Ana SayfaDünyaŞili’de yeni anayasaya ‘evet’

Şili’de yeni anayasaya ‘evet’

HABER MERKEZİ – Şili’de halklar, Diktatör Pinochet döneminden kalan anayasanın yürürlükte kalıp kalmayacağına karar vermek üzere sandık başındaydı. Seçmenlerin yüzde 78’i yeni bir anayasaya “Evet” dedi. Referandumun sonucuna göre, yeni anayasayı halk tarafından seçilecek bir heyet hazırlayacak.

Şili’de yeni bir anayasa yapılıp yapılmayacağına karar vermek üzere düzenlenen referandumun sonuçları açıklandı.

Seçim komisyonu, seçmenlerin yüzde 78’inin yeni bir anayasaya “Evet” dediğini bildirdi.

Şili’deki mevcut anayasa, askeri diktatörlük döneminden beri yürürlükteydi.

Ülkede seçmenler ayrıca yeni anayasayı halk tarafından seçilecek bir heyetin yazmasını da kararlaştırdı.

Sonuçların kesinleşmesi halinde, yeni anayasanın içeriği hakkında tartışmaların yürütüleceği en az iki yıllık sürecin başlayacağı belirtiliyor.

Üyeleri 2021’de seçilecek kurulun hazırladığı anayasa taslağı 2022’de referanduma sunulacak. 155 kişi olması öngörülen kurulun yarısını kadın üyeler oluşturacak.

Şili’nin muhafazakar devlet başkanı Sebastian Pinera, sonucun “birlikte yürümeleri gereken bir yolun başlangıcı” olduğunu söyledi.

Pinera, “Bugünden itibaren hepimiz yeni anayasanın birlik, istikrar ve gelecek için geniş kapsamlı bir çerçeve oluşturmasına çalışmalıyız” diye ekledi.

Şili’de geçtiğimiz yıl Ekim ayında toplu taşıma ücretlerinin artırılmasının ardından, kapsamlı bir sosyal reform talebiyle sokak eylemleri başlamış ve haftalar süren protestoların sonucunda, Şili Devlet Başkanı Pinera yönetimindeki muhafazakar iktidar eylemcilerin talebini kabul ederek yeni bir anayasa yapılmasını gündeme getirmişti.

1980’de, Diktatör Augusto Pinochet iktidarında yapılan neoliberal anayasa, ülkede büyük bir ekonomik kalkınma sağlamış ancak sosyal sistemlerin özelleştirilmesi sebebiyle ülkede derin sınıfsal farklılıklar meydana gelmişti.

Söz konusu anayasa, diktatörlüğün sona erdiği 1990 yılından bu yana defalarca reforme edilse de neoliberal karakterini korumaya devam ediyor.

Daha önce geçtiğimiz Nisan ayında yapılması planlanan referandum, Corona virüsü salgını nedeniyle Ekim ayına ertelenmişti.


Karınca, DW, BBC



Önceki Haber
Sahte içkiden ölenlerin sayısı 79'a yükseldi
Sonraki Haber
Neo-liberalizmin felsefi temelleri üzerine (I): Giriş