Ana SayfaGüncelProf. Dr. Akdeniz: Facebook Türkiye’de temsilcilik açmayacak

Prof. Dr. Akdeniz: Facebook Türkiye’de temsilcilik açmayacak

HABER MERKEZİ – İfade Özgürlüğü Derneği’nden Prof. Dr. Akdeniz, Facebook’un, yeni sosyal medya düzenlemesi kapsamında Türkiye’de temsilci atamama kararı aldığını duyurdu.

Kamuoyunda sosyal medya düzenlemesi olarak bilinen yasa kapsamında Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya ağ sağlayıcıları için Türkiye’de temsilci bulundurma süreci 1 Ekim’den itibaren başladı.

Ancak pek çok sosyal medya sağlayıcısı halen temsilci atamış değil.

İfade Özgürlüğü Derneği’nden (İFOD) Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararı merakla beklenen Facebook’un Türkiye’de temsilcilik açmayacağını duyurdu.

Twitter üzerinden gelişmeyi duyuran Akdeniz, “Facebook, yeni Sosyal Medya Yasası kapsamında Türkiye’de temsilci atamama kararı aldı. Tıpış tıpış gelecekler diyenlere duyurulur. Twitter ve Google’ın ne yapacağı merak edilirken Facebook’un aldığı kararın diğer sosyal medya devlerinin kararlarını da etkileyeceğini düşünüyorum” dedi.

Akdeniz, “Hükümetin ne tepki vereceği merak konusu olmakla birlikte, masaya sadece sopa koyarak, paydaşların görüşlerini almadan, temel hak ve özgürlükler açısından çok sorunlu bir kanunu 10 gün gibi kısa bir sürede Meclis’ten geçirirsen, meyvesi bu olur” diye ekledi.

Ayrıca Akdeniz, “Bu duyurunun kaynağı Facebook’un kendisidir. Sivil toplum temsilcilerine bugün itibarı ile Facebook bu kararını açıklıyor. Beni de aradılar. Dolayısıyla, bu ‘bir duyum’ değil, bildirimdir” ifadelerini kullandı.

“İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 29 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmıştı.

AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen düzenleme kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

Düzenleme, Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan dış kaynaklı her sosyal ağ sağlayıcıya Türkiye’de temsilci bulundurma şartı koşuyor.

Bunlara WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları da dahil.

Yasa kapsamında Bilgi ve Teknoloji Kurumu (BTK), Türkiye’de temsilci bulundurma yükümlülüğüne ilişkin bu kurumlara bildirimde bulunacak.

Bildirimi takip eden 30 gün içinde yükümlülüğün yerine getirmeyen sağlayıcılara BTK tarafından, önce 10 milyon lira idari para cezası verilecek. İdari para cezası verilmesini takip eden 30 gün içinde halen yükümlülüğün yerine getirmeyen sağlayıcılar 30 milyon lira daha ceza ödemek zorunda kalacak.

Sonraki aşamalarda da bu sosyal ağ sağlayıcılara reklam yasağı getirilmesi ve yüzde 50 ile 90 oranında bant daraltma, yani yavaşlatma, cezası verilecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AİHM eğitmeni avukat Ürküt: Süreci HDP’nin kapatılmasına doğru götürüyorlar
Sonraki Haber
DTK soruşturması: İki kişi serbest