Ana SayfaDünyaS-400 krizi: ABD’li senatörlerden Türkiye’ye yaptırım çağrısı

S-400 krizi: ABD’li senatörlerden Türkiye’ye yaptırım çağrısı

HABER MERKEZİ – ABD’de senatörler, Trump yönetimine, Rusya’dan S-400 satın alması nedeniyle Türkiye’ye yaptırımlar getirme çağrısında bulundu. Söz konusu çağrı, Türkiye’nin S-400 sistemini kapsamlı şekilde test etmeyi planladığı yönündeki haberler üzerine yapıldı.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerini test etmeye hazırlandığı belirtiliyor.

Basına yansıyan söz konusu haberler üzerine ise ABD’de biri Cumhuriyetçi diğeri Demokrat iki senatör, Trump yönetimine, Türkiye’ye yaptırımlar getirme çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçi Senatör James Lankford ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya yazdıkları mektupta bu iddiayı sordular ve Washington’ın Türkiye’nin S-400 alımı konusunda daha kararlı bir duruş ortaya koyamamasının, Ankara’yı “cesaretlendirdiği” görüşünü dile getirdi.

İki senatör mektupta, Ağustos ayı sonunda Fransa, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs dörtlü tatbikatından dönen ABD yapımı F-16 savaş uçaklarını tespit etmek için S-400 sisteminin radarlarını aktive ettiği yönünde Yunanistan medyasında çıkan haberlere de değindi ve bunun doğru olup olmadığını sordu.

ABD’nin Türkiye’ye bugüne kadar, Rusya’dan savunma ekipmanı alan ülkeleri cezalandırmayı öngören Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırımlar getirmediğine dikkat çeken senatörler, radarların aktive edildiğini iddia eden haberlerin, “Türkiye’nin izlediği yoldan geri dönme ve bu sistemi elden çıkarma niyetinin olmadığını açıkça gösterdiği” değerlendirmesinde bulundu.

Mektupta, “Buna ilaveten, Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’yi F-35 tedarik zincirinden çıkarmada yavaş hareket etmesi, hiç kuşkusuz Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan’ı cesaretlendirdi. Türkiye’nin S-400 sistemini Amerikan F-16’larını tespit etmek için aktive ettiği haberleri, bizim Rusya’nın hassas verilere erişim kabiliyetine dair ciddi kaygılarımızın altını çiziyor” denildi.

“Bu bilgiler ışığında, yasaların gerektirdiği şekilde sizi bir kez daha Türkiye’ye yaptırımlar uygulamaya çağırıyoruz” ifadesini kullanan iki senatör mektupta ayrıca, “Türkiye, NATO’nun taktiksel veri bağlantısı Link 16’yı S-400 sistemine entegre etti mi? Eğer öyleyse, bu entegrasyon Rusya’ya NATO müttefikleri üzerinde bilgi toplama imkanı sağlayacak mı?” diye sordu.

ABD’li senatörler, Dışişleri Bakanı Pompeo’dan bu sorulara 14 Ekim’e kadar cevap vermesini de istedi.

Türkiye geçtiğimiz yıl Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almıştı.

Washington yönetimi, bu gelişme üzerine Türkiye’nin F-35 savaş uçaklarının ortak üretimi ve satışı programına üyeliğini askıya almıştı.

ABD, Türkiye’yi S-400’leri konuşlandırması halinde yaptırımlara maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalacağı yönünde uyarmıştı ancak henüz bir yaptırım getirilmedi.


Karınca, Amerika’nın Sesi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 36 milyonu aştı
Sonraki Haber
Bir sistem eleştirisi: 'İnsanlar İkiye Ayrılır'