura kalamamıştı.

CTP, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı destekleme kararı almıştı.

Yeniden Doğuş Partisi ile Demokrat Parti, Ersin Tatar’ı destekleme kararı almıştı.

İlk turda bağımsız aday Kudret Özersay’ı destekleyen Halkın Partisi ise seçmenine “herhangi bir yönlendirmede bulunmama” kararı almıştı.

46 yıldır kapalı olan Maraş seçim öncesi açılmıştı

Öte yandan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ersin Tatar ile birlikte 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin seçimlere birkaç gün kala açılacağını duyurması, Kuzey Kıbrıs’ta siyasi krize yol açmıştı.

Bu açıklamanın hemen sonrasında Halkın Partisi, Ulusal Birlik Partisi ile oluşturdukları koalisyondan çekildiğini duyurmuş ve Kuzey Kıbrıs’ta hükümet düşmüştü.

İlk tur öncesinde Mustafa Akıncı da Maraş’ın kısmen açılma kararının kendisinden habersiz alındığını belirterek, “Yapılan demokrasinin yüz karasıdır. Seçimlere doğrudan müdahalenin devamıdır. Bir senaryo yazılmış, Sayın Tatar’a da bu senaryoda figüranlık yapmak kalmıştır” demişti.


  Kuzey Kıbrıs seçimleri: Ana muhalefetten Akıncı'ya destek
  Kuzey Kıbrıs'ta seçim: Salt çoğunluğu alan çıkmadı, ikinci tura kaldı
  Kuzey Kıbrıs lideri Akıncı: Seçimlere dışarıdan müdahaleye dair ipuçları var
  Kuzey Kıbrıs'ta Halkın Partisi koalisyondan çekildi, hükümet düştü
  Uluslararası toplumun tepkisine rağmen: 46 yıl sonra Maraş'ın bir kısmı açıldı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP 8 yaşında: Hep birlikte bu bozuk düzeni değiştirelim
Sonraki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 40 milyonu aştı