Ana SayfaGüncelNew York Kürt Film ve Kültür Festivali bu yıl online

New York Kürt Film ve Kültür Festivali bu yıl online

HABER MERKEZİ – Bu yıl Corona virüsü salgını nedeniyle çevrimiçi düzenlenecek olan 4’üncü New York Kürt Film ve Kültür Festivali’nde ulusal birlik ve barış teması öne çıkacak.

New York Kürt Film ve Kültür Festivali’nin 4’üncüsü, Corona virüsü salgını nedeniyle bu yıl çevrimiçi gerçekleştirilecek.

13-15 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan festival kapsamında 40 filmin gösterimi yapılacak. Festivalde, panellerin yanı sıra geleneksel Kürt kıyafetleri de sergilenecek.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre festivalin açılışı, tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın öykülerinden derlenen ve yönetmen Ümit Kıvanç tarafından çekilen “Ah Asuman” filmi ile yapılacak.

“Kürt Ulusal Birliği ve Barış” temasıyla düzenlenen ve bu yıl Demirtaş’a adanan festivalde, Mezopotamya Ajansı’nın yapımcılığını üstlendiği “Siya Avê” filmi de ilk kez İngilizce altyazılı versiyonu ile gösterilecek.

Sahim Omar Kalifa, Lukman Ahmad, Numan Yiğit ve Hebun Polat gibi yönetmenlerin yer alacağı festivalde, Azad Jannati’nin desenleri ile sanatçı Mirza Metin’nin “Kürt Direnişi ve Ateş Dramaturjisi” konulu çalışması yer alacak.

Festivalde kimi söyleşilerin de yapılması planlanıyor.

Ayrıca sanatçı Hivron Turanlı’nın festivale bağışladığı çalışması da satışa sunulacak ve gelirin ilk 3 bin doları Kürdistan Kızılayı’na (Heyva Sor a Kurdistanê) bağışlanacak.

Politik tutuklulara dikkat çekilecek

Festivalin kurucularından ve koordinatörü Xeyal Qertel, filmlerin nasıl izleneceği ve programın detaylarının yakın bir zamanda sosyal medya hesapları üzerinden duyurulacağını aktardı.

Qertel, festivali Demirtaş’ın adamalarını ise “Politik tutuklulara dikkat çekmek ve bunu da tüm dünyaya kendi gözümüzden duyurmak istedik. Politik tutukluların durumunu anlatmak için Demirtaş simge bir isim. Açılış gecesini de o yüzden onun öyküsünden uyarlanan bir film ile festivali başlatacağız” şeklinde açıkladı.

Ulusal birlik vurgusu

Kürtlerin her zamankinden daha fazla dayanışmaya ihtiyacının olduğu belirten Qertel, ulusal birlikteliğin önemine dikkat çekmek için “Kürt Ulusal Birliği ve Barış” temasını seçtiklerini de aktardı:

Suriye iç savaşı ile yoğunlaşan Kürtlere yönelik savaş bugün de devam ediyor. Savaşı sürdürürken bir yandan da bizleri bir birinden koparmaya çalışıyorlar. O yüzden bu dönemde Kürtler arasındaki birliktelik ve kardeşliğin her zamankinden daha fazla olması gerekiyor. Bundan dolayı da ilk 3 bin doları insani çalışmalar yapan bir sivil toplum örgütüne bağışlanacak.

Qertel, günlük 10 dolar karşılığında tüm programların katılım sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.




Önceki Haber
Şengal Anlaşması 74. Ferman’ın ayak sesleri mi?
Sonraki Haber
Corona arası biten Zrîng dolu dolu döndü