Ana SayfaDünyaKuzey Kıbrıs’ta Halkın Partisi koalisyondan çekildi, hükümet düştü

Kuzey Kıbrıs’ta Halkın Partisi koalisyondan çekildi, hükümet düştü

HABER MERKEZİ – Kuzey Kıbrıs’ta hükümet ortağı Halkın Partisi’nin koalisyondan çekilme kararı almasıyla hükümet düştü. Başbakan Ersin Tatar, yeni hükümet için Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonrasını işaret etti.

Kuzey Kıbrıs’ta koalisyon ortaklarından Halkın Partisi (HP), Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile oluşturduğu koalisyon hükümetinden çekildiğini duyurdu.

HP Genel Başkanı Yenal Senin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Yeni hükümet kurulana kadar sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz” dedi.

Halkın Partisi Lefkoşa Milletvekili, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından Başbakan Ersin Tatar’ın Ankara ziyareti sırasında 1974’ten beri iskana kapalı tutulan Maraş bölgesi ile ilgili açıklamalarına yönelik paylaşımda bulunmuştu.

Özersay, “Yapılan açıklamalar halihazırda gerek kapalı Maraş içerisinde, gerekse yan tarafındaki Derinya bölgesinde sivillerin kullanımına açık olan sahil bölgelerine yenilerinin eklenmesi anlamı taşımaktadır, yani mülkiyete dair düzenlemeleri de içeren kapalı Maraş’ın açılması projesi bu değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Maraş’ın askeri bölge statüsünün devam ettiğini belirten Özersay, bunun değişebilmesi için bir Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini de vurgulamıştı:

Özetle bugün atılan adım Bakanlar Kurulu’nun karara bağladığı ve bugüne kadar tarif ettiğimiz kapalı Maraş’ın Kıbrıs Türk yönetimi altında açılması ve oradaki özel mülkün tasarrufunun eski sakinlerine verilmesi projesinin hayta geçirilmesi anlamı taşımamaktadır. Bu Maraş’ın açılması değil, Maraş’a dair açıklamadır.

Gelinen aşamanın sorumlusu olarak Kuzey Kıbrıs Başbakanı Tatar’ı gösteren Kudret Özersay, “Daha önce defalarca kapalı Maraş’ta seçime sayılı günler kala atılacak herhangi bir adım ancak ve ancak bu kadar önemli bir projenin seçim malzemesi yapılması ve zarar görmesi sonucunu doğurur demiştim. Şimdi tam da öyle bir noktadayız” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Maraş açılımının bir seçim malzemesi yapılmaması gerektiğini söyleyen Senin de, Maraş’ın uluslararası hukuk içerisinde bir plan ile açılması gerektiğinin altını çizdi.

Tatar ve Erdoğan
Ersin Tatar ile Recep Tayyip Erdoğan

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da Salı günü ortak basın toplantısı düzenleyen Tatar, Maraş’ın Perşembe günü açılacağını duyurmuştu.

Salı günkü ortak basın toplantısında “Maraş’ın KKTC toprağı olduğu tartışmasız bir gerçek” diyen Erdoğan, “Maraş’ın açılmasının birçok yeri rahatsız edeceğini” söylemişti.

Kuzey Kıbrıs’ta 1974’ten beri iskana kapalı tutulan Maraş bölgesinin açılması, adadaki iki taraf arasındaki müzakere başlıklarından birisiydi.

Başbakan Tatar yeni hükümet için seçim sonrasını işaret etti

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Tatar ise HP’nin kararını, “Doğru bir karar değildir” şeklinde yorumladı.

Tatar, “Koalisyon ortağımız Halkın Partisi’nin hükümetten çekilme kararı almasının halkımıza hayırlı olmasını dilerim. HP’nin bu kararına rağmen anayasal süreç işleyecek, hükümetimiz görev başında olmaya devem edecektir. UBP olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz” dedi.

Ersin Tatar, 11 Ekim’deki Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında partisinin diğer koalisyon seçeneklerini de erken seçimi de gündemine alacağını açıkladı.

Seçimler bu Pazar

Kuzey Kıbrıs Meclisi’nde toplam altı parti yer alırken, Ulusal Birlik Partisi 21, Cumhuriyetçi Türk Partisi 12, Halkın Partisi 9, Toplumcu Demokrasi Partisi ve Demokrat Parti üçer, Yeniden Doğuş Partisi ise iki milletvekili ile temsil ediliyor.

50 sandalyeden oluşan parlamentoda hükümetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Kuzey Kıbrıs’ta bu Pazar günü Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak.


Kuzey Kıbrıs lideri Akıncı: Seçimlere dışarıdan müdahaleye dair ipuçları var


Karınca, DHA, BBC, Euronews, Yeni Düzen

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yasal terör – Kemal Taylan Abatan
Sonraki Haber
Eylemler sürüyor: Kırgızistan'da Başbakan ve Meclis Başkanı istifa etti