Ana SayfaEkolojiProf. Naci Görür’den uyarı: İstanbul’da 7’nin üzerinde depremin olma olasılığı yüzde 64

Prof. Naci Görür’den uyarı: İstanbul’da 7’nin üzerinde depremin olma olasılığı yüzde 64

HABER MERKEZİ – Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da 7’nin üzerinde büyüklükte bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu söyledi. Görür, jeolojik ve zemin olarak en riskli yerlerin ise ‘Avrupa yakası ve Avrupa yakasında Haliç’ten başlayıp Silivri’ye kadar giden sahil ve sahilden ilk 10 km’lik kuşağın’ olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından, Deniz Jeolojisi Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, olası İstanbul depremine ilişkin Haber Global TV’de değerlendirmelerde bulundu.

“Bir sefer jeolojik ve zemin olarak en tehlikeli olan yerler Avrupa yakası ve Avrupa yakasında Haliç’ten başlayıp Silivri’ye kadar giden sahil ve sahilden ilk 10 km’lik kuşak en riskli yerler” diyen Görür, bu yerlerin neden riskli olduğunu şu sözlerle açıkladı:

Buradaki jeolojik özelliklerden dolayı. Bizim özellikle tersiyer dediğimiz kayalar yani iyi çimentolanamamış, yumuşak, kirli, kumlu, içerisinde su seviyesinin olduğu kaya zemin değil. Sert kayalar değil.

Şiddetli bir sarsıntıda heyelan yapma özelliği gösteren, halkın diliyle çürük zeminlerdir. Bu çürük zeminler depremi katbekat artırıyorlar. Depremin etkisine x desek, buralarda 5x, 10x olabilir. Bu zemin etkiyi büyütüyor.

‘İstanbul büyük deprem bekliyor’ diye uyarılarda bulunduklarını söyleyen Görür, sözlerini şöyle sürdürdü:

99’dan sonra Marmara’nın altındaki kabuğa enerji yükledi. Bu kabuk bu enerjiyi kaldıramaz. 21 senedir 44 santimlik bir ciddi sorun var.

7 büyüklüğünde bir deprem beklesek buna karşılık gelen bir enerji bir milyon 800 tonu aşkın patlayıcının aynı anda çıkan enerjisine denk.

“Zarar azaltıcı önlemler alınsın diye söylüyoruz”

2000 yılında bir yayın kuruluşunun depremleri incelediğini belirten Prof. Görür, “Bu çalışmalar sonucu 99’dan sonra İstanbul’da 7’nin üzerinde depremin olma olasılığı yüzde 64’tür” diyerek önlemlerin alınması gerektiğini söyledi:

Özellikle halk ölçeğinde değil, yerel yönetimlerin risk altına girmiş bu alandaki hazırlık çalışması yapacaklarsa bir an önce yapsınlar. Zarar azaltıcı önlemler alınsın diye söylüyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van’da 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisinde 'endişe verici bir aşamaya' geçildi