Ana SayfaDünyaLibya’da ateşkese varıldı: TSK ve ÖSO’ya yol göründü

Libya’da ateşkese varıldı: TSK ve ÖSO’ya yol göründü

HABER MERKEZİ – Libya’da çatışan Serrac ve Hafter’in başında olduğu gruplar, Cenevre’de BM gözetiminde kalıcı ateşkes anlaşmasına vardı. Anlaşma gereği ülkedeki yabancı askerler ile paralı savaşçılar en geç 3 aya kadar Libya’yı terk edecek. Libya’da TSK ile Suriye’den nakledilen ÖSO’ya bağlı birlikler de bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM), yıllardır iç savaşın devam ettiği Libya’da, Türkiye destekli Fayiz es-Serrac’ın başında olduğu Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu arasında kalıcı ateşkes için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Libya’da savaşan iki taraf, beş gündür İsviçre’nin Cenevre kentinde müzakere halindeydi.

Anlaşmayı duyuran BM, tüm paralı askerlerle yabancı savaşçıların bugünden itibaren en fazla üç ay içinde Libya’yı terk etmek zorunda olduklarını açıkladı.

Libyalı taraflar anlaşma metinlerini imzaladıktan sonra kararı ayakta alkışlarken, ateşkesin derhal yürürlüğe gireceği açıklandı.

BM Cenevre Ofisi’nde Libyalı tarafların katılımıyla düzenlenen imza töreninde konuşan BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Turco Williams, Libya genelinde varılan tam kalıcı ateşkesin derhal yürürlüğe gireceğini belirtti.

Anlaşmaya göre taraflar arasında tartışmalı bölgelerde yeni kurulacak bir ortak polis gücü devriye gezecek.

BM Cenevre Ofisi, sosyal medyada yaptığı açıklamada, “tarihi başarı” diye nitelediği anlaşmayı “Libyalılar için müjde” olarak duyurdu.

Williams, dünkü basın toplantısında da tarafların Libya’da tüm bölgeleri birbirine bağlayan kara ve hava güzergahlarının açılması dahil bazı konularda anlaşmaya vardığını söylemişti.

Hali hazırda Türkiye’nin Suriye’den Libya’ya sevk ettiği Özgür Suriye Ordusu’na bağlı militanlar Serrac hükümeti saflarında savaşıyor. Yine TSK burada askeri danışmanlık görevinin yanı sıra askeri araç ve teçhizat desteği de sunuyordu.

Yine Rus paralı askerler Wagner grubunun ise Halife Hafter saflarında olduğuna dair iddialar sık sık ortaya atılmıştı.




Önceki Haber
Ordu'da halkın direnişi HES şantiyesini yıktırdı
Sonraki Haber
Erdoğan S-400 testlerini doğruladı: Amerika’ya soracak değiliz