Ana SayfaÇalışma YaşamıSamsun’dan Bakan Koca’ya seslendiler: Covid-19 meslek hastalığı sayılsın

Samsun’dan Bakan Koca’ya seslendiler: Covid-19 meslek hastalığı sayılsın

SAMSUN – Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü’yü anan Samsun Tabip Odası, son bir haftada yedi sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini hatırlatarak, Sağlık Bakanı Koca’ya seslendi: “Derhal Covid-19 enfeksiyonunu meslek hastalığı olarak kabul eden düzenlemeleri getirin.”


Haber: Mehmet Rebii Özdemir


Samsun Tabip Odası, geçtiğimiz günlerde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü için bir anma düzenledi.

Anmada konuşan oda genel sekreteri Opr. Dr. Alper Aktaş, “Son bir haftada kaybettiğimiz meslektaşlarımızın sayısı yedi. Bir haftada yedi hekim! Kısa süre önce haykırmıştık Türk Tabipleri Birliği ve hekimlerimiz adına demiştik ki, yönetemiyorsunuz tükeniyoruz. Artık haklı olmak bizi mutlu etmiyor” dedi.

Aktaş, “Çok üzgünüz. Çünkü yine değerli bir meslektaşımızı, Aydın Tabip Odası başkanı Dr. Esat Ülkü’yü Covid-19 nedeniyle kaybettik” diye ekledi.

Dr. Esat Ülkü’nün sadece pandemi ile ön safta mücadele eden bir hekim olmadığını aynı zamanda hekimlerin özlük haklarının savunucusu olduğunu da vurgulayan Opr. Dr. Aktaş, açıklamasına şöyle devam etti:

Şimdi tüm sevenlerini derin elem içinde bırakarak bu dünyadan göçtü. Geride bıraktıkları eşi, çocukları, tüm sevenleri başka bir ifadeyle geride kalan emanetleri için biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak hepimiz bir şeyler yapmalıyız. Geri kalanlara sahip çıkmak adına, Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı olmak zorundadır artık. Yarın değil, hemen şimdi.

“Devlet erkinin görevi sağlık çalışanlarını sadece alkışlamak değildir. O alkışı gürültüden ayıran, bir anlam yüklemek olmalıdır” diyen Aktaş, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve birçok uluslararası örgüt, Covid-19’u meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde açıklama yapmıştır” dedi.

İtalya, Fransa, Belçika, Güney Afrika, Kanada, Malezya ve birçok ülkede yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 enfeksiyonunu meslek hastalığı olarak sayıldığını anımsatan Samsun Tabip Odası Genel Sekreteri, “Türkiye’de ise SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Covid-19 konulu 2020’ye 12 sayılı genelgesi ile Covid-19 enfeksiyonunun meslek ve iş hastalığı olmadığı ifade edilmiştir” diye konuştu.

‘Hala enfekte oluyor, hastalanıyor, malul kalıyor ve ölüyoruz’

Opr. Dr. Alper Aktaş açıklamasının sonunda ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şöyle seslendi:

Böylece sağlık çalışanlarının hastalık ve ölümü halinde gerek kendileri gerekse ailesinin ve mirasçılarının herhangi bir hak talep etmesinin önü kesilmiştir. Sağlık Bakanı tarafından açıklanan verilere göre Covid-19 hastası sağlık çalışanı sayısı 40 bini geçmiştir. Bu sayının sadece semptom gösteren sağlıkçıların sayısı mı, yoksa semptom göstersin veya göstermesin PCR ve BT ile tanı konan tüm sağlıkçıların sayısı mı olduğunu ne yazık ki bilmiyoruz; ancak bildiğimiz bir şey var: hala enfekte oluyor, hastalanıyor, malul kalıyor ve ölüyoruz.

Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca’nın Covid-19 sebebiyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları için üzüntü duyduğuna inanıyoruz. Fakat sayın bakan, siz sadece üzüntü duymakla yetinilecek makamda değilsiniz. Derhal Covid-19 enfeksiyonunu meslek hastalığı olarak kabul eden düzenlemeleri getirerek yaşamını kaybeden meslektaşlarımıza ve onların emanetlerine sahip çıkmalısınız. Bu sizin vebalinizdir, boynunuzun borcudur. Aksi taktirde siz yönetememeye bizler ise tükenmeye devam edeceğiz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Zırhlı aracın ezdiği Cihan Can'ın davasında hakim, avukata 'seni dinlemeyeceğim' dedi
Sonraki Haber
Kaldırıma gömülen 282 cenaze için çağrı: Naaşları ailelere verin