Ana SayfaGüncelServet Turgut’un taziyesini basan polisten gözaltı tehdidi

Servet Turgut’un taziyesini basan polisten gözaltı tehdidi

HABER MERKEZİ – Van Çatak’ta Osman Şiban’la birlikte gözaltına alınan ve “helikopterden atıldıkları” hastane raporuna yansıyan Servet Turgut’un ölümünün ardından yapılan taziye, polis tarafından basıldı. HDP’li vekillerin konuşması engellendi. Taziyenin ardından yapılmak istenen basın açıklaması da polis tarafından “Mezopotamya Ajansı’nın çekim yapmasına izin vermeyeceğiz” denilerek engellendi.

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerlerce gözaltına alınan ve “helikopterden atıldıkları” hastane raporlarına yansıyan iki yurttaştan 55 yaşındaki Servet Turgut, 20 gündür verdiği yaşam mücadelesini dün kaybetmişti.

Tedavi gördüğü yoğun bakım servisinde yaşamını yitiren yedi çocuk babası Servet Turgut, otopsi işlemlerinin ardından Van’ın Edremit ilçesinde toprağa verilmişti.

Turgut için Van’da kurulan taziyeye Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP’li milletvekilleri katıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya aileye taziye dileklerinde bulunmak için konuşmaya başladığı esnada polis, müdahalede bulundu.

Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre polis, taziyede konuşma yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, ziyareti görüntülemek isteyen gazetecilere de müdahale edip, çekim yapmalarını engelledi. Taziyenin devam etmesi durumunda gözaltı yapacağını da belirtti.

Bunun üzerine HDP’liler ile polis arasında yaşanan tartışmada Saliha Aydeniz, “İnsana saygınız olsaydı taziyeye böyle girmezdiniz. Duaya saygısı olanlar buraya silahlı giremezler. İslamiyet’e de dine de saygısızsınız” dedi.

Polis ise aileye, “Taziyeyi derhal bitirin” uyarısında bulundu. Ardından HDP’liler tekrar taziyede oturmaya devam etti.

Polis: MA çekim yapmasın

Öte yandan Turgut’un taziyesinden sonra polisin tavrına ilişkin HDP İpekyolu İlçe binası önünde yapılmak istenen basın açıklaması da engellendi.

Açıklama bu kez Mezopotamya Ajansı’nın çekim yapmasını bahane ederek izin vermeyen polis, HDP İl Eşbaşkanı Öznur Bartın’a valiliğin kararıyla basının açıklamayı izleyemeyeceğini söyledi.

Siyasetçiler ile polis arasında yaşanan müzakerede polis yüksek bir sesle; “Mezopotamya Ajansı’nın çekim yapmasına izin vermeyeceğiz” diyerek MA muhabirlerini hedef gösterdi.

Heyet ise MA’ya izin verilmemesi üzerine basın açıklaması yapmayacaklarını belirterek, durumu protesto etti.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yaşananları şöyle aktardı:

Polis bize, ‘Açıklama yapabilirisiniz ama basın görüntü almayacak’ dedi. ‘Biz cep telefonlarımızla çekim yaptığımızda buna engel olamıyorsunuz neden illa Mezopotamya Ajansı’nın çekim yapmasını engelliyorsunuz?’ diye sorduğumuzda polis müdürü, ‘Siz Mezopotamya Ajansı’nı normal bir ajans olarak mı görüyorsunuz?’ cevabı verdi. Mezopotamya Ajansı normal ve yasal bir ajans ama kolluk kuvveti kendisini yasanın üstünde görüyor. Polis bize, ‘Mezopotamya Ajansı çekim yapmasın, kim yapıyorsa yapsın’ dedi. Açıkçası Mezopotamya Ajansı’ndan rahatsız olan bir polis ekibi gördük. Bu skandal bir olaydır. Bu durum, medya özgürlüğünün tamamen ortadan kalktığını bir kez daha gösterdi. Biz bu denli keyfi ve fevri polislerle karşı karşıyaydık.

Yaşananlara tepki gösteren HDP Milletvekili Hüda Kaya da şunları söyledi:

Basın açıklaması için eşbaşkanlarımız yaptıkları müzakerede dayatılan nokta Mezopotamya Ajansı’nın çekimlerde olmamasıydı ve bunu arsızca ifade ettiler. Bir polis bize bunu teklif edebiliyor. Bizim yanımızdaki basına dahi müdahale etme ve basını seçip ‘şu olabilir, bunlar olamaz’ gibi dayatma noktasına kadar geldiklerini görüyoruz. Biz de bunu kabul etmedik ve bu terörize edici yaklaşımlarını doğru bulmadık, kabul etmedik. Bu durum baştan sona ne kadar büyük bir ciddiyetle demokrasi mücadelesi vermemizin ne kadar yakıcı bir zaruret hali olduğu bir kez daha gözler önüne serdi.


Bu gözlerin hesabından hiçbirimiz kaçamayız

Turgut’un avukatı: ATK’den gelecek raporla kesin ölüm sebebi belli olacak

Yeneroğlu: Hukuk olsaydı işkenceciler hemen açığa alınırdı ama bizde farklı




Önceki Haber
Hindistan'da iki kadın cinsel saldırı sonucu öldü, halk sokağa çıktı
Sonraki Haber
AKPM'den çağrı: Gözaltındaki HDP'lileri serbest bırakın