Ana SayfaDünyaPolonya’da bir kürtaj yasağı daha: Kusurlu fetüsü aldırmak da artık suç

Polonya’da bir kürtaj yasağı daha: Kusurlu fetüsü aldırmak da artık suç

HABER MERKEZİ – Kürtaj yasağının en sıkı olduğu ülkelerden Polonya’da, fetüsün kusurlu olduğu durumlarda yapılan kürtaja da yasak geldi.

Avrupa’nın en katı kürtaj yasalarına sahip ülkelerinden biri olan Polonya’da, Anayasa Mahkemesi, fetüsün kusurlu olduğu durumlarda yapılan kürtajların da anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

1993 tarihli bir mahkeme kararı, fetüste ciddi kusur olması durumunda kürtaja izin veriyordu. Ülkedeki kürtaj vakalarının yüzde 98’i bu karara dayanıyordu.

Ancak hükümetteki milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi milletvekilleri bu kararı geçen yıl, üyelerinin çoğu iktidar tarafından atanmış olan Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Mahkemenin verdiği bu kararla birlikte bundan böyle sadece ensest, tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa kürtaja yasal olarak izin verilecek. Bu da neredeyse kürtajın tamamen yasaklanması anlamına geliyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Polonya merkezli Helsinki İnsan Hakları Derneği’nden avukat Malgorzata Szulecka “Tamamen haksız bu karar kadınlara insanlık dışı muamelenin önünü açacaktır” diyerek karara tepki gösterdi.

Karar öncesi uluslararası insan hakları ve kadın dernekleri ortak bir bildiri yayımlayarak 1993 tarihli yasaya yapılan itirazın hükümetin kadın haklarına yaptığı sürekli saldırıların bir devamı olduğunu ve yargının bağımsızlığını zayıflattığını belirtmişti.

Polonya’daki kadın hakları örgütleri de hükümete kürtaj yasalarını daha da katılaştırmama çağrısı yapıyordu.

Kürtaj yasağı

Ülkede 2016 yılında kürtajı tamamen yasaklama girişimlerinin ardından siyah giyinen kadınlar tarafından ülke genelinde protestolar düzenlenmişti.

Protestoların ardından hükümet bu girişimini sonlandırma kararı almak zorunda kalmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Direnen maden işçilerine maaşları ödendi: Mücadele bitmedi
Sonraki Haber
Cezaevinde öldürülen Serkan Tumay için savcı kılını kıpırdatmamış