Ana SayfaGüncelŞehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihinde bir ilk olacaktı: Kürtçe oyuna yasaklama

Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihinde bir ilk olacaktı: Kürtçe oyuna yasaklama

HABER MERKEZİ – Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı, İBB Şehir Tiyatrosu’nda Teatra Jîyana Nû tarafından sahnelenmesi planlanan Kürtçe “Bêrû: Klakson Borizan Birt” adlı oyunu, gösterime saatler kala “kamu güvenliğini bozabileceği” gerekçesiyle yasakladı. Söz konusu oyun sahnelenseydi Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihindeki ilk Kürtçe oyun olacaktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Ekim programında Kürtçe bir oyuna da yer vermişti.

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) Dario Fo’nun oyunu “Bêrû” (Yüzsüz) ile Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenecekti.

Ancak Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı, oyunun gösterimine saatler kala yasakladı.

Gerekçe ‘kamu güvenliği’

Polisler, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından hazırlanan yasakla ilgili tebligatı imzalaması için oyunculara verdi ancak oyuncular imza atmayı reddetti.

Konuyla ilgili K24’e bilgi veren oyunun oyuncularından Rugeş Kırıcı, polislerin kaymakamlık tebligatını göstererek oyunu yasaklattığını doğruladı.

Kaymakamlığın tebligatında yasaklamaya gerekçe olarak, “kamu düzeninin bozulabileceği” gösterildi.

İBB yetkililer ise, kararın kaymakamlık tarafından verildiğini aktardı.

106 yıllık tarihinde bir ilk olacaktı

İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun oyunu Dilawer Zeraq tarafından Kürtçe’ye çevrildi, Nazmi Karaman tarafından da sahnelendi.

Rugeş Kırıcı, Ömer Şahin, Rewşan Apaydın ve Cihat Ekinci’nin rol aldığı oyun sahnelenseydi Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihindeki ilk Kürtçe oyun olacaktı.

“Kürtçe’nin kamusal görünürlüğüne vurulmuş bir darbe”

Bu arada oyunun yasaklanmasına Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, bir açıklama yaparak tepki gösterdi.

Açıklamada oyunun “kamu güvenliğini bozabileceği” gerekçesi ile kaymakamlık tarafından yasaklandığı hatırlatılarak şunlar ifade edildi:

Nobel ödüllü yazar Dario Fo’nun ‘Klakson, Borazanlar ve Bırtlar’ adlı oyunun Kürtçe uyarlaması olan ve daha önce defalarca sahnelenmiş ve beğeniyle alkışlanmış olan Bêrû’nin yasaklanması kabul edilemez.

‘Klakson, Borazanlar ve Bırtlar’ oyunu, devletin kendi içindeki çelişkilerini irdelerken ekonomik gücün politik güçten daha etkin ve onun üstünde olduğunu vurgulayan mizahi bir oyundur. Bu yasaklama bu yüzyılda sanatın ve tiyatronun işlevinin anlaşılmadığının ifade ve sanatın üstünde uyarıcı gücünden korkulduğunun yansımasıdır.

Oyunun, Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihinde gösterilen ilk Kürtçe oyun olma özelliği taşıdığı ve kültür insanları tarafından son derece demokratik bir adım olarak görüldüğü belirtilen açıklamanın devamında şunlara yer verildi:

Bu anti-demokratik tavır sanatçıların ifade özgürlüğü ve kadim dillerden Kürtçenin kamusal görünürlüğüne vurulmuş bir darbedir.

Bu yasaklamayla İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun attığı en güzel adımlardan biri baltalanmak istenmiştir.  Tiyatro örgütleri olarak bu haksız ve antidemokratik uygulamayı kınıyoruz. Teatra Jiyana Nû yalnız değildir.


‘Düş kurmaya devam’: Teatra Jiyana Nû’nun “Bêrû” oyununa Moskova’dan büyük ödül


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hatay’daki orman yangınları: İki kişiye tutuklama
Sonraki Haber
'90'lı yılları aratmıyor': İstanbul’da HDP yöneticisine ajanlık dayatması