Ana SayfaGüncelSur Davası’nda bir sanığa daha ağırlaştırılmış müebbet verildi

Sur Davası’nda bir sanığa daha ağırlaştırılmış müebbet verildi

HABER MERKEZİ – Tefrik edilen Sur Davası’nda sanıklardan Dilşad Şengül’e  “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl hapis cezası verildi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında ilçeden tahliye edilmelerinin ardından gözaltına alınan 40 kişi hakkında açılan ve daha sonra tefrik edilen Sur Davası’nda duruşmalar devam ediyor.

Sur Ana Davası kapsamında tutuklu yargılanan Dilşad Şengül’ün karar duruşması, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya, Şengül ile avukatları katıldı.

Dosyanın esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Şengül’ün “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” ve “Mağduru belli olmayan kamu görevlisini öldürme” suçundan cezalandırılmasını istedi.

Mütalaaya karşı savunma yapan Şengül, “Özyönetim ilanlarından 25 Aralık’ta haberim oldu. Sur’da sokağa çıkma yasağının ilan edildiğini ve Tahir Elçi’nin katledildiğini duydum. 15 yaşında bir çocuğun sokak ortasında vurulduğunu, halkın dışarı çıkarmak istediğini, ancak polislerin 4 saat izin vermeyerek ölümünü izlediğini biliyorum. Sağlıkçılara ihtiyaç olduğu söylendi. Ben de gönüllü olarak Sur’a geldim” dedi.

Şengül’ün avukatı ise savcının mütalaasına katılmadığını belirterek, müvekkilinin “örgüt üyesi olma” suçundan yargılanması gerektiğini, uzun süre tutuklu kalması nedeniyle de tahliyesine karar verilmesini istedi.

Son sözü sorulan Şengül, “4 buçuk yıldır cezaevindeyim. Sağlık sorunlarım dikkate alınarak adli kontrol tedbirleriyle tahliye talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, verilen aranın ardından kararını açıkladı.

Heyet, Şengül’e “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”tan ağırlaştırılmış müebbet, “Mağduru belli olmayan kamu görevlisini öldürme” suçundan ise 13 yıl hapis cezası verdi.

Sur Davası hakkında

Diyarbakır Sur’da uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında Diyarbakır Valiliği’ne yapılan girişimler sonucunda açılan ‘yaşam koridoru’ndan tahliye edilen 40 kişiden 32’si tutuklanmıştı.

Tahliye edilen bu kişiler gözaltına alındıkları sırada darp edildiklerini söylemişti.

Hazırlanan iddianamede sanıklara “devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak”, “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” gibi suçlamalar yöneltiliyordu.

28 Aralık 2017’de görülen davanın ilk duruşmasında sanıkların savunma hakkının kısıtlanması nedeniyle arbede yaşanmış, birçok tutuklu darp edilmişti. Bunun üzerine davanın avukatları mahkeme heyeti hakkında bir üst mahkemeye reddi hakim talebinde bulunmuş ancak bu talep reddedilmişti.

11 duruşmanın yapıldığı dava sürecinde tutuklu sayısı da 19’a düşmüştü.

Son olarak ise 19’u tutuklu 40 sanıklı davada, 39 kişi için tek tek yargılama kararı çıkmıştı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Sur Davası’ndaki HDP Milletvekili Remziye Tosun dışındaki tüm sanıkların ayrı ayrı yargılamalarının sürdürülmesine karar vermişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sahte alkolden yedi kişi öldü, sekiz kişi komada
Sonraki Haber
Hatay'da yangın: Yerleşim yerlerine sıçradı, iki köy tahliye edildi